På så sätt kan du placera en ny hårddisk eller SSD

Du har köpt en ny disk och nu vill du installera den i ditt system, som en ersättningsdisk för din nuvarande systemdisk eller helt enkelt som extra lagringsutrymme. Detta kräver dock nödvändig förberedelse: förutom den fysiska installationen finns det också konfigurationen därav, såsom systemmigrering och initialisering, och partitionering och formatering. I den här artikeln hjälper vi dig att installera en ny hårddisk eller SSD.

Vill du veta vilken enhet du ska bygga i din PC eller laptop? Vi ger dig de bästa köpråden i vår köpguide hårddiskar och SSD: er!

Tips 01: Scenarier

Tyvärr kan vi inte bara ge dig en enkel steg-för-steg-plan för att göra din nya skiva helt klar för användning. Det beror inte bara på ditt datorsystem (till exempel gör det skillnad om det är en bärbar dator eller en stationär dator), utan också på dina avsikter. Det svåraste scenariot är när du vill byta in din nuvarande disk till den nya. I det här fallet kanske du vill klona hela innehållet inklusive operativsystem från din gamla till den nya enheten. Eller du föredrar en helt ny installation av Windows, men du måste fortfarande överföra dina gamla data. Om din avsikt (på din stationära dator) är att lägga till en andra, intern datadisk, kommer du att spara besväret med en systemmigrering,men du måste förbereda skivan korrekt.

I den här artikeln kommer vi att behandla alla dessa aspekter. Vi börjar med utbytesscenariot, där vi först antar en systemmigrering (genom kloning eller via en bildfil, även känd som en skivavbildning) och sedan en "ren" Windows-installation. I den andra delen kommer vi att diskutera scenariot för en extra disk för lagring av data, diskutera de tre nödvändiga stegen i följd: initialisering, partitionering och formatering.

Olika scenarier är möjliga för dem som vill använda en ny disk

Tips 02: Gammal skiva

Du har valt att ersätta din gamla systemdisk med en ny, kanske för att du behöver en större eller snabbare. Det råder ingen tvekan om att det finns en stor tendens att omedelbart ta bort den gamla enheten från din dator, men det finns skäl till varför du bör vänta ett tag. Till exempel kanske du först vill överföra det redan installerade operativsystemet till din nya disk och sedan behöver du den gamla disken ett tag. En sådan systemmigrering kan göras på två sätt. Du skapar en bildfil från den gamla skivan, till exempel till en extern USB-enhet, och överför bilden till din nya enhet med ett startmedium som en CD / DVD eller ett USB-minne. Eller så kommer du att klona disken, där du hänger både den gamla och den nya disken samtidigt på ditt system.Det är inte ens så svårt med en stationär PC (se även tips 4). Men om det rör sig om en bärbar dator kan du ansluta den nya enheten till din bärbara dator via en extern enhetshölje med extern USB och intern SATA-anslutning. Eller så kan du ta bort disken från din bärbara dator och tillfälligt hänga den på en stationär dator tillsammans med din nya disk.

Även om du inte överväger systemmigrering kan det vara användbart att lämna din gamla disk på plats ett tag. Om du vill (endast) behålla data på den disken kan du länka den till din dator som en andra disk. Detta är sannolikt inte möjligt på en bärbar dator. I så fall bör du först säkerhetskopiera alla nödvändiga data till exempelvis en extern USB-enhet.

Tips 03: Systemmigrering

Oavsett om du ska klona eller arbeta med en bildfil för systemmigrationen kan du använda bra gratis programvara som Macrium Reflect Free eller EaseUS Todo Backup. Du kan också använda dessa verktyg för regelbunden säkerhetskopiering av data. Vi visar kort hur du använder EaseUS Todo Backup för din systemmigrering.

Vi börjar med en klonoperation: klicka på System Clone och sätt en bock bredvid måldisken. Om din målskiva är en SSD, klicka på Avancerade alternativ och placera en markering bredvid Optimera för SSD . Bekräfta ditt val med Nästa och vänta tills operationen är klar. Det är så enkelt.

Föredrar du att arbeta med en bildfil? Välj sedan Disk / Partition Backup i huvudfönstret i EaseUS Todo Backup och välj den disk eller partition som du vill göra en fullständig säkerhetskopia av. Lämna alternativet Sektor efter sektorbackup omarkerad. Via kartikonen vid Destination hänvisar du till en lämplig (extern) destinationsplats. Bekräfta med Fortsätt .

För att "extrahera" bildfilen till din nya disk kan du starta systemet med ett speciellt återställningsmedium: du skapar det via Verktyg / Skapa nöddisk , lämnar helst Skapa WinPE-nöddisk vald. Välj USB om du vill skapa ett startbart USB-minne som du kan återställa bildfilen från.

