Hantera dina lösenord i valfri webbläsare

Idag har vi många konton på olika webbplatser. Vid någon tidpunkt blir det omöjligt att komma ihåg alla användarnamn och tillhörande lösenord. Lyckligtvis kan din webbläsare hjälpa dig att komma ihåg, och många populära webbläsare har en inbyggd lösenordshanterare. Hur använder du det? I den här artikeln går vi igenom dem per webbläsare.

Google Chrome

För att få en översikt över sparade lösenord klickar du på knappen med de tre bindestreckarna i det övre högra hörnet av Chrome. Välj Inställningar och klicka på Visa avancerade inställningar längst ner . Bläddra ner tills du ser lösenord och formulär . Som standard är Erbjudande att spara dina internetlösenord markerat . Klicka på Hantera lösenord för att få en översikt. I det här fönstret ser du en serie inloggningsnamn och osynliga lösenord. Flytta markören över ett lösenord och klicka på Visa för att se det.

Internet Explorer

Klicka på kugghjulet i Internet Explorer i det övre högra hörnet och välj Internetalternativ . Klicka på mitten av fliken Innehåll i rutan Autofyll under Inställningar och välj sedan Lösenordshanteraren . Via webbreferenser får du en översikt. Välj en specifik tjänst och klicka på Visa . Ange ditt Windows-lösenord för att visa ett lösenord.

Mozilla Firefox

I Firefox klickar du på knappen med de tre strecka längst upp till höger och väljer sedan Alternativ . På fliken Säkerhet kan du begära sparade lösenord som i andra webbläsare. Du kan visa eller ta bort lösenorden. Intressant kan du också välja att använda ett huvudlösenord . Detta är ett extra skydd så att inte alla som använder din dator kan begära dina lösenord. Du måste ange detta huvudlösenord varje gång du vill använda ett sparat lösenord. Slutligen kan du via Undantag ange för vilka webbplatser lösenorden kanske inte sparas.

Safari

Safari-användare kan begära en lista via Safari / Inställningar / Lösenord . Markera Visa lösenord för utvalda webbplatser , ange ditt administratörslösenord och klicka sedan på den tjänst som du vill begära lösenordet för. Om så önskas kan du ta bort ett lösenord.

Microsoft Edge

Microsoft har inbyggt många av samma funktioner i Edge som i Internet Explorer, och lösenordshanteringen fungerar på nästan samma sätt. Menystrukturen är den enda skillnaden. I Edge klickar du på de tre horisontella punkterna längst upp till höger och trycker på Inställningar . Längst ner klickar du på Visa avancerade inställningar och under rubriken Sekretess och tjänster klickar du på Hantera mina sparade lösenord .

Edge är inte särskilt användbart för att faktiskt visa lösenord. Öppna Kontrollpanelen och tryck sedan på Användarkonton> Inloggningshanteraren . Klicka på pilen bredvid ett av användarnamnen och bredvid lösenordsfältet på skärmen . Ange ditt Windows-lösenord så visas lösenordet.