Oavsett vad din anledning kan vara kan det vara en bra eller rolig idé att förvandla din TV till en bildskärm för en PC eller bärbar dator. Praktiskt för att arbeta hemifrån eller när du snabbt vill visa en video eller ge en presentation.
Den första frågan är faktiskt: är det möjligt? Det korta svaret är ja. De flesta bärbara datorer och datorer har numera HDMI-anslutningar, så du kan ansluta ditt system till din TV med en enkel HDMI-kabel. Det kan hända att din dator fortfarande använder DVI eller VGA, men då har du en äldre modell. Inte varje modern TV har dessa anslutningar; när det gäller dvi kan du köpa en annan speciell dvi till hdmi-kabel. Och annars har du DisplayPort och den medföljande DisplayPort till HDMI-kabeln. Så kontrollera noga vilken kabel du behöver för din PC eller laptop.
Det är också användbart att i förväg kontrollera om grafikkortet klarar upplösningen på din TV. Detta är ofta inte ett problem med modern hårdvara: bärbara datorer kör 720, 1080p och 4k och tv också. Om du till exempel har en något äldre bärbar dator med ett integrerat grafikkort kan det vara en annan historia. Du kan hitta upplösningen på din skärm genom att gå till Inställningar / System / Display .

TV som bildskärm: saker att tänka på
Det finns också andra saker att tänka på. Ju mindre en skärm och ju högre upplösning, desto mer kompakt är pixlarna. Det är pixeldensiteten. Om detta antal är högt är bildkvaliteten skarp och bra. Om du projicerar samma datorupplösning på en skärm som kanske är fyra, fem eller sex gånger större kommer pixeldensiteten - och därmed kvaliteten på skärmen - att minska. Dessutom kan det hjälpa dig att distansera dig från TV: n, till exempel i vardagsrummet.
Dessutom finns det en högre ingångsfördröjning, eftersom TV-apparater - till skillnad från riktiga bildskärmar - tar mindre eller inget hänsyn till detta. Så om du vill spela konkurrenskraftigt med musen och tangentbordet i knäet kan det hjälpa att aktivera spelläget. Detsamma gäller svarstiden: bildskärmar har en högre svarstid än TV-apparater; om TV: n tar för lång tid (det är ungefär millisekunder) kan spökeffekten uppstå.
Och så har vi naturligtvis uppdateringsfrekvensen. Skärmar har vanligtvis en högre uppdateringsfrekvens, särskilt skärmarna avsedda för spelare. Många TV-apparater har 60 Hz ombord. När du tittar på videor eller presentationer händer inte mycket. Men om du planerar att spela mycket kan en högre hastighet bli mycket lättare för ögonen.