Så här installerar du Google Lens (Android och iOS)

Med Google Lens kan du göra kameran på din smartphone eller surfplatta mycket smartare tack vare Googles intelligens. Rikta kameran mot ett objekt så ser du en mängd information. Så här installerar du Google Lens på Android och iOS.

Google Lens är en app som använder kameran på din smartphone eller surfplatta för att ge information om vad som visas. Om du riktar kameran mot en målning konsulterar Lens Googles servrar för att ta reda på vilken målning det är inom en sekund. Du kommer att få information om målaren och historien bakom konstverket. Om du riktar kameran mot en blomma som du inte känner kommer Lens att försöka berätta vilken sort det är och var du kan köpa den i närheten. Det här är bara två exempel, för objektiv kan göra mycket mer. Tänk på att översätta menyer, kopiera text och skanna böcker och streckkoder. Läs mer om möjligheterna med Google Lens här.

Installera Google Lens på Android

Majoriteten av moderna Android-smartphones och surfplattor har Google Lens inbyggd i kameraprogrammet som standard. Du kan känna igen funktionen genom objektivikonen (se bilden högst upp i detta meddelande) i kameraappen. Genom att klicka på den startar din lins och du riktar kameran mot föremålet eller djuret du vill få information om. Vänta ett ögonblick så visas resultaten.

På Android kan du också använda objektiv via Google Photos-appen. Öppna appen, välj ett foto och tryck på linsikonen. Om objektivet vet extra information kommer du att se det på skärmen inom två sekunder.

Lins fungerar också via Google Assistant, röstassistenten som du ringer upp genom att säga 'Hej Google' eller genom att trycka på hemknappen på din enhet i några sekunder. Klicka nu på linsikonen så startar kameraappen så att linsfunktionen 'ser' vad du ser.

Installera Google Lens-appen är ofta inte nödvändigt. I Play Store-appbutiken kan du söka i Google Lens för att ta reda på om appen är installerad på din enhet. Om inte, kan du fortfarande göra det här. Objektiv kan inte installeras på vissa (äldre) enheter.

Installera objektiv på iOS

Om du använder en iPhone, iPad eller iPod kan du inte installera Google Lens som en separat app. Det är inte heller möjligt att använda Lens via kameraappen eller appen Google Assistant. Detta har att göra med begränsningar av iOS.

Du kan använda linsfunktionen i Google-appen, men bara om appens språk är inställt på engelska. Öppna Google-appen på din iOS-enhet, tryck på Google Lens-ikonen i sökfältet och klicka för att slå på kameran om du uppmanas till det. Tryck nu på ämnet på skärmen eller välj texten på skärmen och välj ett resultat eller använd sökknappen.

Det är också möjligt att använda Google Lens i appen Google Photos. Starta appen Foton, välj ett foto och tryck lätt på linsikonen. Om objektivet kan visa ytterligare information visas det nu på skärmen. Detta händer med målningar, växter, djur, mer kända byggnader och böcker.