Den bästa mjukvaruprogrammet för att testa ditt system

Du har precis installerat ett nytt spel eller en krävande videoredigerare, men det går inte riktigt bra. Finns flaskhalsen i minne, processor, grafikkort eller disk? Jämförelsesverktyg placerar ditt system på testbänken och berättar i detalj hur bra varje komponent presterar. Vi sätter den bästa mjukvaruprogrammet i rampljuset.

Termen "riktmärke" betyder måttstock eller riktmärke. Den härledda termen '' benchmarking '' betyder då systematisk mätning av prestanda för en viss produkt, varefter den kan jämföras med motsvarande produkter på basis av en referenspunkt. I datorvärlden gör vi en skillnad mellan syntetisk och 'verklig värld' benchmarking.

Den första kategorin av verktyg ger en serie inbyggda konstgjorda tester som försöker efterlikna egenskaperna för vissa applikationer och sedan beräknar en prestationspoäng. Den andra kategorin använder befintliga appar effektivt för att kartlägga prestanda. I den här artikeln presenterar vi en mängd olika populära och mestadels gratis riktmärkesverktyg från båda kategorierna. Vissa verktyg kombinerar förresten syntetiska och verkliga metoder.

UserBenchMark

Vi börjar med en mycket mångsidig benchmarker som mäter prestanda för olika systemkomponenter: UserBenchMark (UBM). I välkomstfönstret på UBM kan du läsa vilka komponenter som testas: Processor, Grafik, Fasta enheter, Minne och USB-enheter . Bekräfta med Run och låt din dator vara orörd. Gör det klart för din brandvägg att det är bona fide-programvara. Testresultaten visas i din webbläsare två minuter senare.

Med plastklassificeringar från trädstam och yacht till atomubåt och till och med UFO gör UBM det tydligt hur ditt system fungerar som en spel-PC, skrivbord och arbetsstation. UBM använder olika kriteriemix för varje typ av PC. Till exempel, för Desktop är det 25% CPU + 50% GPU + 15% SSD + 10% HDD.

Dessa betyg ger dig en bra uppfattning om systemets prestanda, men UBM ger dig annan intressant information. Lite lägre på sidan får du detaljerad information om alla viktiga systemkomponenter och du kan läsa vad som har testats för varje del. Till exempel, på Drives hittar du tre stora testkomponenter ( sekventiell, slumpmässig 4K och djupkön 4K ), var och en med motsvarande tester (som läs, skriv och blandad ). Klicka på frågetecknet bredvid ett sådant testobjekt för ytterligare feedback.

Ännu lägre på sidan, på Custom PC Builder , kan du klicka på Utforska uppgraderingar för den här datorn . Detta är särskilt intressant om du är villig att investera i mer kraftfulla systemkomponenter. Här kan du se vilka alternativ som finns, hur mycket prestationsvinster du kan förvänta dig av dem och till vilket kostpris du kommer att titta. Denna PC-jämförelse-sida består av två delar: uppe till vänster de första delarna av ditt eget system, uppe till höger delarna av ett möjligt alternativ.

För att ändra en del, öppna först önskad flik till vänster ( CPU, GPU, SSD, HDD, RAM och MDB ), varefter du via Change [...] anger vilken uppgradering du överväger för ditt system.

SiSoftware Sandra Lite

Innan vi går vidare till de mer specifika riktmärkena vill vi också presentera SiSoftware Sandra Lite. Detta verktyg har haft stor popularitet i flera år och riktar sig främst till den mer avancerade användaren.

Förutom en omfattande systeminformationsmodul med både maskinvaru- och programvaruåterkoppling hittar du också en imponerande uppsättning riktmärkesverktyg här. Du hittar dessa snyggt samlade på fliken Benchmarks . Till skillnad från UBM bestämmer du själv vilka verktyg du vill köra.

Det finns flera tester, indelade i sektioner som processor, videoadapter, lagringsenheter, minneskontroll och nätverk . Högst upp hittar du dock knappen Total datorpoäng . Klicka på det gröna krysset, kryssa i Jag har läst […] eller ta bort krysset vid Aktivera certifiering […] och klicka på det gröna krysset igen. Riktmärket börjar omedelbart.

Tänk på att hela proceduren kan ta lång tid och att din dator verkar frysa då och då. Därefter får du en poäng uttryckt i (hushållsenheten) kPT, både globalt och per uppmätt del. I sig säger denna indikation lite, men det är meningen att du jämför dessa poäng med andra, likvärdiga system.

