Finns det liv efter Windows 7?

Från och med idag kommer Microsoft inte längre att ge Windows 7 uppdateringar och nya funktioner. Ändå är det nu något föråldrade operativsystemet fortfarande mycket populärt, särskilt bland affärsanvändare. Kommer det att finnas liv för dem efter Windows 7?

Det finns ungefär sex års skillnad mellan lanseringen av Windows 7 och det nuvarande Windows 10, men tills nyligen ville en majoritet av PC-ägare inte uppdatera sitt gamla operativsystem. Det påminner något om stödet för Windows XP i slutet av 2014. Det var inte förrän i januari förra året som Windows 10 snett överträffade den äldre Windows 7 i popularitet. Skillnaden är dock minimal: Windows 10 installerades sedan på 39,22% av datorerna jämfört med 36,90% för Windows 7.

Det betyder att det gamla operativsystemet fortfarande finns på många datorer, särskilt för affärsanvändare som inte vill uppgradera till Windows 10 för hela företaget. Lyckligtvis tvingas de inte byta idag. Det finns fortfarande liv efter Windows 7.

Livet efter Windows 7

"Medan många av er redan är på god väg att distribuera Windows 10, förstår vi att alla befinner sig vid en annan punkt i uppgraderingsprocessen," sa Microsoft 365 Vice President Jared Spataro mestadels affärsanvändare. "Vi inser dock att det tar tid att uppgradera enheter och implementera nya uppdateringsprocesser." Spataro tillkännagav Windows 7-utökade säkerhetsuppdateringar (ESU) -programmet i september förra året, som kommer att köras till januari 2023.

Under programmet får professionella eller företagskunder ytterligare support för Windows 7 i tre år, men de betalar ett betydande belopp för det. ESU: erna säljs per enhet och priset stiger varje år. "Vi vill uppmuntra människor att säga adjö till Windows 7, men inte på ett straffande sätt", säger Spataro.

Hög prislapp

Trots att tröskeln för att välja utökade säkerhetsuppdateringar troligen kommer att vara mycket hög och endast reserveras för stora kunder med djupa fickor. Enligt Microsoft-experten Mary Jo Foley var kunderna tvungna att betala flera miljoner dollar för att få längre säkerhetsuppdateringar.

Ett liv efter Windows 7 blir således oöverkomligt för många efter den 14 januari 2020 och en uppdatering av ett nyare operativsystem blir nästan oundvikligt. Den här uppdateringen kan vara Windows 10, men det behöver inte. Du kan till exempel fortfarande använda Windows 8.1 fram till januari 2023.