De bästa testade 4K-mediaspelarna

Du behöver en lämplig mediaspelare för att spela dina egna 4K-mediefiler. De finns i alla typer av framträdanden. Dator! Totaal samlade åtta allmänt tillgängliga produkter och lade var och en på racket. Vilken 4K mediaspelare gillar du bäst?

Nästan alla 4K-tv-apparater har ett 'smart' operativsystem, så att användare kan strömma videor i Ultra HD via appar som Netflix, YouTube och Amazon Prime Video. En nackdel är att dessa smarta plattformar åldras relativt snabbt. På grund av bristen på uppdateringar kan appar sluta fungera efter några år. Dessutom kan smarta TV-apparater inte visa alla filmfiler på grund av begränsat stöd för videokodek. En stor förlust för människor som ibland i hemlighet laddar ner något från kontroversiella nätverk som bittorrent och usenet nyhetsgrupper.

Moderna mediaspelare är ett intressant alternativ till den föråldrade smarta miljön och dåligt filstöd för smarta TV-apparater. Till exempel finns det alla typer av uppspelningsenheter som behandlar alla vanliga ljud- och videokodek, inklusive filmer i 4K. Dessa granskas i detta jämförande test. Olika spelare som diskuterats har till och med sin egen smarta miljö som är uppdaterad, så att du kan streama Netflix i högsta kvalitet!

Operativ system

Precis som en dator använder varje mediaspelare ett operativsystem. Vi ser särskilt Google med sina operativsystem (Android och Android TV) på alla typer av uppspelningsenheter. Fördelen med detta är att användare kan installera sina egna applikationer via Play Store, till exempel TV-appar från Ziggo och KPN. Det finns förresten en fångst. De flesta så kallade Android-lådor är utrustade med ett Android-operativsystem som faktiskt utvecklats för mobila enheter (smartphones och surfplattor). Dessa enheter är vanligtvis inte Netflix-certifierade och kan vanligtvis inte spela strömmar från den här leverantören i 4K. Vi ägnar stor uppmärksamhet åt detta i de modeller som diskuterats. Dessutom kör många mediaspelare fortfarande på en (egenutvecklad) version av Linux.Gränssnittet och filstödet för dessa enheter tas vanligtvis väl hand om, men en smart smart miljö är ofta svår att hitta. Slutligen utvecklar Apple sitt eget operativsystem för Apple TV 4K under namnet tvOS.

Test motivering

Efter en noggrann inspektion av höljet ansluter vi alla mediaspelare direkt till en modern mottagare med en HDMI-kabel. Genom att ansluta en extern enhet till mediaspelaren släpper vi alla typer av videoformat på enheten. Tänk på original Blu-ray-rippor, DVD-mappstrukturer, ISO-bilder, 4K-filmer inklusive HDR och högupplösta ljudfiler. Detta ger oss en bra uppfattning om filstödet, där vi också tittar på i vilken utsträckning mediaspelaren bearbetar vanligt använda surroundformat som dts-hd master-ljud och dolby digital. Slutligen tittar vi på användargränssnittet och kvaliteten på den smarta miljön (om någon).

Apple TV 4K

Lite har förändrats i designen av Apple TV 4K jämfört med tidigare versioner. Huset är fortfarande tillverkat av svartfärgad plast. Det finns bara två anslutningar på baksidan, nämligen gigabit ethernet och HDMI 2.0a. Jämfört med sin föregångare har Apple lagt till en snabbare chipset och mer RAM. En brist är en USB-port för att ansluta externa lagringsbärare med sina egna mediefiler, även om Apple främst riktar sig till fans av streamingvideotjänster.

Så snart vi slår på enheten med den tydliga fjärrkontrollen kan inte App Store missas. För 4K-innehåll är Netflix och Amazon Prime Video-appen redo, med vilka smidiga bilder inklusive HDR visas på tv-apparater som stöder detta. Tyvärr är YouTube-appen fast vid 1080p, eftersom Apple TV 4K inte kan avkoda den nödvändiga vp9-codec.

Ändå har denna mediaspelare ett mervärde, eftersom iTunes Store nu har en hel del 4K-filmer. Du kan hyra eller köpa den, varefter du (tillfälligt) kan strömma 4K-bilderna till Apple TV 4K. Under lång tid innehöll App Store på Apples mediaspelare knappast några applikationer för den nederländska marknaden, men lyckligtvis har NPO Start, NLZiet, Pathé Thuis och Videoland varit tillgängliga under en tid. Den version vi testade har 64 GB lagringskapacitet. För tjugo euro mindre kan du överväga ett alternativ med 32 GB.

