Installera din Nest-termostat själv

Nest-termostaten är förmodligen den smartaste termostaten du kan få. Tyvärr är inte Nest tillräckligt smart för att installera sig ännu. Du kan be en installatör om detta, men om du är lite behändig kan du också göra det själv. Vi förklarar hur.

Nest rekommenderar att du gör installationen av en installatör och att du kan hitta ett installationsprogram nära dig via Nest-webbplatsen. Det beror på installatören exakt hur mycket installationen kostar, men räkna med ett belopp på cirka 99 euro. Om du är lite behändig och som de flesta har en trådbunden termostat och centralvärmepanna (kombipanna eller solpanna), kan du antagligen också göra installationen själv.

I den här artikeln visar vi dig hur du installerar Nest Learning Thermostat själv och får ett intryck av om du kan göra det själv. Att öppna pannan är det svåraste steget och du måste se till att du ansluter Heat Link till rätt kontakter. Om du inte har en genomsnittlig centralvärmepanna utan en något mer komplicerad värmeinstallation med zonventiler (till exempel med fjärrvärme eller golvvärme, till exempel), är det bättre att ringa till en installatör.

01 I lådan

Förutom termostaten innehåller paketet ett antal element som du behöver för installation. Det viktigaste av dessa är den runda bottenplattan som du monterar Nest och Heat Link på. Heat Link är en fyrkantig låda med en rund knapp. Du ansluter den här rutan till din panna.

Du hittar också en USB-adapter och en mikro-USB-kabel i paketet. Du behöver detta om du bestämmer dig för att inte ansluta Nest till en befintlig kabelansluten termostat eller om du vill använda Nest trådlöst på det extra stativet. I denna masterclass antar vi den traditionella vägginstallationen på platsen för en befintlig kabeltermostat. Om du inte vill ha det kan du läsa mer i rutan "Använda trådlöst". Du behöver bara den stora fyrkantiga efterbehandlingsplattan som också ingår i förpackningen om väggen runt platsen där du vill hänga upp boet är ful, till exempel på grund av hål från en tidigare termostat. Efterbehandlingsplattan har en storlek på 15 x 11 centimeter. Slutligen hittar du ett antal skruvar i förpackningen.

På / av-kontroll

Det finns två sätt på vilka en termostat kan kommunicera med en panna. Det enklaste är en på / av-kontroll, där brännaren helt enkelt slås på eller av. En mer avancerad styrmetod är modulering, där även brännarintensiteten kan regleras.

Vissa panntillverkare som Nefit använder sitt eget protokoll för detta, men de flesta tillverkare använder OpenTherm. Nest Thermostat stöder bara på / av-kontrollen, medan många moderna pannor också kan hantera bättre OpenTherm. I praktiken kommer varje OpenTherm-panna också att kunna hantera en av / på-termostat, men vanligtvis måste du ansluta termostatledningen till två andra skruvkontakter i pannan.

03 Varför Heat Link?

De flesta termostater är anslutna direkt till pannan. Med Nest Thermostat måste du installera Heat Link mellan pannan och termostaten. Heat Link fungerar som en spänningskälla och ett relä för värmebehovet. Termostatledningen som går från ditt vardagsrum till pannan används som strömkabel för Nest. Så istället för en ledning behöver du två termostatkablar: en från Nest till Heat Link och en från din panna till Heat Link. Du kan välja att klippa den befintliga termostatledningen. Det är inte smartare att göra detta och att köpa en extra bit signal eller klocka i hårdvaruaffären. På så sätt kan du återställa den befintliga situationen senare.

04 Installera Heat Link

Stäng av pannan innan du börjar och dra ut kontakten ur uttaget. Öppna din panna. Se manualen för detta. Koppla bort ledningen som går till din nuvarande termostat från termostatens skruvkontakter. Montera sedan en ny bit tråd (till exempel signal eller klocka) på på / av termostatens skruvkontakter på din panna.

Öppna Nest Heat Link och montera den på väggen cirka trettio centimeter från din panna. Du ansluter termostatledningen från din panna till de två skruvarna längst till höger (2 och 3), polariteten är inte viktig. Termostatledningen som kommer från vardagsrummet är ansluten till de två kontakterna längst till höger (T1 och T2). Polaritet igen är inte viktigt. Många pannor har inbyggda nätspänningskontakter. Du kan sedan ansluta Heat Link via en elkabel till Heat Link (N och L). Vi har valt att montera en nätsladd med kontakt. Stäng din Heat Link och pannan. Lämna allt från och sätt inte i någon nätsladd än!

05 Installera Nest Thermostat

Ta bort din befintliga termostat från väggen. Vanligtvis klickar du på termostaten från bottenplattan, varefter du kan skruva av bottenplattan från väggen. Skruva nu fast boet på din vägg eller den infällda lådan. Om du har en ful eller missfärgad vägg kan du använda efterbehandlingsplattan.

Praktiskt är att bottenplattan har en inbyggd vattenpass så att du kan vara säker på att du hänger termostaten rak. Anslut sedan de två ledningarna på termostatledningen till de två skruvkontakterna. Även om du också kan se indikationerna T1 och T2 på bottenplattan är polariteten inte viktig. När du har installerat bottenplattan klickar du på Nest Learning på bottenplattan. Boet kommer inte att göra någonting ännu eftersom det inte får ström från Heat Link än. Gå nu till din panna och slå på den igen. Du kan också ansluta Heat Link till uttaget.

06 Vik upp

Nu när Nest Learning Thermostat har ström måste du gå igenom en kort installation där du ansluter termostaten till ditt WiFi-nätverk, ange var du bor och hur din värmeinstallation är inställd. Du måste välja vad värmekällan är (i mitt fall gas) och hur ditt hus värms upp (i mitt fall radiatorer).

Du använder boet med en kombination av vridning och klickning. Vrid ringen för att välja ett menyalternativ och tryck på Nest för att bekräfta detta val. Ladda också ner Nest-appen på din smartphone eller surfplatta och skapa ett Nest-konto via appen. Du kan länka detta till din Nest Thermostat genom att begära en kod på Nest och ange den i appen. Din Nest Learning Thermostat är nu installerad. Du bör sätta på värmen om du vrider temperaturen högre än den nuvarande temperaturen.

Använd trådlöst

I den här artikeln tar vi en titt på vad vi tror kommer att vara det vanligaste installationsalternativet. Du kan också montera Nest Learning Thermostat var som helst på väggen. Du ansluter inte den anslutna termostaten till Heat Link, men du använder den medföljande USB-laddaren. Den medföljande kabeln är en och en halv meter lång. Så det måste finnas ett uttag i närheten. Med den trådlösa installationen installerar du fortfarande Heat Link med din panna. I så fall använder du inte skruvkontakterna längst till höger (T1 och T2) som Nest laddas med, resten av installationen är densamma.