Dessa är de bästa gratis molntjänsterna 2020

Det finns många molnlagringstjänster att välja mellan idag: från Dropbox till Box och iCloud. Du kanske inte längre ser skogen för träden. I den här artikeln listar vi fördelar och nackdelar med de bästa 9 gratis molntjänsterna vi hittade.

Vilka är de 9 bästa gratis molntjänsterna?

  • iCloud
  • Låda
  • Dropbox
  • Google Drive
  • Microsoft OneDrive
  • Mediafire
  • SpiderOak
  • Mega
  • Stack

Läs vidare för alla funktioner och fördelar och nackdelar med dessa 9 gratis molntjänster.

I vilket scenario är det bättre att använda en molntjänst med mycket lagringsutrymme, vilken tjänst låter dig samarbeta bäst med andra och vilket lagringsutrymme fungerar bäst under Linux? För att svara på dessa frågor testar vi iCloud, Box, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, MediaFire, SpiderOak, Mega. Varje tjänst som diskuteras har styrkor och svagheter.

iCloud

Om du använder en iPad, iPhone, iPod Touch eller Mac når du snabbt iCloud integrerad i Apples operativsystem. Tjänsten finns också för Windows 7 och 8, men inte Windows RT. För att se din iCloud kan du använda webbplatsen. Apple erbjuder 5 GB gratis lagringsutrymme som standard, men du kan uppgradera om du vill.

iCloud erbjuder lagringsutrymme för foton och dokument som du vill dela mellan olika enheter. Enhetsinställningar kan också säkerhetskopieras till iCloud, vilket är användbart om du vill uppgradera eller enheten med en nyare version av en enhet. Säkerhetskopiering sparar också appinställningar.

Webbgränssnittet för iCloud bör fungera i alla webbläsare, men vi märkte i testet att en alternativ webbläsare kan orsaka problem, särskilt på Android. Du kan synkronisera iCloud med Microsoft Outlook för e-post, kontaktlistor och kalender, men du behöver ett iCloud-e-postkonto för det.

Att använda iCloud på Mac är enkelt eftersom det redan är inbyggt. För användning i Windows måste du ladda ner iCloud-kontrollpanelen. När kontrollpanelen har laddats ner och installerats måste du berätta för den vad den kommer att synkronisera innan den händer. När den väl är inställd kommer det att ske automatiskt i framtiden.

iCloud tillhandahåller inte ad hoc-dokumentlagring i Windows eller Linux. Du kan inte heller dela musikfiler med andra via iCloud.

Fördelar : Perfekt för iPhone, iPad och Mac, enkelt säkerhetskopiera enheter

Nackdelar : mindre lämplig för alternativa webbläsare och operativsystem, ingen musikdelning

Låda

Box har funnits i flera år, men tjänsten har nyligen börjat profilera sig som en affärsplattform som syftar till samarbete. Med ett gratis konto kan du lagra 10 GB. Företag kan också välja ett företag. Business Plus eller Enterprise-version. En app är tillgänglig för alla mobila plattformar och du kan ladda ner Box Sync-klienten på Windows- och Mac-datorer.

Box Sync fungerar annorlunda än andra diskuterade tjänster. Även om Box kan synkroniseras med vilken mapp som helst måste du först dra mappen till skrivbordsmappen 'My Box Files'. Först då börjar synkroniseringen. När du sedan gör ändringar i mappen görs de också i skrivbordsmappen. Du kan också synkronisera delade mappar till "My Box Files" från andra håll.

Som nämnts är Boxs verkliga fokus på samarbete. Ett exempel på detta är åtkomst till filer med flera användare. När en grupp använder Box ser de varandras uppdateringar, kan kommentera varandra, göra justeringar och ge ut gillanden. Du kan också ändra vad andra kan och inte kan och begränsa åtkomsten till filer.

Boxuppladdningar är ganska snabba eftersom Box använder en uppladdningsaccelerator som liknar ett innehållsdistributionsnätverk. Det betyder att filer som du laddar upp till Box först lagras på en regional server innan de skickas till de faktiska Box-servrarna senare.

Box är inte avsett som ett online backup-system utan fokuserar mer på att dela filer med enheter och människor. Den är idealisk för det ändamålet.

Fördelar : Blixtsnabb, enkel att hantera, perfekt för samarbete om filer

Nackdelar : besvärlig installation, inte för Linux, inte särskilt lämplig som säkerhetskopia

Dropbox

Dropbox har sedan dess blivit synonymt med en molnlagringstjänst. Kärnan är Dropbox en plats i molnet där du kan lagra filer. Dessa kan vara dokument, men också musik, videor eller foton. Det är ett idealiskt koncept för att dela filer från ditt hem- eller arbetsdator med mobila enheter.

