Huawei Mate 20 Lite - Förhandsgranskning av kompis

Mate 20-serien från Huawei tillkännages först i oktober, men Mate 20 Lite har funnits sedan september. Lite-versionen av Huaweis lyxigaste smarttelefonserie kostar cirka 400 euro, är Huawei Mate 20 Lite värt det?

Huawei Mate 20 Lite

Pris € 399, -

Färger Svart, blå, guld

OS Android 8.1 (Oreo)

Skärm 6,3 tums LCD (2340x1080)

Processor 2,2 GHz fyrkärna (Kirin 710)

RAM 4 GB

Lagring 64 GB (utbyggbart med minneskort)

Batteri 3,750 mAh

Kamera med 24 och 2 megapixlar dubbelkamera (bak), 24 megapixel (fram)

Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 4.2, WiFi, GPS

Storlek 15,8 x 7,5 x 0,8 cm

Vikt 172 gram

Annan fingeravtrycksläsare, USB-C, hörlursport

Webbplats //consumer.huawei.com 8 Poäng 80

  • Fördelar
  • Bygg kvalité
  • Avancerad kamera
  • Skärm
  • Batteri-liv
  • Negativa
  • Emui hud

Huawei tillkännager en smartphoneserie två gånger om året. P20-serien dök upp på våren, konsumentsmartphonen kom i tre versioner: P20 Lite, den vanliga P20 och den dyraste Huawei P20 Pro. På hösten är det Mate-serien, där denna Mate 20 Lite kommer att släppas tidigare än de andra Mate 20-smartphonesna. Dessa förväntas presenteras vid ett evenemang i London i mitten av oktober.

Lite versioner

Denna Mate 20 Lite är dock en helt annan smartphone än P20 Lite. Denna Mate-version kostar 400 euro och är därför lite dyrare. För de pengarna får du en ganska stor full-HD-skärm, som i detta prisklass ligger långt efter konkurrenterna. Skärmdiagonalen på Mate 20 Lite är 6,3 tum, omvandlas 16 centimeter och har ett skärmförhållande på 19,5 gånger 9. Ganska stort och enheten är därför ganska stor. Vilket är vanligt med Huawei Mate-smarttelefonserien.

För att inte låta storleken gå ur hand för mycket, placeras fingeravtrycksläsaren på baksidan, inte under skärmen. Det finns också ett skår överst på skärmen för kameran och sensorerna. Detta ger Mate ett något generiskt utseende på framsidan. Lyckligtvis är baksidan karakteristisk för Mate-smartphones, med ett band runt kamerorna och fingeravtrycksläsare. Mate 20 Lite är därför inte en iPhone X-klon, utan en smartphone med sin egen identitet.

Höljet är tillverkat av glas, så ett lock rekommenderas. Kanterna runt enheten är gjorda av metall. I detta hölje hittar du också en hörlursport och en USB-C-port.

Trots att Mate 20 Lite är en medelklass när det gäller pris får du mycket tillbaka.

Mellanklass

Trots att Mate 20 Lite är en medelklass när det gäller pris får du mycket tillbaka. Octacore-processorn, fyra gigabyte RAM och 64 GB lagringsutrymme har fler smartphones som kostar ungefär samma, till exempel Zenfone 5 och Nokia 7 Plus: vilka är de bästa enheterna till ett jämförbart pris hittills.

Trumfkortet för Mate 20 Lite är den utmärkta skärmen som slår sina konkurrenter när det gäller färgåtergivning och ljusstyrka. Batteriets livslängd är också utmärkt. Kapaciteten är redan ganska stor med 3750 mAh. Skärmen, hårdvaran och Android är ganska energieffektiva, så att en dag eller två på ditt batteri är helt genomförbart. Batteriet tomt? Med den medföljande snabbladdaren har du enheten full igen mycket snabbt.

Övergripande prestanda är bra, jag märker lite försening. Endast då och då stammar enheten ibland. Till exempel när du tippar i kamerainställningarna eller snabbt växlar mellan appar. Detta kan bero på vissa brister i Huaweis Android-hud.

Avancerad kamera

Den andra tillgången är dualcam på baksidan av Mate 20 Lite. Huawei satte sig på kartan 2018 som ett av de bästa varumärkena när det gäller smartphone-fotografering, i vårt smarttelefonkameratest skulle Huawei P20 Pro kunna konkurrera bra med Samsungs Galaxy S9 + och Apples iPhone X. Precis som tidigare smartphones, denna Mate 20 Lite har objekt- och scenigenkänning så att enheten känner igen vad du fotograferar. Katter, hundar, mat, text, landskap, solnedgångar, antalet objekt och scener som ska kännas igen är imponerande stort och exakt. När objektet eller scenen känns igen optimeras inställningarna och bilden bearbetas optimalt så att du kan få ut det mesta av kameran utan att behöva redigera efteråt.

Kamerans nattläge är också värt att prova. Detta läge justerar slutartiden, upp till en minut. Detta gör att du kan ta bilder i mörka miljöer. Förutsatt att det inte finns någon rörelse och smarttelefonen är stabil. För entusiasten har Huawei också inkluderat några Snapchat-liknande filter.

Tyvärr kan den dubbla kameran inte användas för att zooma in. Tyvärr sker detta digitalt på Mate 20 Lite. Dualcam är särskilt lämplig för att ta porträttfoton med en skärpedjupeffekt.

Naturligtvis kan du inte förvänta dig mirakel från en smartphone på 400 euro som med P20 Pro's trippelkamera eller bästa smarttelefonkamera som finns på Galaxy S9 +. Speciellt när ljusförhållandena blir svåra tappar kameran några stygn. Jag märkte detta särskilt i bakgrundsbelysning och i mörka miljöer. Trots detta gör de avancerade funktionerna Mate 20 Lites kamera värt det.

Emui

Huawei Mate 20 berättar den välkända historien om Huawei smartphones. Hårdvara är bra, programvara allt verkar bra med den senaste Android-versionen (8.1, Oreo). Men Androidskin Emui 8 går illa fel, det finns mycket uppblåsthet (som inte kan tas bort i alla fall), stabiliteten lämnar något att önska och den är full av klumpiga fel. Sekretessfrågor växer också, Huawei har ett eländigt rykte när det gäller uppdateringar och designen kan använda en makeover. Dessa problem är inte lika oroande för alla, men kom ihåg detta. Justeringen som Huawei tar med Emui säkerställer att batteriets livslängd är optimal.

När mindre ljus är tillgängligt märker du att kameran på Mate 20 Lite presterar lite mindre än kameror med lite dyrare smartphones. Vänster: Mate 20 Lite, höger OnePlus 6.

Slutsats

När det gäller skärm, kameraalternativ och specifikationer är Huawei Mate 20 Lite den bästa smarttelefonen i sitt prisklass. Enheten är väldigt komplett, från kameror till anslutningar, specifikationer och design. Endast Emui-huden är något du måste lära dig att leva med, eller välja ett alternativ som Nokia 7 Plus. En annan intressant enhet med en imponerande bra kamera är Zenfone 5 från Asus, den enheten har en design som kopieras mycket skamlöst.