Att lära sig ett främmande språk tar tid och ofta pengar. Du måste göra det för det. Inte säker på om du verkligen vill lära dig ett främmande språk? Då kan du också börja med en app först. Numera finns det många verktyg för din smartphone och surfplatta för att lära sig ett språk billigt. Vi listar de bästa apparna.
Att använda en språkapp har många fördelar. Det finns många appar som du kan använda gratis eller prova ett tag, och du kan göra allt hemifrån. Du laddar ner appen på din telefon eller surfplatta och du kan komma igång direkt. Dessa appar gör det också så enkelt och roligt som möjligt att lära sig ditt val av språk med alla slags praktiska alternativ.
Tips 01: Duolingo
Duolingo är den överlägset mest kända appen och är till stor hjälp för att lära sig ett nytt språk. Om du bara talar holländska kan du bara följa en engelska kurs genom Duolingo. Men om du talar engelska tillräckligt bra har du många fler alternativ. Till exempel erbjuds spanska, franska, tyska och italienska, liksom ovanliga språk som turkiska, norska och ryska. Duolingo börjar med grunderna och lär dig först enkla ord och grammatiska konstruktioner som är användbara när du är på semester. När du har klarat en nivå får du poäng. De lärda sakerna upprepas om och om igen. I appen kan du ställa in mål genom att trycka på Profil / Ange mål och Inställningar / Meddelandenange om Duolingo kan skicka ett meddelande till dig när det är dags att träna. Detta rekommenderas för att hjälpa din självdisciplin lite. Duolingo är helt gratis, varje språk består av många lektioner och ger dig tillräckligt med information för att flytande beställa något på en terrass under semestern eller för att inleda en konversation med någon. Naturligtvis talar appen också ord och meningar så att du omedelbart kan träna uttal. Läs också: De 10 bästa apparna för att döda 5 minuter.
Tips 02: Memrise
Memrise är en annan bra app. Inte bara kan du lära dig språk med appen, du kan också förbättra dina kunskaper om till exempel topografi med Memrise. Konceptet med Memrise är att undervisa i mindre klasser istället för att erbjuda en stor kurs. I appen väljer du en kurs och precis som med Duolingo kommer du att höras av appen. Du kan lyssna på uttalet av ett ord eller en fras, och om du behöver en påminnelse, tryck på Hjälp mig att lära mig detta. En så kallad 'mem', en mnemonic eller bild visas för att hjälpa dig att komma ihåg frasen eller ordet. Dessa mems är gjorda av användare och skiljer sig därför i kvalitet. Appen är gratis att använda och erbjuder många kurser. Du kan uppgradera till en Pro-prenumeration, men den kostnadsfria versionen håller dig också upptagen.
Tips 03: Chatta
Babbel erbjuder språken på engelska, så du måste ha en god förståelse av engelska för att använda appen. Gå igenom konfigurationsalternativen och välj rätt nivå för Nybörjare eller Avanceradatt välja. Babbel liknar det dyra Rosetta Stone-undervisningspaketet och börjar inte med tråkiga listor och lektioner, utan visar en bild där du måste välja rätt ord utan att någonsin lära dig ordet. Ju längre du använder appen, desto mindre misstag kommer du att göra och så småningom kommer ihåg ord bättre eftersom du ser bilderna. Babbel uttalar också svaret så att du omedelbart känner till ljudet. Den första lektionen på varje språk är gratis, därefter kostar det 4,95 euro per månad om du väljer ett årsabonnemang. Förutom franska, tyska, italienska och spanska kan du också lära dig språk som indonesiska och ryska med Babbel.
Tips 04: Google Översätt
Google Translate är inte bara en praktisk webbplats, appen kan också hjälpa dig att lära dig ett språk. Du måste ha en aktiv internetanslutning för att översätta meningar och ord. du kan också välja att ladda ner en fil för att översätta den offline. Du måste ladda ner den här filen per språk. Appen kan känna igen källspråket i sig, men du kan naturligtvis också ange från vilket språk du vill översätta ett ord eller fras. En smart funktion är att du kan använda kameran på din smartphone för att översätta en text. Knacka på kameraikonen och rikta kameran mot texten du vill översätta. Tryck på den röda knappen så kommer appen att skanna texten. Då kan du markera en del av texten och om du trycker på den blå pilen ser du översättningen visas.Som med normala översättningar med Google Translate är resultatet inte alltid perfekt, men för att snabbt översätta en meny utomlands är appen en välkommen hjälp. För språk med ett annat skript kan du använda högerikonen i Google Translate. Rita till exempel en kinesisk karaktär med fingret för att översätta den till holländska eller engelska.

Tips 05: SayHi
Med Google Translate kan du också översätta talade texter, men det är lättare med SayHi-appen. Appen använder Googles algoritmer och databas, men är fullt fokuserad på att snabbt kunna översätta talad text. Längst ner ser du två knappar för två olika språk. Ställ in ett språk på holländska och det andra språket till målspråket genom att välja ett annat språk högst upp. Om du till exempel vill ha en konversation med en fransk person, se till att den gröna rutan är inställd på franska och den blå rutan på nederländska. Knacka på den blå rutan, vänta på pipen och prata något på holländska. Appen ansluter till internet och talar texten på franska. Dessutom kan du se översättningen i det stora fältet. Din franska konversationspartner kan sedan trycka på den gröna rutan och säga något på franska efter pipen.Detta översätts sedan tillbaka till nederländska. SayHi stöder ett stort antal språk och kan inte bara tala franska, engelska och spanska utan även språk som hebreiska, koreanska och svenska.
Tips 06: HiNative
Du använder HiNative för att ställa frågor till högtalare på ett visst språk. Tryck på Profil och ange vilket språk som ditt modersmål är under Modersmål . Under Språk av intresse du välja vilket eller vilka språk du är också skickliga på. Här kan du också ange din språknivå. Om du sedan trycker på Hem igen kan du svepa åt vänster och höger högst upp för att se frågor om de valda språken. Till exempel frågar någon dig hur man räknar från 1 till 10 på nederländska. Som modersmål kan du ge rätt svar. Om du vill fråga något själv, tryck på den stora Q- knappen och välj ett av alternativen. Tryck till exempel på Hur säger du det här, välj källspråk och skriv in din fråga vid Skriv ett ord, fras eller mening . Tryck på Skicka för att ställa din fråga. I de flesta fall får du svar från någon inom några timmar. Appen har också en premiumvariant. Du kan prova detta gratis i 30 dagar, varefter det kostar ungefär 4,50 till 10 euro per månad, beroende på vilken prenumerationstid du väljer.