Så här överför du dina data till en ny Windows 10-dator eller bärbar dator

Vanligtvis när du köper en ny dator är Windows 10 redan installerat på den. Det är praktiskt, men du är inte där än. Naturligtvis föredrar du att ha all din data, till exempel filer, användarinställningar och liknande, också på din nya dator. Hur överför du dessa data från din gamla till din nya dator? Vi förklarar det i den här artikeln.

Den enklaste delen av hela flytten kan vara dina egna datafiler. Även om du också kan använda detta med mer specialiserade migreringsverktyg (se nedan), kan du också komma långt med Explorer. Du behöver faktiskt inte göra mycket mer än att kopiera önskade filer till din nya dator, till exempel med ett USB-minne eller en extern hårddisk som mellanstation. Om det gäller en begränsad mängd data kan du eventuellt använda en molnlagringstjänst. Om du behöver snabba upp kan du (tillfälligt?) Ansluta den gamla hårddisken till din nya dator som en andra enhet. Slutligen kan du också överföra data via ditt nätverk. Till exempel skapar du en delad mapp på ditt nya system och det blir målmappen för dina kopieringsåtgärder.

Det blir dock lite svårare om du också vill ha ditt eget Windows-konto och kanske medanvändarnas, dina applikationer med de välbekanta inställningarna, din välbekanta Windows-miljö och alla andra typer av data, till exempel drivrutiner eller e-postarkiv, i den rörliga skåpbilen. . Senare i den här artikeln ger vi dig nödvändiga tips och verktyg.

01 Microsoft-konto

Windows 10 själv erbjuder en praktisk lösning för att snabbt se ditt eget konto med tillhörande Windows- och webbläsarinställningar, som lösenord och färgteman, visas på din nya dator. Villkoret är att du är inloggad på din gamla enhet med ett Microsoft-konto och inte bara något klassiskt, lokalt Windows-konto. Du måste också logga in på den nya datorn med samma Microsoft-konto. Du bestämmer till stor del själv vad som exakt är synkroniserat mellan båda enheterna. Gå till Inställningar och välj Konton / Synkronisera dina inställningar . Här ställer du in alla skjutreglage - och verkligen den översta i Synkroniseringsinställningar - till om det verkligen är din avsikt att synkronisera så mycket som möjligt.

Om du sitter fast med ett lokalt konto kan du ändå konvertera det till ett Microsoft-konto först: gå till Inställningar / Konton / Din information , klicka på Logga in med ett Microsoft-konto istället och följ de ytterligare instruktionerna.

02 Profilrörelse: källa

Det finns dock andra alternativ för att överföra Windows-profiler till en annan dator. Microsoft levererade tidigare migreringsverktyget Windows Easy Transfer, men tyvärr ingår det inte längre i Windows 10. Ett möjligt alternativ är gratis Transwiz (lämplig för Windows XP och senare). Effekten talar faktiskt för sig själv. Starta det bärbara verktyget på din dator och välj Jag vill överföra data till en annan dator . Välj sedan önskad Windows-profil. Du kan bara välja en profil (åt gången) och det kan inte vara det konto du är inloggad för närvarande. Tryck på Nästa , ange målmappen, t.ex. flyttbart media, och ange ett lösenord om det behövs. Klicka på Slutför efter kopieringsåtgärden .

03 Profilrörelse: mål

Du ansluter nu mediet med profilfilen till måldatorn och startar Transwiz där också. Den här gången väljer jag att jag har data som jag vill överföra till den här datorn här och hänvisar till zip-filen. Om du vill kan du byta namn på den kopierade profilen och ange om det är ett standard- eller ett administratörskonto. Markera endast Ange som standardinloggning om du vill ange att Windows ska börja med den här profilen som standard. Bekräfta ditt val: profilmigrationen är över lite senare.

Om du tycker att det är irriterande att du bara kan migrera en profil åt gången och / eller om du vill ha mer frihet i vad som exakt ska vara i den rörliga skåpbilen - till exempel Windows-inställningar och installerade applikationer - finns det fortfarande Transwiz Professional Edition, men det är med € 99,95 avsevärt på priset. En billigare lösning är Laplink PCmover Home till 31,95 €.

04 Omplacering av ansökningar

Det finns också verktyg för att migrera installerade applikationer, till exempel gratis EaseUS Todo PCTrans Free (lämplig för Windows XP och senare). Till skillnad från den betalda Pro-varianten (cirka 50,00 €) som låter dig överföra ett obegränsat antal (stödda) applikationer, i den fria versionen är du begränsad till endast två applikationer. Datafiler kan sedan migreras i obegränsad omfattning. Vi tar en kort titt på hur man kommer igång med PCTrans (gratis).