CPU-riktmärke med Cinebench och CPUID CPU-Z

Vi anlände till de specifika riktmärkena med ett verktyg som Cinebench. Cinebench kontrollerar din CPU: s prestanda genom att göra en 3D-bild i hög kvalitet. Detta gör du genom att starta verktyget och klicka på Kör knappen bredvid till CPU . Poängen följer efter testet och prestandan för din CPU visas i en jämförelsetabell.

Du kan arbeta lite mer detaljerat via File, Advanced Benchmark . Om du klickar på Run- knappen vid CPU (Single Core) , mäter Cinebench hastigheten för de enskilda CPU-kärnorna. På MP Ratio kan du läsa förhållandet mellan en och flera kärnor.

CPUID CPU-Z är ett annat välkänt verktyg för att benchmarka din CPU, om än på en annan basis än Cinebench. På så sätt får du mycket detaljerad teknisk information om din processor - och även om ditt moderkort, minne och GPU. De faktiska riktmärkena finns på fliken Bänk . Med Bench CPU- knappen startar du riktmärket, både Single Thread och Multi Thread , där du själv kan ställa in antalet trådar samtidigt.

I rullgardinsmenyn på Referens kan du välja en annan processor, vars poäng placeras bredvid ditt eget resultat. Observera Stress CPU- knappen : den lägger maximal belastning på din processor, vilket bekräftas förresten från Windows aktivitetshanterare, som du kan ringa upp med Ctrl + Shift + Esc.

Gränssnitt för grafikkort med 3DMark och Unigine Heaven

3DMark är avsett för benchmarking av GPU: er eller grafikkort. Basic Edition kan användas gratis för testning av DirectX10, 11 och 12. Verktyget upptäcker din hårdvara och föreslår lämpligt test i sig, men du kan också välja ett annat test.

Multiplatformsverktyget Unigine Heaven är också en populär GPU-benchmarker, som du kan använda Basic-versionen gratis. Den visar några dussin grafiskt krävande scener som du kan ställa in exakt med hjälp av olika parametrar, såsom upplösning och aliasing. Resultatet är ett genomsnittligt, minimalt och maximalt fps-värde (bildrutor per sekund) samt en global poäng som du kan jämföra med andra system.

Vi vill också nämna Bandicam. Detta verktyg visar fps i realtid medan du spelar något spel.

RAM-riktmärke med PassMark Performance Test

Naturligtvis spelar mängden arbetsminne ofta en viktig roll, men minnets prestanda har också inflytande, och en RAM-modul är inte den andra. Det finns dock några riktmärken som specifikt fokuserar på minne. Förutom de redan nämnda UBM och Sandra Lite finns det också PassMark Performance Test (30 dagars gratis provperiod).

Starta det installerade verktyget och tryck på knappen vid Memory Mark . Detta startar en riktmärkesmodul som utför läs- och skrivtester på minnet, liksom en latenskontroll och några intensiva databasåtgärder. En minut eller så senare får du resultatet och genom att klicka på några ikoner kan du jämföra resultatet mot jämförbara RAM-moduler.

HDD och SSD-riktmärke med ATTO Disk Benchmark och AS SSD

I applikationer där mycket data läses eller skrivs visar sig disken ofta vara en irriterande flaskhals. Du kan snabbt ta reda på hur bra din hårddisk (HDD) eller SSD fungerar med ATTO Disk Benchmark. Denna riktmärke kan hantera olika typer av skivor, till exempel hårddiskar, SSD och RAID-matriser.

Starta verktyget efter installationen och tryck på Start- knappen. Systematiskt fylls fönstret med de bestämda skriv- och läshastigheterna för olika blockstorlekar (kallas I / O-storlek).

Dessa blockstorlekar är dock justerbara (upp till 64 MB), liksom storleken på testfilen (upp till 32 GB). Du kan också ställa in ködjupet , det maximala antalet läs- och skrivkommandon som du kan utföra samtidigt. Markera rutan bredvid Direct I / O , då använder inte benchmarkaren systembuffring eller cachning. Den inbyggda hjälpfunktionen ger mer information om detta.

Om du har specifika SSD-enheter i åtanke, oavsett om de styrs av NVME-protokollet eller inte, kan du också överväga AS SSD-verktyget. Baserat på några syntetiska riktmärken kartlägger verktyget snyggt den sekventiella och slumpmässiga läs- och skrivprestandan för din SSD.