Vad är Bluetooth 5.0 och vad kan du göra med det?

Moderna smartphones, från iPhone 8 och iPhone X till Samsung Galaxy S8, stöder Bluetooth 5.0. Jämfört med föregångaren 4.2 har vissa förbättringar gjorts. Vi kommer att lista vilka de är.

Först och främst bör du veta att inte bara din telefon utan även dina tillbehör måste stödja Bluetooth 5.0 för att dra nytta av förbättringarna. Till exempel använder Apples AirPods fortfarande bara Bluetooth 4.2. Om dina tillbehör inte stöder den senaste Bluetooth-standarden kan du naturligtvis fortsätta använda dem med de senaste telefonerna.

Redan med introduktionen av Bluetooth 4.0 gjordes ett svar för att kraftigt minska energibehovet för enheter med hjälp av Bluetooth Low Energy-läget. I teorin tillät detta hörlurar eller bärbara produkter att hålla längre innan du var tvungen att sätta tillbaka dem på laddaren.

I praktiken fungerade många kringutrustning inte med Bluetooth Low Energy-läget, så du var fortfarande beroende av den klassiska Bluetooth-standarden.

Med Bluetooth 5.0 stöder alla ljudenheter automatiskt alternativet Bluetooth Low Energy, så tillbehör förbrukar omedelbart mindre ström och håller därför längre.

Dubbla ljud

Den nya dubbla ljudfunktionen gör det också möjligt att spela din musik via två olika Bluetooth-högtalare istället för en. På så sätt ger du flera rum med din favoritmusik. Det gör det också möjligt att ansluta två hörlurar till en telefon så att du kan lyssna på dina favoritlåtar tillsammans.

Är din pojkvän eller flickvän inte så förtjust i din musiksmak? Det är till och med möjligt att länka de två hörlurarna till olika ljudkällor. Ni lyssnar båda på en annan låt samtidigt och var och en med sina egna hörlurar. Och allt på samma telefon. För närvarande hittar du bara det här alternativet på Samsung Galaxy S8, men det tar en tidfråga innan andra enheter stöder detta.

Hastighet och räckvidd

Förmodligen en av de viktigaste förändringarna i Bluetooth 5.0 är den förbättrade hastigheten och räckvidden. Med äldre Bluetooth-versioner har du en räckvidd på cirka 10 meter och med den senaste versionen är detta 40 meter. Så du kan enkelt lämna telefonen i huset när du njuter av musiken från din trådlösa högtalare i trädgården.

När det gäller hastighet sägs Bluetooth 5.0 vara dubbelt så snabbt som de äldre versionerna. I praktiken betyder det att du kan ansluta till dina tillbehör snabbare och också kan skicka filer via Bluetooth snabbare än tidigare. Men här gäller också: dina tillbehör måste stödja den nuvarande standarden.