Den kostnadsfria Dropbox erbjuder mer än bara lagring. Tjänsten erbjuder appar för Windows, Mac, Linux, iOS, Android, BlackBerry och Kindle Fire. Det finns en tredjepartsapp för Windows Phone och på BlackBerry 10 är den redan installerad som standard.

Versionsspårning gäller i Dropbox så att du kan se exakt vem som gjorde vilka ändringar och du kan återgå till en tidigare version. Versionshistoriken är 30 dagar för ett dokument eller annan typ av fil.

Dropbox fungerar genom att skapa en mapp på din dator och dela dess innehåll med molnet. Molnet synkroniseras igen med de enheter som du har installerat Dropbox på. Du kan också komma till din egen Dropbox genom att navigera till webbplatsen.

Förutom gratisversionen med 2 GB lagringsutrymme, erbjuder Dropbox också ett standard- och avancerat paket. Standarden ger dig 5 TB lagringsutrymme, den avancerade versionen har obegränsad lagring.

Det finns en affärsversion som erbjuder obegränsat lagringsutrymme, versionshistorik och fler åtkomstalternativ för 795 USD per år för upp till fem användare. Därefter betalar du 125 dollar extra per användare.

Fördelar : Enkel hantering, största användarbas, Linux-support, versionskontroll

Nackdelar : läggs enligt uppgift till PRISM, inte super säkert ändå

Google Drive

Google Drive har sitt ursprung som ett derivat av Google Docs; en plats som främst är avsedd att lagra delade dokument. Du kan fortfarande använda det för det nu, även om alternativen nu är mycket fler.

När du installerar Drive på Windows får du möjlighet att installera ett helt kontorpaket som fungerar med molnet. På andra plattformar är bara en separat Drive-app installerad. Åtkomst är också möjlig via en webbläsare och plattformen arbetar också nära med Docs-funktionen.

Nackdelen med Drive är att användare inte loggas ut automatiskt när en webbläsarsession avslutas, vilket innebär en säkerhetsrisk om du ibland använder en delad dator eller surfplatta.

Driften av Drive är i de flesta avseenden densamma som för andra diskuterade tjänster, även om Google ger bort 15 GB gratis när du skapar ett konto. För företag finns det Google Apps for Business där du kan få obegränsat lagringsutrymme för ett konto (eller 1 TB per användare för mindre än fem användare).

Det bör noteras att Google genomsöker igenom filerna du lagrar på Drive för att visa dig personliga annonser. Omvänt fungerar detta också positivt för sökfunktionen i Drive, som fungerar mycket effektivt. Drive fungerar snabbt och erbjuder fördelen jämfört med andra tjänster att du kan begära en förhandsgranskning av filer.

Fördelar : Mycket lagringsutrymme, tät integration med Docs och andra Google-tjänster

Nackdelar : inte NSA-bevis, inte lämplig för användare med små eller inga Google-tjänster

Microsoft OneDrive

Alla med ett Microsoft-konto har redan OneDrive. Så oavsett om du använder en Windows Phone, en Xbox, Skype eller Outlook.com; du kan börja omedelbart med lagringstjänsten.

Microsoft OneDrive har många användningsområden. Den är lämplig för fildelning, mappsynkronisering och molnbackup. För Windows Phone och Windows-surfplattor är foton redan lagrade i OneDrive och klienten är redan inställd. För operativsystemen Mac, Android och iOS (och naturligtvis Windows 7, 8 och 10) kan du ladda ner en klient som låter dig automatiskt synkronisera filer - till exempel foton.

OneDrive integreras tätt med många Microsoft-applikationer, inklusive Office. För företag finns en affärsversion som fungerar med SharePoint förutom Office 365 och erbjuder ett molnbaserat bibliotek för affärsdokument och underlättar samarbete.

Användare får 5 GB gratis inom OneDrive. Office 365-användare får 1 TB lagringsutrymme för 10 EUR per månad. Det finns också ett abonnemang för 2 euro per månad, för vilket du får 100 GB.

Fördelar : Integration med populär Microsoft-programvara, fungerar bra på Windows-enheter

Nackdelar : Kräver ett Microsoft-konto, fungerar inte alltid perfekt på andra plattformar

Mediafire

MediaFire är en molnlagringsplats som huvudsakligen fokuserar på att dela mediefiler. På så sätt kan du strömma musik och video direkt från webbplatsen. Tyvärr finns det begränsningar. Vissa filformat känns till exempel inte igen eller stöds. Uppladdningar är också långsammare än med andra tjänster, enligt våra tester.

Med MediaFire kan du skapa en offentlig länk för filer som användare kan strömma från webbplatsen. Du kan också skapa en länk till din egen webbplats som andra användare kan skicka filer till. Upp till 10 GB är tjänsten gratis, efter det går priserna upp till $ 40 per månad för 100 TB.

