Var hittar du produktnyckeln för Windows 10?

För många är Windows 10 en uppgradering eller redan förinstallerad på ett nytt system. Men vad händer om du vill utföra en ren installation av Windows 10? Då behöver du naturligtvis produktkoden. Ta reda på var du hittar produktnyckeln för Windows 10 här.

För många är Windows 10 en uppgradering eller förinstallerad på en ny dator. Aktivering sker sedan automatiskt. Men vad händer om du vill utföra en ren installation av Windows 10? Var hittar du produktnyckeln? Läs också: Hur man håller Windows 10 fräsch och ren.

Om du vill utföra en ren installation av Windows behöver du vanligtvis operativsystemets produktnyckel så att Microsoft kan verifiera att det är en laglig version.

Digital signatur

Men Windows 10 kan aktiveras utan en sådan kod om Microsoft redan har en digital signatur från din dator. En sådan signatur skapas och lagras under aktiveringen av din uppgradering. I så fall kan du utföra en ren installation utan en produktnyckel eftersom Microsoft helt enkelt känner igen din dator.

Om maskinvaran i din dator sedan dess har ändrats eller om du har en helt ny dator eller bärbar dator behöver du fortfarande en produktnyckel eftersom enheten inte känns igen av Microsoft.

Den här koden finns på baksidan eller botten av din PC eller laptop om Windows 10 ingår i din enhet. Om du köpte Windows 10 som en digital nedladdning har du fått ett e-postmeddelande från Microsoft som innehåller produktnyckeln. Om du köpte Windows 10 i butiken finns produktnyckeln på en klistermärke i lådan.

Kontakta Microsoft

Du kan också kontakta Microsoft om din enhet inte kan aktiveras. Efter att ha ställt ett antal säkerhetsfrågor kan supporttjänsten aktivera operativsystemet åt dig om det är klart för dem att du verkligen har en laglig kopia i ditt innehav.

Använd inte programvara som påstår sig kunna bestämma produktnyckeln, eftersom sådana program ofta ger en generisk aktiveringskod för Windows 10 som inte är till någon nytta för dig.