Systemmigrering kan göras genom en kloningsprocess eller med hjälp av en bildfil

Tips 04: Byte (skrivbord)

Nu har du nödvändiga säkerhetskopior av data eller en systemavbildning på din gamla disk. Nu kan vi äntligen få ut den gamla enheten från datorn och ersätta den med din nya enhet. Koppla bort strömsladden från datorn och ladda ur dig själv genom att röra vid ett jordat metallföremål. Sedan tar du bort sidopanelen, ofta kan detta till och med göras utan en skruvmejsel, varefter du kan skruva loss skivan från huset. I något äldre systemskåp kan det hända att du måste ta bort båda sidopanelerna. Din hårddisk är ansluten med två kablar: med en strömkabel och med en smal satakabel för dataöverföring. Koppla bort båda kablarna från enheten: var försiktig så att du inte kopplar bort eller skadar andra kablar eller delar när du drar ut dem. Du ansluter nu den nya enheten med samma kontakter.Observera det lilla urtaget på kontakternas sida: om enheten inte passar, försök vrida den 180 °. Du skruvar på en hårddisk på samma sätt; en SSD behöver inte sitta så fast som en gammaldags disk eftersom en SSD inte innehåller några rörliga delar och därför inte vibrerar, men du vill inte att den ska hänga lös i ditt system, så det är också nödvändigt att säkra (eller klämma fast).

Om du tänker klona den gamla enheten till den nya (se tips 3), anslut sedan din nya till en jämförbar ström- och satakabel. Efter en lyckad klonoperation byter du båda sata-anslutningarna.

Tips 05: Byte (bärbar dator)

Hur du tar bort hårddisken från din bärbara dator beror på modellen för den bärbara datorn. I nästan alla fall måste du ta bort minst en skruv för att kunna ta bort bottenplattan. Ibland sticker en garanti-klistermärke på den så att det inte finns något annat på den än att riva den. I princip upphör din garanti, men i praktiken visar sig detta inte vara så dåligt - såvida du inte självklart orsakar skada själv under konverteringen. Om det behövs, bör du först besöka webbplatsen för din producent eller leverantör.

När bottenplattan har tagits bort kan du lossa hårddisken: den är också fäst med flera skruvar eller med ett klick- eller skjutsystem. Normalt är både din gamla och din nya enhet 2,5 tum, så att du kan använda samma anslutningar och skruvar. Om din gamla enhet var ansluten med en liten sata-adapter kan du också använda den för din nya enhet. När skivan sitter ordentligt, stäng bottenplattan igen.

AHCI-läge

Innan du ansluter den nya disken till ditt system bör du först kontrollera (uefi-) bios för ditt system. När allt kommer omkring kan det inte uteslutas att sataläget fortfarande är inställt på den äldre IDE ( Standard , Legacy eller Native ) istället för AHCI. Det senare läget är rätt för mer moderna enheter: de kan sedan bestämma den optimala ordningen för exekvering av parallella läs- och skrivförfrågningar, vilket är mer effektivt.

Du ringer bios under start med en specialnyckel som F10, Delete, Esc eller F2: se manualen för ditt system. Öppna sedan ett avsnitt som integrerade kringutrustning , inbyggt SATA-läge eller SATA-konfiguration , där du aktiverar AHCI-läget .

Det finns ett potentiellt hinder: om du gör det på en klonad disk finns det en god chans att Windows kommer att vägra att starta eftersom installationen fortfarande baserades på IDE-läge. Du kan lösa detta på följande sätt: starta upp skivan i IDE-läge. Öppna kommandotolken som administratör och kör det här kommandot: bcdedit / set {current} safeboot minimal. Starta om din dator och ställ nu in AHCI-läget i bios. Starta om igen och vid kommandotolken (fortfarande som administratör) kör du det här kommandot: bcdedit / deletevalue {current} safeboot, starta sedan om systemet igen. Windows bör nu starta ordentligt.

Tips 06: Windows-installation

En systemmigrering är därför en lösning för att snabbt förse en ny disk med ett fungerande operativsystem. En "renare" lösning är en ny Windows-installation. På så sätt drar du inte med brister i ett system som har använts under en tid. Så här kan du göra det: surfa till Windows 10-webbplatsen och välj Ladda ner verktyg nu . När du startar detta Media Creation Tool visas två alternativ. Välj här Skapa installationsmedia (USB-minne, DVD eller ISO-fil) för en annan dator . Ange önskat språk, version och arkitektur (32 eller 64 bitar eller båda) för Windows. Om du inte har en anpassad produktnyckel är det bäst att lämna rutan bredvid Använd de rekommenderade alternativen för den här datorn .

I nästa fönster väljer du USB-minne ; se till att ditt USB-minne har minst 8 GB lagringsutrymme. Därefter kan du starta din dator från denna pinne och installera Windows rent därifrån.

Det är inte svårt. Välj önskat språk, tid, valuta och tangentbord och klicka på Installera nu . Du kommer nu att bli ombedd att ange din produktnyckel, men om du installerar på en dator som du tidigare hade installerat och aktiverat Windows 10 tidigare kan du också välja att jag inte har en produktnyckel här . När du blir ombedd väljer du den Windows-version du vill ha och väljer sedan Anpassad: Installera endast Windows (avancerat) . Det är en ny, fortfarande tom disk, så välj Odelat utrymme på disk [x] här . Därefter startar den faktiska Windows-installationen.

En ny installation är alltid mer stabil än en systemmigrering