Apple TV 4K

pris

€ 219, -

Hemsida

www.apple.com 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Robust bostäder
 • Trevlig användarmiljö
 • 4K-filmer i iTunes Store
 • Negativa
 • Ingen USB-port
 • Inga ljudportar
 • YouTube inte i 4K

COOD-E TV 4K

COOD-E TV 4K är en av de minsta mediaspelarna i detta deltagarfält, eftersom denna ruta bara mäter 9,2 × 9,2 × 1,8 centimeter. Endast Chromecast Ultra är mindre. Ändå finns det fortfarande en hel del anslutningar tillgängliga bak, nämligen hdmi 2.0, gigabit ethernet, micro sd, usb 2.0 och analogt ljud. Tillverkaren valde Android 7.1.2 som operativsystem. Denna plattform är ursprungligen avsedd för mobila enheter med en pekskärm, men COOD-E har anpassat gränssnittet för användning på tv. Hemskärmen innehåller till exempel tydliga referenser till bland annat Play Store, Netflix och Kodi.

Användare kan enkelt komma åt huvudmenyalternativen med den medföljande fjärrkontrollen. I vissa appar är det en annan historia, eftersom navigering i Netflix är något svårt. Det är inte utan anledning att COOD-E säljer en så kallad luftmus med muspekare och integrerat tangentbord som tillbehör. Detta gör det lättare att använda appar på en TV. Tyvärr är mediaspelaren inte Netflix-certifierad, så du kan inte titta på filmer och serier i 4K (men i HD) med den här appen. Det finns 2160p-bilder via YouTube-appen. Dessutom spelar den här blygsamma enheten alla vanliga mediefiler via Kodi, till exempel h.265 / hevc-filmer (inklusive hdr) och original Blu-ray-rippor. Den korta svarstiden inom användarmiljön är slående, så att du kan navigera smidigt genom menyn.

COOD-E TV 4K

pris

€ 149, -

Hemsida

www.cood-e.com 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Mycket kompakt mediaspelare
 • Svarar snabbt
 • Negativa
 • Netflix inte i 4K
 • Android-appar kräver flygmus

Dune HD Pro 4K

Om du vill ha en stabil mediaspelare med nödvändiga anslutningar är Dune HD Pro 4K en bra partner. Även om det robusta huset inte ger plats för en intern disk kan du lägga till olika externa databärare via en eSata-anslutning, micro-SD-kortläsare och tre USB-portar. Det är också trevligt att förutom HDMI kan du också skicka ljud separat via en optisk och analog utgång. Praktiskt om din mottagare inte innehåller HDMI-portar eller inte stöder överföring av 4K-bilder.

Designen på denna enhet är nykter med en liten skärm på framsidan. Inuti har Dune HD valt en Realtek medieprocessor som kan avkoda nästan alla mediaformat. Efter att ha slagit på enheten visas en enkel guide som bland annat konfigurerar språk, skärmupplösning och nätverksinställningar. Bra, för till skillnad från många andra spelare behöver du inte dyka in i inställningarna själv.

Inom menyn kan du komma åt innehållet i lokala lagringsmedier via avsnittet Källor . Alla vanliga filformat visas smidigt på skärmen och enheten skämmer inte bort HDR-innehåll med en uppdateringshastighet på sextio bilder per sekund. En (förenklad) meny visas för original Blu-ray- och DVD-rippningar. Kort sagt är den lokala filkompatibiliteten helt bra. För att använda appar innehåller menyn en länk till Android så att du kan installera streamingvideotjänster. Du kan spela 4K-strömmar på det sättet via YouTube- och Netflix-appen.

Dune HD Pro 4K

pris

€ 199, -

Hemsida

www.dune-hd.com 9 Poäng 90

 • Fördelar
 • Fast hus
 • Massor av anslutningsalternativ
 • Introduktionsguide
 • Menyvisning för filmer
 • Negativa
 • Menyn för navigationsstruktur kan vara bättre

Framträdande EM7680

Även om Eminent nu har en anständig meritlista inom mediaspelare levererar den nederländska tillverkaren bara sin första produkt med 4K-stöd med EM7680. Det kompakta plasthöljet känns något ömtåligt och har en extern WiFi-antenn på baksidan. Du kan inte koppla bort dem. Den svartfärgade rutan innehåller också anslutningar för HDMI 2.0a, s / pdif (optisk), ethernet, micro-sd och tre USB 2.0. Kärnan i denna enhet är en Amlogic S905X medieprocessor, med det nuvarande videokretsen som kan bearbeta 4K-filmer med en uppdateringshastighet på sextio bilder per sekund.

