Beslutsstöd: De 10 bästa bärbara datorerna idag (december 2020)

Om du letar efter en dator där du kan arbeta på allvar på vägen kan du fortfarande inte ignorera den bärbara datorn, trots allt bättre tabletter. Bärbara datorer finns idag i alla former och storlekar, så du måste veta vad du behöver för att göra rätt val. I den här artikeln kan du läsa om de bästa bärbara datorerna för tillfället med en uppdaterad topp 10 och tips om hur du köper bärbara datorer.

Topp 10 bästa bärbara datorer
 • 1. Dell XPS 15 7590
 • 2. Asus ZenBook 14 UX434
 • 3. Apple MacBook Pro 13-tums
 • 4. Asus ROG Zephyrus S
 • 5. Lenovo IdeaPad S540
 • 6. Xiaomi Mi Air
 • 7. Acer Swift 5
 • 8. HP Envy X360 15
 • 9. HP 14-cf
 • 10. Asus ZenBook Pro Duo
Tips för din bärbara dator
 • Bildkvalitet
 • Processorn
 • Grafikkort
 • Förvaringsutrymme
Vanliga frågor
 • Behöver du en SSD på en bärbar dator?
 • Kan du spela på en bärbar dator?
 • Hur mycket lagringsutrymme behöver jag?
 • Kan du uppgradera en bärbar dator?
 • Kan du byta batteri i en bärbar dator?
 • Kan du redigera foton på en bärbar dator?
 • Vad är en USB-C-anslutning?
 • Är en matt eller blank skärm bättre?
 • Vad ska du vara uppmärksam på med tangentbordet på en bärbar dator?
 • Hur känner jag igen en bra WiFi-adapter?
 • Vad ska jag vara uppmärksam på med en bärbar dator?

Topp 10 bärbara datorer (december 2020)

1. Dell XPS 15 7590

Den mest mångsidiga bärbara datorn 9 Betyg 90

+ Mångsidighet

+ Batteriets livslängd

+ Byggkvalitet

+ Tangentbord och pekplatta

Dell XPS 15 har fått ett antal viktiga uppdateringar i år, vilket gör den här snygga bärbara datorn ännu mer mångsidig. Beroende på vald modell har den bärbara datorn ett extremt stort 97Wh-batteri och kan därför enkelt hålla en dag utan laddare. Den snabba Intel-processorn kombineras med en Nvidia GTX 1650, vilket gör det möjligt att spela lite på den också. Den bärbara datorn har nödvändiga portar inklusive HDMI och USB-C med Thunderbolt 3. Läs vår recension här.

2. Asus ZenBook 14 UX434

En överraskande bärbar dator 9 Betyg 90

+ Skärm i pekplatta

+ Snygg design

+ Tangentbord

- Ingen Thunderbolt 3

Asus ZenBook 14 är ett separat fenomen. Denna mycket kompakta 14-tums bärbara dator har en skärm gömd i pekplattan. Detta kan användas som en andra skärm i Windows, men kan också fungera som en numpad eller som en specialmeny för att stödja applikationer som Microsoft Office. Tangentbordet är utmärkt och det finns gott om anslutningar, men tyvärr stöds inte Thunderbolt 3.

3. Apple MacBook Pro 13-tums

Den bästa Apple-bärbara datorn 7 Betyg 70

+ Design

+ OSX

- Anslutning

- Tangentbord

Medan Apple inte har gjort några större uppdateringar för 2019-modellen är MacBook Pro 13 fortfarande det bästa valet för alla som är ett fan av OSX-operativsystemet. Anslutningen är mycket begränsad med två Thunderbolt 3-portar, men detta kan enkelt lösas med en dongel. Skärmen är utmärkt och True Tone är trevligt för daglig användning, även om det är viktigt för fotoredigerare att stänga av den. Priset verkar ganska högt, men jämfört med 15-tums modellen är det inte så illa.

4. Asus ROG Zephyrus S

Den bästa spelbärbara datorn 8 Betyg 80

+ Kraftfullt grafikkort

+ Relativt lätt

+ Genialt kylsystem

- Tangentbordplacering

Asus ROG Zephyrus S är en mycket kraftfull spelbärbar dator som kan utrustas med en Nvidia RTX 2080. Trots det kraftfulla grafikkortet och processorn väger den bärbara datorn bara 2 kg. Den låga vikten möjliggörs genom ett genialt kylsystem som säkerställer att den bärbara datorn lätt kan tappa värmen. Tangentbordet på framsidan av den bärbara datorn tar lite att vänja sig vid och priset är inte heller ömt. Läs vår recension här.