För företagsanvändare erbjuder MediaFire anpassat varumärke, så att du kan använda din egen logotyp för tjänsten och även anpassa widgetarna. Betalande användare kan också ladda upp hela mappar istället för bara enskilda filer.

MediaFire har appar för Windows, Mac, Android, iOS och Linux.

Fördelar : Mediestreaming, filer mottagna från okända användare

Nackdelar : långsam uppladdning, vissa filtyper fungerar inte

SpiderOak

SpiderOak fokuserar främst på integritet. Enligt företaget är tjänsten så säker att de inte heller har tillgång till informationen. Enligt SpiderOak själv är tjänsten så säker att NSA aldrig kommer att kunna bryta sig in i den. Tyvärr kunde jag inte få det bekräftat från NSA.

Filer som laddas upp till SpiderOak krypteras under uppladdning och lagras. En nackdel med denna höga säkerhetsnivå är att det inte går att återställa lösenord. Om du tappar lösenordet har du tur. Utan lösenord förblir dina data låsta för alltid.

SpiderOak erbjuder en 21-dagars gratis testperiod med 150 GB lagringsutrymme. Det dyraste alternativet är 5 TB för 29 $. Du kan använda tjänsten för säkerhetskopiering, men det gör det mycket dyrt för stora datamängder.

För många användare är säker lagring i molnet särskilt viktigt. SpiderOak erbjuder appar för Linux, Windows, Mac, Android och iOS. Om du arbetar med ett annat operativsystem kan du använda webbplatsen, men den har nödvändiga begränsningar.

Du kan till exempel inte ladda upp filer via webbläsargränssnittet och det finns ingen förhandsgranskningsfunktion för filer i SpiderOak Hive-mappen. Tyvärr är en förhandsgranskning ofta inte tillgänglig för filer som placeras utanför den här mappen.

Fördelar : Mycket säkra, solida appar

Nackdelar : relativt liten lagringskapacitet, inte ett trevligt webbläsargränssnitt

Mega

Mega är ett projekt av internetentreprenören Kim Dotcom. Det liknar sin föregångare, den nedlagda Megaupload i vissa avseenden, men molnaspekten är mycket mer närvarande med Mega.

Det faktum att tjänsten kommer från Dotcom gör det faktiskt värt att prova. Dotcom är känt för sitt engagemang för gratis internet, och Mega är ett bra exempel på detta. Sekretess är mycket viktigt - om det inte ens är möjligt att begära ett nytt lösenord av sekretessskäl betyder förlorat lösenord förlorade filer. Farligt, men så säkert.

I praktiken fungerar Mega på samma sätt som andra tjänster. Att ladda upp och ladda ner filer är en bit av tårtan, ett konto skapas på nolltid och fildelning görs också på nolltid. Mega arbetar också med olika (beta) sidoprojekt, till exempel en kontaktlista och ett säkert chattalternativ.

En annan stor fördel med Mega är lagringskapaciteten. Du får alltid 50 GB gratis, mycket mer än med konkurrerande tjänster. För mindre än trettio euro per månad har du också 16 TB lagringsutrymme.

Fördelar : Safe, massor av gratis lagring

Nackdelar : borttappade filer med lösenord, ägare under förstoringsglas

Stack

Under namnet STACK erbjuder den holländska värdleverantören TransIP inte mindre än 10 000 GB lagringskapacitet för 50 euro per månad. Det billigaste alternativet är 250 GB för 3,02 € per månad. Perfekt eftersom användningen av holländska servrar har en gynnsam effekt på uppladdnings- och nedladdningstiderna. Du behöver en inbjudningskod för att kunna använda tjänsten.

Du kan begära detta via webbplatsen utan problem, men kom ihåg en (mycket!) Lång väntetid. När du har fått koden har du bara en vecka på dig att lösa in den. Denna registreringsprocedur är naturligtvis besvärlig, men alla ansträngningar belönas med en gedigen online lagringstjänst.

Det finns till exempel inga filgränser och användarmiljön är mycket snyggt utformad. Du har tillgång till ditt eget moln via en unik STACK-webbadress. Det är trevligt att det finns olika alternativ för att sortera filerna, till exempel efter namn, filstorlek och datum.

STACK lägger till alla bilder i sin egen fotovisare, så att du enkelt kan bläddra igenom ögonblicksbilderna. Denna molntjänst spelar också enkelt upp videofiler i webbläsaren, till exempel flv- och avi-filmer. Det finns till och med en integrerad PDF-läsare.

Den 10 november tillkännagavs att den gratis versionen av STACK slutar. Den som kör den här gratisversionen måste migrera sina filer till en annan plattform före februari 2021.

Fördelar : Inga filbegränsningar, holländska servrar.

Nackdelar : Tidskrävande registreringsförfarande, lång väntetid.