Efter en enkel installation startar du verktyget. En rullgardinsmeny visas med tre alternativ. Det första alternativet PC till PC förutsätter att migreringen kan ske via din nätverksanslutning, medan det andra alternativet ( Image Transfer ) fungerar med en bildfil som en mellanstation. Det tredje alternativet ( App Migration ) är egentligen bara för att överföra installerade applikationer från en enhet till en annan enhet på samma dator.

Vi går för en riktig migration, men eftersom vi inte är säkra på att både din källa och mål-PC är anslutna till ditt nätverk samtidigt, väljer vi Image Transfer .

05 Bildmigrering

Så klicka bara på Bildöverföring och Start / Skapa . Du kan nu ange ett namn och en plats för bildfilen och klicka på Bekräfta . PCTrans analyserar ditt system och anger hur många applikationer och datafiler som har upptäckts. Konton verkar vara reserverade för Pro-versionen.

I Program , klicka på Redigera . Du kommer nu att presenteras med en lista över upptäckta applikationer, uppdelade i flikar som stöds, troligen stöds och stöds inte . Det bör vara tydligt: ​​att migrera en applikation från den första kategorin har större chans att lyckas än en från de andra kategorierna. För att illustrera: på vår testenhet tillhörde 102 applikationer den första kategorin, 0 till den andra och 3 till den tredje. Som nämnts kan du i den fria versionen bara låta två applikationer vara valda. Bekräfta ditt val med Slutför . Klicka sedan också på knappen Redigera under Filer, så att du bara har önskade datafiler migrerade. Bekräfta också här med Slutför och slutligen klicka på Skapa för att skapa bildfilen.

Starta nu PCTrans också på måldatorn, där du väljer Image Transfer / Start / Restore . Se mål-pc-filen och klicka på Återställ igen . Klicka på Överför för att starta migreringen. Om allt går bra kommer applikationer och data att vara snyggt på måldatorn lite senare. Alternativt kan du upprepa hela processen för de två följande applikationerna och avsluta din lista parvis.

06 Programinställningar

Om du inte kan migrera vissa applikationer måste du installera om dem, men det finns en chans att du kan överföra konfigurationen (dvs. programinställningarna) med några få musklick med det kostnadsfria verktyget CloneApp. Detta verktyg stöder cirka 250 applikationer, enligt översikten - och via webbplatsen kan du ladda ner plugin-program som erbjuder support för ytterligare applikationer.

Högerklicka på det extraherade verktyget och välj Kör som administratör . Programmet börjar med en lista över programvaran som stöds. Allt du behöver göra är att klicka på Välj installerat så markerar verktyget automatiskt alla applikationer som är installerade på ditt system. Tänk på att detta också väljer objekt som Windows Download, Windows Documents och så vidare, som kan konsumera mycket diskutrymme. Lyckligtvis kan du också (av) välja enskilda objekt.

07 Säkerhetskopior av klonapp

Om du klickar på Redigera plugin- programmet längst upp till höger ser du vilka delar av ett valt objekt som kommer att överföras. Om det behövs kan du fortfarande justera data här själv, varefter du bekräftar med Spara - eller med Spara som nytt plugin-program om du vill ha ett anpassat namn för det justerade objektet.

När du har valt alla program du vill klicka på Backup i den vänstra panelen . Ett popup-fönster visas där du kan läsa platsen för säkerhetskopierings- / migreringsdata. Om det behövs kan du ändå justera det via Inställningar , på Clone Path . Så snart du bekräftar med Ja skapar CloneApp mappen med en separat mapp för varje valt program som standard.

Kopiera sedan hela CloneApp-mappen till din mål-dator, inklusive undermappen med säkerhetskopieringsdata och starta CloneApp därifrån som administratör. Klicka på Återställ , varefter verktyget känner igen din säkerhetskopia och fråga om du vill återställa den. Klicka på Ja och alla appinställningar kopieras till motsvarande platser. Det kan också vara mindre drastiskt: du kan också högerklicka på en specifik app och välja Återställ från snabbmenyn . Endast konfigurationen för den ena applikationen kopieras sedan.

08 Förare

Det kan naturligtvis också hända att du har anslutit en eller flera hårdvarukomponenter eller externa enheter till din gamla dator som du vill överföra till din nya enhet. Med lite tur kommer Windows att upptäcka den hårdvaran och automatiskt installera de nödvändiga drivrutinerna.

Om det inte fungerar är det en bra idé att säkerhetskopiera dessa drivrutiner först och använda dem på din nya dator. Detta är möjligt med hjälp av gratis Double Driver. Även om detta program är lite äldre verkar det också fungera bra under Windows 10. Ladda ner verktyget, högerklicka på den extraherade dd.exe- filen och välj Kör som administratör . Klicka på Säkerhetskopiera och tryck på knappen Skanna nuvarande system : alla upptäckta drivrutiner kommer sedan att listas. Som standard är inte Microsofts egna drivrutiner markerade. Markera ett kryss bredvid de drivrutiner du vill ha i säkerhetskopian, klicka på Säkerhetskopiera nu och ge en lämplig lagringsplats. Vid utgångställa in önskad lagringsstruktur: Strukturerad mapp (en mapp med en separat undermapp per drivrutintyp), Komprimerad (zippad) mapp eller Enkel fil självutdragning (körbar) . Bekräfta med OK .