5. Lenovo IdeaPad S540

Den billigaste bärbara datorn med GTX 1650 8 Poäng 80

+ Specifikationer

+ Batteriets livslängd

+ Byggkvalitet

- Ljusstyrka

Lenovo IdeaPad S540 är en av de billigaste bärbara datorerna med en Nvidia GTX 1650, men den fungerar också mycket bra på andra områden. Den rimligt bärbara bärbara datorn har en fin metallhölje och vikten 1,9 kg är inte så dålig. Batteriets livslängd är mycket bra på grund av 70 Wh-batteriet och SSD är också snyggt och snabbt.

6. Xiaomi Mi Air

Billigt och lätt 7 Poäng 70

+ Pris

+ Lättvikt

- Batteri-liv

- Skärm

Xiaomi tar långsamt över den europeiska marknaden och det ser vi också med bärbara datorer. Den prisvärda Xiaomi Mi Air liknar mycket på en Macbook Pro, men mycket billigare. Den lätta enheten har bra byggkvalitet och anständiga specifikationer för sitt pris. Tyvärr kan batteriets livslängd och skärmen inte hålla jämna steg med den dyrare konkurrensen.

7. Acer Swift 5

Lätt 15-tums 7-poäng 70

+ Vikt

+ Skärm

+ Batteriets livslängd

- Bygg kvalité

Acer Swift 5 är en anmärkningsvärt lätt bärbar dator som väger mindre än ett kilo. För att få vikten så låg var Acer tvungen att använda tunna material och det återspeglas i byggkvaliteten. Ändå finns det fortfarande rimlig hårdvara i den bärbara datorn och särskilt ett trevligt stort batteri. Skärmen är också utmärkt med bra kalibrering och behaglig ljusstyrka. Läs vår hands-on här.

8. HP Envy X360 15

Den bästa 15-tums konvertibla 8 Poäng 80

+ Batteriets livslängd

+ Tyst kylning

+ Kvalitetshus

- Prestanda

HP Envy x360 15 är en konvertibel bärbar dator med ett mycket högkvalitativt hölje. Den vackra skärmen kan vikas helt och har en bra pekskärm. Den bärbara datorn är utrustad med en kraftfull AMD-processor och AMD-grafikkort, men tyvärr kan den tysta kylningen inte hålla den vid rätt temperatur.

9. HP 14-cf

Den bästa budgetbärbara datorn 6 Betyg 60

+ Pris

+ Specifikationer

- Massor av plast

- Pekplatta

HP 14-cf är en budgetbärbar dator som låtsas vara dyrare än vad den faktiskt är. För knappt 500 euro får du 8 GB RAM och en SSD med 256 GB lagringsutrymme. Intel Core i3-processorn har ingen turbo, men det betyder att den bärbara datorn kommer att hålla länge på batteriet. Även om den bärbara datorn har ett aluminiumutseende, är den faktiskt gjord av plast. Tyvärr gäller detta även den mediokra pekplattan.

10. Asus ZenBook Pro Duo

Två skärmar i en bärbar dator 9 Betyg 90

+ Två skärmar

+ Tangentbord och pekplatta

+ Kraftfull hårdvara

- Pris

ZenBook Pro Duo UX581 är en imponerande bärbar dator. Den är utrustad med mycket kraftfull hårdvara och har inte mindre än två skärmar: en 15,6-tums 4K UHD OLED-panel och en 14-tums IPS-panel, båda utrustade med en pekskärm. Tangentbordet och pekplattan är utmärkta så att du kan arbeta produktivt med dem. Priset är inte anbud, men du får en unik produkt i gengäld. Läs vår recension här.

Tips för din bärbara dator

Det finns många typer och storlekar av bärbara datorer till salu i alla prisklasser. Innan du köper en bärbar dator måste du därför veta var och för vad du vill använda en bärbar dator. En bärbar dator på språng ska vara så kompakt och lätt som möjligt, medan vikten på en bärbar dator som du bara använder hemma gör mindre skillnad. Dessutom måste du också bestämma ordentligt vad din budget är.

Skärmen är en av de viktigaste egenskaperna hos en bärbar dator eftersom skärmstorleken till stor del avgör storleken på den bärbara datorn. Skärmstorleken uttrycks i tum uppmätt diagonalt. Vanliga storlekar är 13,3, 14 och 15,6 tum. Om du främst vill använda en bärbar dator på vägen, erbjuder 13,3 eller 14 tum en bra balans mellan bärbarhet och arbetsyta. Den populära 15,6-tums bärbara datorn är trevligare att arbeta på varje dag, men det tar naturligtvis mer plats. Om du letar efter en bärbar dator för ditt hem kan du överväga en 17-tums modell. En sådan "stationär ersättning" har fördelen med en stor skärm, men är verkligen utformad för att stanna på ett ställe.

