Så här får du tillbaka delade mappar i Windows 10

Har du nyligen installerat om Windows 10? Då kanske du har märkt att du i vissa fall inte längre kan komma åt delade mappar. Om din NAS använder SMB 1.0-protokollet blockeras åtkomst från Windows 10. Men genom detta trick aktiverar du SMB / CIFS igen.

SMB (Server Message Block) eller CIFS (Common Internet File System) -protokollet används för att komma åt externa enheter som kanske tillhör ditt hemnätverk. I Windows 10 kan du alltid enkelt ansluta till din NAS genom att bara skriva in namnet på din NAS, föregånget av två bakre snedstreck, till exempel \\ MEDIA FILES.

Inaktiverad efter ren installation

Om du nyligen installerade om Windows 10 kanske du har märkt att du inte längre kan komma åt till exempel din NAS eller andra delade mappar på andra datorer i ditt nätverk. Sedan 1709-uppdateringen har SMB / CIFS-funktionen inaktiverats, men bara om du installerade om Windows 10; med en så kallad platsuppdatering kommer denna funktion inte att beröras och du har förmodligen inga problem med att ansluta till delade mappar.

Aktivera SMB / CIFS

Lyckligtvis är det enkelt att aktivera SMB 1.0 / CIFS, eftersom det inte är som den funktionen har försvunnit. Du kan ställa in det på följande sätt: öppna Kontrollpanelen och välj Program och funktioner . Klicka sedan på Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner till vänster .

En lista med Windows-alternativ som du kan slå på eller av visas nu. Bläddra ner i listan tills du ser ett alternativ för SMB 1.0 / CIFS-fildelningsstöd .

Då aktiverar du 'huvudkrysset' så att även de underliggande kryssmarkeringarna är aktiverade.