Du kan placera drivrutinerna i ditt nya system via Återställ / lokalisera säkerhetskopia , varefter du pekar på säkerhetskopieringsmappen och gör önskat förarval.

09 Webbläsare

Vi kan föreställa oss att du också vill migrera alla typer av webbläsarinställningar, plugin-program, bokmärken, din webbhistorik och kanske också lösenorden till ditt nya system. Det kan vara enklare än du tror, ​​eftersom de flesta webbläsare kan utföra en sådan synkronisering automatiskt. I Chrome behöver du till exempel inte göra mycket mer än att logga in på webbläsaren med samma Google-konto. Du gör detta via Inställningar / Aktivera synkronisering , varefter du loggar in med ditt Google-konto. Under Inställningar / Synkronisering kan du ställa in exakt vad du vill synkronisera med andra datorer. I Firefox aktiverar du en sådan synkronisering via alternativet Logga in på synkronisering. För Edge, se till att du är inloggad med ditt Microsoft-konto, öppna sedan Inställningar i Edge och ställ in skjutreglaget på Dina favoriter, läslista, populära inställningar och andra inställningar [...] till .

10 Export / import av e-post

Om du använder en lokal e-postklient och du inte kan migrera de sparade e-postmeddelandena via Utforskaren eller med ett verktyg som PCTrans (se även '05 Bildmigrering '), kan du komma dit med den inbyggda exporten och importera funktioner i ditt e-postprogram. Låt oss till exempel anta att du har MS Outlook installerat på båda datorerna och att du vill överföra alla meddelanden.

Starta sedan Outlook på källdatorn och välj Arkiv / Öppna / Importera / Exportera / Exportera till en fil . Välj Outlook-datafil (.pst) som typ, välj önskad e- postmapp. Inkludera undermappar om så önskas , tryck på Nästa , välj en lämplig lagringsplats och avsluta med Slutför . Även på din mål-PC startar du sedan Outlook och väljer Importera / exportera alternativen Importera data från ett annat program eller fil / Outlook-datafil (.pst) , varefter du hänvisar till den kopierade filen och anger exakt vad du vill importera.

11 E-postarkiv

Om du av någon anledning inte arbetar med de vanliga export- och importfunktionerna kan du överväga gratis MailStore Home. Även om det här verktyget främst är avsett för arkivering av e-post, är det också bra för migration. För detta ändamål bör du helst placera den bärbara versionen av MailStore Home på ett externt medium.

Starta sedan verktyget och välj Arkiv e-post . Välj önskad e-postklient, till exempel Microsoft Outlook eller Mozilla Thunderbird , ange vilka mappar du vill ha i arkivet, konfigurera ytterligare efter önskemål, bekräfta med Slutför , välj den skapade profilen och starta processen med Kommandon / Kör . Som standard hamnar arkivet i mappen \ MailStore Home \ Data.

Du startar också programmet på måldatorn. Här väljer du Exportera e-post och hänvisar till det avsedda e-postprogrammet. Ange källmapparna samt profilen eller identiteten i ditt e-postprogram. Dubbelklicka på den skapade profilen för att starta importen. Lite senare hittar du dina betrodda meddelanden i MailStore Export- e-postmappen , varifrån du kan kopiera eller flytta meddelandena till en annan e-postmapp om du vill.

Kloning

Om du fruktar en migrering av olika data, applikationer, Windows-inställningar, e-post etc. kan du välja en mer grundlig metod: klona källskivan till måldisken. I sig själv finns det utmärkta och gratis verktyg för detta, till exempel CloneZilla eller den användarvänliga Easeus Todo-säkerhetskopian. Det första verktyget i synnerhet erbjuder ett enkelt sätt att överföra Windows-data utan dataförlust och utan att behöva installera om operativsystemet. I den här artikeln förklarar vi hur man klonar en hårddisk med CloneZilla.

Ändå återstår det att se om en sådan kloning är helt framgångsrik.

Det är till exempel långt ifrån säkert om Windows körs automatiskt på den nya hårdvaran. Dessutom måste du normalt också aktivera Windows igen, något som kanske inte fungerar om du hade en OEM-version av Windows installerad på din gamla enhet. Om du funderar på en klonoperation, se till att du först skapar en diskavbildning av ditt nya system innan du skriver över den med den gamla klonen - det är också möjligt med Easeus Todo Backup. Naturligtvis kan du också ansluta din gamla enhet till din nya dator först för att se om det finns några problem när du försöker starta från den.