Vi blir positivt överraskade så snart vi slår på spelaren med den medföljande fjärrkontrollen. Efter en kort startfas visas den populära medieprogramvaran Kodi på skärmen. Det visar sig att enheten använder Linux-varianten LibreELEC som operativsystem, med Kodi som användargränssnitt. Filmer inklusive bilder, trailers, beskrivningar och annan information visas i biblioteket. Oavsett om vi släpper en iso-bild eller mappstruktur på EM7680, spelar den här mediaspelaren allt inklusive vanliga surroundformat. Via ett tillägg från Opensubtitles.org kan du ladda ner saknade undertexter direkt om det behövs. Du har också valfri tillgång till NPO: s TV-program, även om denna expansion inte är av hög kvalitet. Tyvärr finns det inget stöd för Netflix.

Framträdande EM7680

pris

109,99 €

Hemsida

www.eminent-online.com 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Vackert mediebibliotek via Kodi
 • Ytterligare funktioner genom tillägg
 • Negativa
 • Diskett hus
 • Extern WiFi-antenn
 • Ingen Netflix

Google Chromecast Ultra

Det billigaste sättet att visa 4K-bilder på din TV via en extern enhet är via den lilla Google Chromecast Ultra. Enheten kostar knappt åttio euro. Det runda huset har endast en HDMI 2.0-kontakt för anslutning till en TV, mottagare eller soundbar. Till skillnad från den vanliga Chromecast-enheten är en Ethernet-port inbyggd i adaptern. Ett smart val, eftersom streaming av 4K-bilder kräver en stabil internetanslutning med tillräcklig bandbredd.

Chromecast Ultra innehåller inte USB-portar eller en kortläsare, så den här enheten är olämplig för uppspelning av lokala mediefiler. Du kan dock streama innehållet i appar till Chromecast Ultra efter ingripande av en smartphone eller surfplatta. Detta fungerar bra för Netflix, YouTube, RTL XL, NPO Start, KPN Interactive TV och Ziggo Go.

Du kan också strömma dina egna videofiler från mediaservrar i nätverket. För detta använder du till exempel Plex eller VLC. Du kan använda Google Home-appen för att ställa in Chromecast Ultra. Efter några användarvänliga steg är enheten redo att ta emot "cast-kommandon" från mobila enheter.

Google Chromecast Ultra

pris

79 €, -

Hemsida

//store.google.com 6 Poäng 60

 • Fördelar
 • Billig 4K-streamer
 • Lätt att använda
 • Negativa
 • Anslut inte externa databärare
 • Mobil enhet krävs

Nvidia Shield TV

Nvidia Shield TV är den enda diskuterade mediaspelaren som kan placeras platt eller upprätt. Det pyramidformade fodralet har två USB3.0-portar plus portar för HDMI2.0b och Gigabit Ethernet. Att skicka ljud separat till en mottagare eller soundbar fungerar därför inte.

Som användargränssnitt har Nvidia förser denna mediaspelare med Android TV 7.0.2. Ett utmärkt val, eftersom Google utvecklar detta operativsystem speciellt för användning på stora skärmar. Med den medföljande fjärrkontrollen kan du enkelt navigera genom appar som YouTube, Amazon Prime Video och Netflix, där du kan räkna med 4K-bildkvalitet. Till skillnad från vanliga Android-baserade spelare finns det färre appar tillgängliga. Förvänta dig till exempel inte holländska applikationer som RTL XL, NPO Start, KPN Interactive TV och Ziggo Go. Inte en katastrof, för tack vare den nuvarande Chromecast-modulen kan du fortfarande använda dessa appar på Shield TV via en smartphone.

För att visa dina egna mediefiler kan du använda Kodi-appen. Det går felfritt! Blu-ray-rippor, ISO-bilder och 4K-filer visas till exempel på TV: n med hög uppdateringshastighet utan att murra. Det är slående hur smidigt användargränssnittet navigerar, för vi behöver inte vänta någonstans. Insidan innehåller Nvidia Tegra X1, en kraftfull chipset. Du kan även spela 3D-spel via den inbyggda spelbutiken. Nvidia levererar en styrenhet för detta. Om du inte har något att göra med spel kan du köpa en version utan en kontroller för 199 euro.

