På så sätt kan du radera en säker USB-enhet

Vissa USB-enheter eller SD-kort är skyddade och då är det svårt att formatera eller tömma dem. Hur kan du skydda dig?

Vissa SD-kort eller USB-enheter innehåller en omkopplare som du kan konvertera så att innehållet inte kan raderas. Det här är användbart eftersom det förhindrar att du av misstag tappar dina filer, men det kan hända att Windows fortsätter att känna igen enheten eller kortet som skyddat trots att du har vänt omkopplaren för att ta bort skyddet. Det är också möjligt att ditt SD-kort eller USB-enhet inte har någon switch alls och fortfarande är markerad som skyddad. Här visar vi dig vad du kan göra åt det. Läs också: I tre steg: Hur man säkrar ett USB-minne.

Om ett SD-kort eller USB-enhet är skrivskyddad kan du läsa och kopiera dess innehåll, men det går inte att radera, lägga till eller formatera enheten. Du kanske också kan kasta bort filerna, men nästa gång du ansluter enheten till din dator kommer de att vara där igen.

Med hjälp av registerredigeraren

Du kan använda Windows 10: s registerredigeringsverktyg för att hindra Windows från att betrakta enheten som säker. För att göra detta måste du söka efter Regedit och öppna programmet. Navigera till:

Dator \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ StorageDevicePolicies

I den högra rutan dubbelklickar duWriteProtect- värdet och ändrar värdet under Värde från 1 till 0 . Klicka på OK för att spara det nya värdet.

Om du sätter tillbaka enheten i datorn anser Windows att den är osäker. Du kan sedan använda den igen som vanligt.

Om du inte hittar registernyckeln StorageDevicePolicies kan du skapa en.

För att göra detta måste du högerklicka i mappen

Dator \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ klicka i det tomma utrymmet i den högra rutan och välj Ny> Nyckel . Ange namnet StorageDevicePolicies exakt så här, med stora bokstäver på rätt plats.

Dubbelklicka på den nyskapade nyckeln, högerklicka igen i det tomma utrymmet och välj Ny> DWORD (32-bitars) värde . Namnge värdet WriteProtect och välj 0 som värdet . Klicka på OK för att spara ändringarna. Avsluta registerredigeraren och starta om datorn.

Använda kommandotolken

Om lösningen ovan inte fungerar kan du använda kommandotolken för att ta bort skydd från enheten och radera allt innehåll.

Se till att öppna kommandotolken som administratör. Du kan göra detta genom att högerklicka på programmet och välja Kör som administratör .

Skriv kommandot diskpart och tryck på Enter . Då typ list disk och tryck på Enter igen . Skriv välj skiva X (där X är numret på din enhet) och tryck på Enter . Skriv nu attribut disken clear readonly och tryck Enter .

Skriv ren och tryck på Enter . Skriv sedan skapa partition primär och tryck Enter . Skriv skapa partition primär och tryck på Enter . Skriv nu in format fs = fat32 (du kan också välja format fs = ntfs om du bara använder enheten på Windows-datorer) och tryck på Enter. Skriv exit och tryck Enter , så kommer kommandotolken att stängas.

Din enhet är nu formaterad och Windows kommer att känna igen den som oskyddad från och med nu.

Beslutar du senare att du vill säkra USB-enheten eller HD-kortet igen? Då kan du göra det på flera sätt, det enklaste är förmodligen att kryptera innehållet på ditt kort eller enhet och skydda det med ett lösenord. Med Rohos Mini Drive kan du till exempel enkelt skapa en dold partition på ditt USB-minne. Då lagras filerna där krypterade.