Det här är de 14 bästa bärbara apparna

Vi kan inte längre föreställa oss ett datorliv utan bärbara appar. Som ett resultat är vi tillbaka för att snabbt arbeta med ett nytt system: det är inte mer än att kopiera några mappar eller ett USB-minne i det. I den här artikeln visar vi vad våra favoritverktyg är.

Bärbara appar

Bärbar programvara är faktiskt en ganska generell samlingsbegrepp för alla typer av program och verktyg som inte behöver installeras. Denna programvara är naturligtvis idealisk för överföring till ett bärbart medium, till exempel ett USB-minne eller en extern hårddisk. Därav den "bärbara". Men ingenting hindrar dig från att helt enkelt sätta dessa verktyg på datorns hårddisk. Om du installerar om systemet gör du en kopia av mappen i förväg, som du helt enkelt återställer efter en ny installation. Trevligt och enkelt.

Speciellt Windows

Bärbar programvara är främst ett Windows-fenomen och det är det vi fokuserar på. Om du har bärbar programvara på ditt USB-minne eller externa hårddisk kan du i princip länka den till vilken Windows-dator som helst för att använda den. Även i ett system där användaren inte har administratörsrättigheter och där normalt inget ska installeras.

Nästan alla programvarutillverkare kan välja att göra sin programvara bärbar. Så på många webbplatser ser du att programvara erbjuds i två smaker: som en vanlig installationsversion och bärbar.

Akta dig för olagligt

Det finns sätt att göra programvara som inte är bärbar i alla fall. Detta görs främst av mjukvarupirater som konverterar stora kommersiella paket och distribuerar dem olagligt. Det kan vara mycket frestande att leta efter sådan programvara, men gör det inte. Det är inte bara olagligt, men det finns en mycket god chans att olagliga bärbara appar kommer att utnyttjas av skadliga parter för att sprida virus och skadlig kod. Det har ändå tagits emot och ofta är dessa versioner mycket instabila.

PortableApps.com

Webbplatsen PortableApps.com är en av de bästa och mest populära förvaren för bärbar programvara. Alla appar på den här webbplatsen uppfyller ett antal villkor: de är helt gratis, helt lagliga, de fungerar från vilket medium som helst och alla delar av ett program finns i en mapp. Dessutom lämnar de "riktiga" PortableApps-apparna inga spår av användning i form av filer, mappar eller registernycklar. Det finns inte heller behov av specifika verktyg installerade på datorn för att använda dessa bärbara appar.

Det är trevligt att PortableApps fungerar från molnet förutom USB-minnen och skivor. Den upptäcker tjänster som Dropbox, Google Drive, Box och OneDrive, men du kan också utse molnmappen själv om du använder något annat.

PortableApps-menyn

Förutom mer än 300 appar erbjuder PortableApps.com också sin egen meny så att alla dina bärbara appar är lätta att hitta och starta. Mycket trevligt med den här menyn är att den automatiskt kontrollerar om det finns bärbara appar som behöver uppdateras när de startas. Uppdatering är nästan automatisk. Du kan också söka efter nya appar inom PortableApps ekosystem från menyn och ladda ner dem direkt.

I menyn kan du klassificera appar i mappar om det finns för många, eller göra dem till en favorit och / eller få dem att starta automatiskt. Med den inbyggda sökfunktionen kan du hitta en specifik app på nolltid. Och naturligtvis kan menyn justeras helt vad gäller färg och utseende.

01 Webbläsare

Även om du har flera webbläsare på din dator kan det fortfarande vara användbart att använda en eller flera bärbara webbläsare. Till exempel för teständamål eller för att kunna logga in på en tjänst med olika konton. Till exempel använder vi en bärbar version av Chrome med en uppsättning anpassade bokmärken endast för hantering av alla typer av tjänster. PortableApps.com har en bärbar version av nästan alla webbläsare (Chrome, Firefox, Opera, etc), endast Edge listas inte (Microsoft tillåter naturligtvis inte det).

02 XnView Portable

PortableApps.com har ett stort avsnitt med grafikprogramvara. Inga riktiga Adobe-motsvarigheter (om du inte inkluderar GIMP för det), men massor av bra verktyg. XnView Portable används ofta av oss. Det är främst en filvisare som låter dig visa över 400 olika format och konvertera dem om så önskas (men sparar i "bara" femtio olika format). Den verkliga styrkan med XnView ligger i batchkonverteringen av filer och de automatiska operationerna som du kan släppa loss på dem. Värt guld. Men är du ett större fan av den jämförbara IrfanView: det finns också en PortableApps-version av den.

03 RawTherapee Portable

Om du fotograferar mycket (och speciellt i RAW-format) måste du nog redigera många foton för att få ut det mesta. Detta är möjligt gratis med open source-programvaran RawTherapee. Den 'normala' versionen är multiplatform, men PortableApps-versionen är specifik för Windows. RawTherapee är verkligen ett digitalt mörkerrum där du kan arbeta mycket med ljus och färg. Om du sparar ändringar i en profil kan du enkelt tillämpa den på en hel serie filer.

04 Ant Renamer Portable

PortableApps.coms kategori Verktyg spricker nästan i sömmarna. Det är just de program som det är trevligt att alltid ha med sig, men som installeras i Windows kan röra startmenyn. Ant Renamer Portable är en hjälpar som alltid finns på vårt USB-minne. Du kan använda den för att byta namn på filer och mappar (vanligtvis stora mängder). Med knapparna Lägg till filer och Lägg till mapp väljer du vilka filer du vill byta namn på. På fliken Åtgärder bestämmer du vad som ska döpas om. Med en bock framför alternativet Batchinnehåll sammanställer du en lista över åtgärder som kommer att utföras på en gång.

05 WinMerge Portable

WinMerge är ett ganska specialiserat verktyg: du jämför dokumentinnehåll för att se vad skillnaderna är. Dessa kan vara bitar av vanlig text eller kodbitar. När det gäller välkända programmeringsspråk eller webbformat framhäver WinMerge syntaxen för att göra det lättare att läsa. Efter jämförelse kan du också slå samman vissa datadelar från båda dokumenten. Med den inbyggda redigeraren kan texter och kod också justeras omedelbart. Det är också möjligt att jämföra filer i mappar och arkiv (zip-filer).