Bildkvalitet

Även om skärmstorleken är en viktig egenskap, säger storleken inget om bildkvaliteten. Bildkvaliteten på en skärm bestäms av upplösningen och den skärmteknologi som används. Skärmens upplösning uttrycks i pixlar, till exempel 1920 x 1080 pixlar (full hd). Se till att den bärbara datorn du köper har en minsta upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Endast på riktigt små skärmstorlekar (11 tum eller mindre) kan du överväga en lägre upplösning som 1366 x 768 pixlar om den bärbara datorn är riktigt billig. Upplösningen på 1920 x 1080 pixlar passar perfekt till skärmar med en storlek på 13,3, 14 eller 15 tum och ger en skarp bild. En högre upplösning som en 4k uhd-skärm (3840 x 2160 pixlar) ger en något skarpare bild, men i praktiken kan skillnaden bara ses från mycket nära.

Den skärmteknologi som används är också viktig när du väljer en bärbar dator, med bärbara datorer ser vi vanligtvis ett val mellan TN (twisted nematic) eller ips (in-plane switch) skärmar. Om du har valet väljer du en IPS-skärm. En sådan skärm erbjuder bättre färger och en större betraktningsvinkel, vilket garanterar en trevlig arbetsupplevelse för allt arbete du utför på din bärbara dator. Idag ser vi också OLED-alternativ med de dyraste bärbara datorerna. Sådana skärmar har en perfekt kontrast och är därför idealiska för att titta på filmer och serier.

Processorn

Att välja den perfekta processorn är mycket svårt på grund av det stora utbudet. Hos Intel finns det ett urval av Core i3-, i5-, i7- och i9-processorer, varav i3-processorerna är mest effektiva och i9-processorerna de mest kraftfulla. Siffran som följer "ix" indikerar generationens och processorkraften. Till exempel är i7-9750H efterföljaren till i7-8750H. I7-9850H är inte nyare än i7-9750H, men lite snabbare. Sedan bokstaven i slutet; det gör en större skillnad än du kanske tror. "Standard" -processorn slutar med ett "H", medan de mycket effektiva processorerna slutar med ett "U". Extra kraftfulla varianter slutar på "HK" eller "K".

Nyligen har AMD också blivit mycket aktiv på marknaden för mobila processorer. Lyckligtvis är deras erbjudande något enklare. För närvarande finns endast AMD Ryzen 3000-processorer i nya bärbara datorer. Beteckningen liknar Intel, med Ryzen 3 3200U som den mest effektiva och billigaste processorn och Ryzen 7 3750H som den mest kraftfulla.

Grafikkort

Är du en fanatisk spelare eller använder du regelbundet GPU-acceleration, då är det viktigt att välja en bärbar dator med ett kraftfullt grafikkort. Nvidia är för närvarande den enda linjalen i detta segment och det gör valet mycket enklare.

Nvidias erbjudande börjar med GTX 1650, ett kapabelt grafikkort som kommer att köra de flesta spel, även om inställningarna måste sänkas regelbundet. Nästa alternativ är GTX 1660 Ti, som omedelbart tar ett stort steg framåt i grafisk kraft. Om du vill ha en högre bildhastighet eller att mediuminställningar inte räcker för dig kommer det att vara en RTX 2060, 2070 eller 2080. Dessa är kraftfullare än GTX-korten och stöder även strålespårning. Ser du "Max-Q" bakom den? Det betyder att det är en något långsammare variant som också använder mindre effekt.

Förvaringsutrymme

Historien kring lagringskapacitet brukade vara väldigt enkel: mer är bättre. Med tillkomsten av SSD-enheter är detta inte längre alltid fallet. SSD-enheter är mycket snabbare än traditionella hårddiskar och är oumbärliga i en bärbar dator nuförtiden. De är fortfarande dyrare än en hårddisk, så lägre kapacitet är vanligt. Vi rekommenderar inte att du köper en bärbar dator med en SSD på 128 GB eller mindre, särskilt eftersom steget till 256 GB är mycket litet när det gäller kostnader. Då gäller regeln igen: mer är vanligtvis bättre. En hårddisk som extra lagring i en bärbar dator säkerställer kortare batteritid och högre vikt, men kan fortfarande vara en billig lösning för massdata.

Vanliga frågor

Behöver du en SSD på en bärbar dator?

Svaret på denna fråga är ett övertygande ja. Denna form av lagring är mycket snabbare än en traditionell hårddisk.

Kan du spela på en bärbar dator?

Allvarligt spel är bara möjligt om den bärbara datorn, förutom en kraftfull processor, också innehåller ett kraftfullt grafikkort.

