De bästa Linux-distributionerna

Det finns tusentals Linux-distributioner, alla med sina egna egenskaper. Eftersom du självklart inte kommer att prova dem själv för att uppleva vilka du gillar bäst, har vi kort listat de viktigaste distributionerna för dig. Det gör valet mycket enklare! Oavsett om du letar efter en distribution för en gammal dator, en för internetbank eller något för multimedia finns det något för alla.

En Linux-distribution eller 'distro' är ett operativsystem som Windows. Men till skillnad från Windows utvecklas de olika komponenterna i operativsystemet av olika grupper. En distro är därför en integration av alla dessa komponenter i en sammanhängande helhet. Och eftersom det finns så många sätt att integrera dessa komponenter finns det så många Linux-distributioner där ute.

Ubuntu är den mest kända men inte längre mest populära Linux-distributionen.

Ubuntu

Ubuntu är det mest kända namnet bland Linux-distributioner och fortfarande referens, även om det enligt DistroWatch inte längre är det mest populära distro. Ubuntu är mycket användarvänligt för nybörjare, och kommersiella programvaruleverantörer erbjuder vanligtvis sin Linux-version för Ubuntu först. Du kan även köpa bärbara datorer med Ubuntu förinstallerat, inklusive från Dell.

Fedora

Kanske är Fedora den mest innovativa Linux-distributionen för allmänt ändamål. Särskilt perfekt om du vill vara den första som testar nyheterna i Linux-världen. Det är också distro som Linus Torvalds, skaparen av Linux-kärnan, arbetar med. Det här är inte en distro för dem som precis börjat med Linux. När allt kommer omkring får du tillgång till kraftfulla möjligheter, men du måste också vara på fel sida när saker går fel och måste lösa det själv.

openSUSE

En ganska progressiv distro, särskilt när det gäller systemadministration, är openSUSE. Med Btrfs-filsystemet och snapshotverktyget Snapper kan du till exempel enkelt ta och återställa ögonblicksbilder ner till filnivån. Och med det kraftfulla hanteringsverktyget YaST (ännu ett installationsverktyg) kan du konfigurera nästan vad som helst på ditt system, både grafiskt och på kommandoraden. Standardgränssnittet KDE Plasma är också helt anpassningsbart.

Arch Linux

Arch Linux är en lätt och flexibel distro som följer KISS-principen (håll det enkelt, dumt). Efter installationen har du en minimalistisk arbetsmiljö utan krusiduller. Även en grafisk miljö saknas: du väljer vilka paket du installerar för din grafiska miljö. Så med Arch Linux kan du skapa din egen anpassade distribution. En trevlig bieffekt är att du lär dig mycket om Linux.

Ubuntu-derivat

Många derivat av Ubuntu finns fortfarande, var och en med sitt eget fokus. Bodhi Linux är perfekt för att ge en äldre dator ett nytt liv, men trots det fokus ser distro fortfarande ganska bra ut. Och elementärt operativsystem ser ut som MacOS. Ett annat populärt Ubuntu-derivat är Linux Mint. Och Ubuntu själv har också alla typer av "smaker" med en annan grafisk miljö.

Debian

Ubuntu härrör från Debian, i sin helhet Debian GNU / Linux. Även om det inte är så populärt som Ubuntu, kan du köra Debian bara bra på din dator. Problemet är att Debian tar längre tid att släppa nya utgåvor (ungefär vartannat år istället för var sjätte månad), så du har mycket äldre programvara. På servrar är det inte så mycket problem, och Debian är därför perfekt för att köra på en Linux-server.

Svansar

Vill du surfa på internet så anonymt som möjligt? Då finns det ingen bättre Linux-distro än Tails (The Amnesic Incognito Live System). Du installerar det på ett USB-minne och startar från det för en anonym session. När du stänger av datorn finns inget spår av din session kvar på datorn. All internettrafik omdirigeras via anonymitetsnätverket Tor och Tor Browser vidtar nödvändiga åtgärder för att skydda din integritet.

Qubes OS

Med sin slogan "ett rimligt säkert operativsystem" är Qubes OS alldeles för blygsamt. Det är ett av de säkraste operativsystemen du kan köra, eftersom det låter dig dela dina program i olika "domäner". Varje domän körs helt transparent i en separat virtuell maskin och kan inte komma åt de andra domänerna. Du kan till och med köra Windows på en domän. Varje program får en färgad kant runt fönstret som är specifikt för varje domän.

LibreELEC

LibreELEC (ELEC står för Libre Embedded Linux Entertainment Center) är optimerat för mediecenterprogramvaran Kodi. Distro startar upp mycket snabbt och visar sedan omedelbart Kodi-gränssnittet. Perfekt att installera på en Raspberry Pi som du ansluter till din TV-skärm. Med rätt Kodi-tillägg kan du till och med strömma videor från Netflix och Amazon.