Du kan ladda ner musik gratis på dessa platser

Numera kan du strömma musik på många ställen, men om du vill ladda ner en låt blir det svårt. Finns det också tjänster som låter dig ladda ner musik lagligt? Vi dyker in i alternativen.

Streaming av musik är roligt och bekvämt, och det finns massor av gratis eller billiga tjänster med en enorm musikkatalog, inklusive Spotify, Google Play Music och Apple Music. Men om du är på väg mycket kan strömning av musik konsumera mycket data, och om du överskrider din datagräns på grund av detta kan det kosta mycket pengar - mycket mer än prenumerationskostnaderna för streamingtjänsten.

Det är därför det ibland är trevligt att bara ha rippat CD-skivor eller laddat ner musikspår på din enhet så att du kan lyssna bekymmerslöst. Men var kan du fortfarande ladda ner laglig musik gratis nuförtiden? iTunes har gett upp spöket. Här diskuterar vi ett antal alternativ.

NoiseTrade

NoiseTrade är en webbplats där artister erbjuder sin musik gratis. Den innehåller främst musik från oberoende eller mindre kända artister, men också ett antal EP-skivor från stora skivbolag. Musiken är endast tillgänglig som hela album. Det finns inga enskilda nummer på webbplatsen.

För att ladda ner musik måste du skapa ett konto med din e-postadress, lösenord och postnummer. Du kommer då ibland att få e-post från NoiseTrade själv och från artister med annonser och annat reklammaterial i utbyte mot gratis musik. Du kan avsluta prenumerationen på dessa e-postlistor om du vill.

Du kan söka efter genre och nyckelord, och dina sökresultat visar också förslag baserat på din sökfråga. När du går till albumets sida kan du ladda ner musiken genom att trycka på knappen Ladda ner musik . Filerna innehåller konstverk, men ljudkvaliteten varierar från 192 kbps till 320 kbps MP3.

Under nedladdningen kan du dela ditt val på Facebook eller Twitter, och du kan välja ett belopp att donera till artisten om du vill.

Gratis musikarkiv

Det mesta av musiken från Free Music Archive kommer från mindre eller mindre kända etiketter och artister. En del av det kan till och med användas fritt i andra verk som publiceras online. Du kan till exempel använda dessa musik- eller ljudfragment för dina egna videoproduktioner. Om du vill använda en låt från den här webbplatsen för något du publicerar online kan du kontrollera låtens licenstyp genom att gå till låtens sida och kontrollera längst ner till höger om licenstypen och vad det betyder. Om du behöver extra behörigheter kan du även kontakta artisten via en länk. Du kan bläddra efter genre, Creative Commons licenstyp och kurator.

När du har hittat något du vill ladda ner är allt du behöver göra att klicka på den nedåtpekande pilen utan att behöva ett konto. Låtarna levereras med en bitrate mellan 256 kbps och 320 kbps, men konstverket saknas tyvärr.

Inte gratis

Det finns också många tjänster där du kan ladda ner låtar mot en avgift. En välkänd plattform är till exempel Bandcamp, där du kan upptäcka och stödja artister på ett tillgängligt sätt. Ett alternativ är Amazon, som har en nedladdningsbutik. För några euro kan du ladda ner låtar från en ganska omfattande katalog.