NVIDIA Shield TV

pris

229,99 €

Hemsida

www.nvidia.com 10 Poäng 100

 • Fördelar
 • Android TV-appar
 • Trevlig användarmiljö
 • Chromecast-funktion
 • Negativa
 • Inget separat ljuduttag

Venz V10 Pro + LS

Med V10 Pro + fortsätter Venz den väg som företaget har gått med den tidigare släppta V10 Pro. Datorkraften har ökats något med en snabbare medieprocessor och videoklipp. Med en micro SD-kortläsare och tre USB2.0-portar har V10 Pro + tillräckliga alternativ för att ansluta externa lagringsbärare. Venz erbjuder ett paket med en luftmus under produktnamnet V10 PRO + LS. Det fungerar mycket bättre än den vanliga (ingår också) fjärrkontrollen. Den här mediaspelaren använder en ny Android-version som operativsystem.

Eftersom du måste ange användardata för Google Play Store och Netflix är det integrerade tangentbordet inte en onödig lyx. Dessutom kommer muspekaren till nytta på olika ställen. Venz har gjort mycket arbete på Android för denna mediaspelare. Hemskärmen ger åtkomst till Netflix, YouTube och Kodi via tydliga block. Med hjälp av Kodi spelar denna mediaspelare alla kända videoformat, som iso, m2ts och mkv. Förutom den vanliga 4K-codec hevc / h.265 kan V10 Pro + också hantera vp9. Även om den här mediaspelaren navigerar blixtsnabbt och innehåller tydliga menyer, känns det fortfarande konstgjort att använda Android på en mediaspelare. Spelaren är inte Netflix-certifierad, så appen stöder bara 720p-upplösning. Du kan använda YouTube i 4K.

Venz V10 Pro +

pris

€ 129,95

Hemsida

www.venz.tech 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Massor av datorkraft
 • Snabba menyer
 • Negativa
 • Netflix inte i 4K
 • Navigering är ibland svårt i Android

Zappiti One SE 4K HDR

Franska Zappiti är ett av få märken som fortfarande bygger mediaspelare med plats för en intern hårddisk. Detta gäller även den nya One SE 4K HDR, där du kan montera en 3,5-tums enhet via ett lock på sidan. Praktiskt för dem som vill skapa ett lokalt mediebibliotek. Dessutom innehåller enheten inte mindre än fem USB-portar (inklusive USB-C) och en kortläsare för att ansluta externa databärare. Antalet återstående anslutningar är också imponerande. Du kan enkelt ansluta vilken mottagare eller soundbar som helst via analoga, optiska och koaxiala utgångar. Efter de flesta blu-ray-spelare har enheten till och med en separat utgång för HDMI-ljud. På det sättet kan du också njuta av moderna surroundformat på mottagare som inte sänder 4K-bilder.

Precis som Dune HD Pro 4K som diskuterats tidigare, är Realtek RTD1295-processorn ansvarig för bearbetning av ljud- och videokodek. Ett bra val, för One SE 4K HDR spelar de mest exotiska mediaformaten i utmärkt kvalitet. Du kan förse användargränssnittet med filminformation och attraktiva omslag, men för detta är det nödvändigt att filnamnen innehåller rätt filmtitlar.

Tack vare närvaron av Android 6.0.1 kan du lägga till appar som YouTube och Netflix, även om den senare applikationen tyvärr inte är tillgänglig i 4K. Tillverkaren hävdar dock att han arbetar med en 4K-licens. Den nästan identiska Zappiti One 4K HDR säljs också till ett rekommenderat pris på 299 euro. Denna mediaspelare innehåller endast inte HDMI-ljudutgång.

Zappiti One SE 4K HDR

pris

€ 349, -

Hemsida

www.zappiti.eu 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Aluminiumhus
 • Montera den interna hårddisken
 • Många anslutningsalternativ
 • Separat HDMI-ljudutgång
 • Negativa
 • Ingen Netflix i 4K
 • Dyrt

Slutsats

Den perfekta mediaspelaren spelar dina egna videofiler och Netflix-strömmar i 4K. I så fall återstår bara Dune HD Pro 4K och Nvidia Shield TV. Den senare spelaren har bara en fördel, eftersom Android TV som operativsystem har ett mycket smidigt och användarvänligt gränssnitt. YouTube- och Netflix-apparna är speciellt utformade för den stora skärmen, medan du kan strömma innehållet i vanliga Android-applikationer tack vare den inbyggda Chromecast-modulen. En nackdel är att Nvidia Shield TV bara matar ut ljud via HDMI, vilket orsakar problem, särskilt på äldre mottagare. I så fall är Dune HD Pro 4K ett utmärkt alternativ, eftersom du också kan skicka ljud via en analog eller optisk kabel med den här enheten.Kombinationen av Linux och Android som användarmiljö känns dock något konstgjord.

Klicka på tabellen nedan för en större version.