Hur mycket lagringsutrymme behöver jag?

Vi rekommenderar en lagringskapacitet på minst 256 GB för en Windows-bärbar dator, en mindre SSD på till exempel 128 GB kan orsaka problem i praktiken. Om du vill använda den bärbara datorn för att lagra en omfattande foto- eller filmsamling behöver du mer lagringskapacitet. Denna extra lagring kan eventuellt vara i form av en hårddisk.

Kan du uppgradera en bärbar dator?

Det skiljer sig enormt per bärbar dator. Inte en processor eller ett grafikkort, men minne och lagring gör det ofta. Men idag finns det också bärbara datorer där ingenting kan justeras alls, särskilt med de extra tunna och lätta bärbara datorerna.

Kan du byta batteri i en bärbar dator?

Numera är ett batteri helt integrerat i den bärbara datorn. Detta gör det omöjligt att byta ut batteriet helt under körning. Ibland är det möjligt att byta ut batteriet när det är utslitet, men det kan vara svårt att hitta ett byte.

Kan du redigera foton på en bärbar dator?

För foto- eller videoredigering behöver du en relativt kraftfull bärbar dator med en Core i5-processor, 8 GB RAM och en SSD som riktlinje. Om du regelbundet redigerar videor kan till och med 16 GB ram vara användbart. Förutom kraft är skärmkvalitet också viktigt vid bildredigering. Förse en bärbar dator med en IPS-panel för bra betraktningsvinklar och färgåtergivning. Naturligtvis kan du också ansluta en separat skärm.

Vad är en USB-C-anslutning?

USB-C är den senaste standarden inom USB. Anslutningen är bekväm eftersom det spelar ingen roll hur du sätter i kontakten i porten. Fler och fler bärbara datorer är utrustade med en USB-C-anslutning. Bekvämt, den här anslutningen används ofta för att ladda den bärbara datorn, precis som på smartphones. Tyvärr är USB-C bara en anslutning och olika protokoll som USB 2.0, USB 3.1 Gen 1, USB 3.1 Gen 2, DisplayPort och Thunderbolt kan stödjas. Den mest kompletta formen av USB-C är en Thunderbolt 3-anslutning. Förutom USB 3.1 Gen 2 och DisplayPort erbjuder detta också den blixtsnabba Thunderbolt.

Är en matt eller blank skärm bättre?

Båda ytorna har sina egna fördelar och nackdelar. Till exempel ser färgerna bättre ut på en blank skärm, medan färgerna på en matt skärm ser lite mattare ut. Å andra sidan, med en blank skärm lider du logiskt av reflektioner i bilden.

Vad ska du vara uppmärksam på med tangentbordet på en bärbar dator?

Naturligtvis handlar skrivkomfort om ett tangentbord. I allmänhet är komforten med billigare bärbara datorer vanligtvis mindre bra än med dyrare. Tyvärr är det ofta så att du också ser ett tangentbord på de dyrare och tunnare bärbara datorerna som många inte tycker om att knacka på. Apples MacBook Pro är till exempel en bärbar dator vars tangentbord har betydligt mindre resor än föregående generation. Egentligen bör du först prova tangentbordet på en bärbar dator i verkligheten innan du köper den bärbara datorn. En funktion som är väldigt användbar i praktiken, även om du kan peka på typ, är ett upplyst tangentbord.

Hur känner jag igen en bra WiFi-adapter?

Det framgår vanligtvis inte direkt från specifikationerna vilka specifikationer för WiFi-adaptern som används är. Ofta anger en tillverkare bara vilka WiFi-standarder som stöds, vanligtvis i form av 802.11a / b / g / n / ac. I vilket fall som helst, se till att ac nämns i specifikationerna, då kan du vara säker på att både 2,4 och 5 GHz-bandet stöds.

Vad ska jag vara uppmärksam på med en bärbar dator?

Tillverkarna specificerar batteriets kapacitet i sina specifikationer. Du kan känna igen batteriets kapacitet med antalet wattimmar, vanligtvis uttryckt som Wh. Det i sig säger inte mycket, men med jämförbara specifikationer är naturligtvis en högre batterikapacitet bättre. Tillverkare anger ofta också en livslängd i timmar, men det är ofta lite på den optimistiska sidan. Det är därför bäst att leta efter recensioner där batteritiden har testats. Observera att det ofta händer att inom samma serie kan olika versioner också ha olika batterikapacitet. Dessutom är mer kraftfull hårdvara vanligtvis också mindre effektiv, så att du kan komma igenom ett fullt batteri snabbare. Detsamma gäller för skärmar med högre upplösningar.