20 tips för bättre sökning med Google

Möjligheterna med sökmotorn Google är oändliga och det finns många knep för att söka ännu mer effektivt. I den här artikeln ger vi 20 tips för att få ut mer av dina sökresultat.

01 Sök med Google

När du söker med Google vill du inte få så många sökresultat som möjligt. Föredrar inte ens, för ska du sikta igenom dem alla? Du vill faktiskt ha så få som möjligt. Nämligen exakt de webbplatser där du kan hitta den information du letar efter. Så det handlar inte om mer, utan om bättre. Det är därför det är viktigt för varje sökning att överväga hur du kommer snabbast till rätt webbplatser. Du söker efter nyckelord i Google. De är därför avgörande för din framgång. Med rätt sökord hittar du relevant innehåll snabbare. Tänk därför på några enkla men konkreta nyckelord med vilka du tydligt kan definiera frågan. Inte var kan jag äta god grekisk mat utan något som grekisk restaurang amsterdam .

02 Skalbaggar och skalbaggar

Du kan börja med en enkel sökning av några nyckelord. Beroende på resultaten kan du alltid förfina sökningen efteråt. Antag att du letar efter information om en svart skalbagge. Google visar en misstänkt mängd bilder och information om en söt (eller otäck?) Liten varelse när du skriver in svart skalbagge . Eller menade du trots allt en bil? Var alltid försiktig med ord som har flera betydelser. Om du letar efter svart Volkswagen Beetle är den redan mycket bättre. Du kommer att se några fina bilder och referenser till marknadsplatser. Tydligen finns det en hel del till salu. Vill du inte köpa en Beetle, men vill läsa mer om historien? Lägg sedan till ett nyckelord som historiktill sökningen. Nummer två på vår resultatlista träffas omedelbart.

03 Öppna separat

När du väl har klickat i sökresultatlistan hoppar webbläsaren direkt till en webbplats där du förhoppningsvis hittar svaret på din fråga. Om inte, eller om du behöver mer information, måste du bläddra tillbaka till Googles sökresultatsida. Det är lite besvärligt. Det är bättre att öppna webbplatsen på en separat flik genom att hålla ner Ctrl- tangenten medan du klickar . Du kan när som helst återgå till sökresultatsidan. Du kan också öppna flera webbplatser på flikar som verkar intressanta för dig och sedan läsa dem på din fritid. Vill du alltid ha webbplatserna öppna i nya flikar? Klicka på kugghjulet längst upp till höger på skärmen på en sökresultatsida och välj Sökinställningar . Lägg tillDär resultat öppnar en bock vid Öppna varje valt resultat i ett nytt webbläsarfönster . Det är också praktiskt att du kan ange antalet resultat per sida i inställningarna.

04 Ignorera webbplatser

I tips 2 såg vi en hel del annonser för Volkswagen Beetle, medan vi bara letade efter information. Ser du också webbplatser som inte är till nytta för dig, vilket gör listan med sökresultat onödigt lång? Du kan be Google att ignorera en vanlig webbplats när du söker. Det gör du genom att lägga uppdraget platsen för din sökning. Till exempel -site: marktplaats.nl eller -site: wikipedia.org . Se till att du inte använder mellanslag i den här delen av sökningen. Om du vill ignorera flera webbplatser kan du. Sedan lägger du helt enkelt till en sådan uppgift för varje webbplats. Såsom -site wikipedia.org -site kieskeurig.nl .

05 Ignorerade ord

Du behöver inte använda stora bokstäver vid sökningar. Google ignorerar dem. Så gärna ange allt i gemener. Punktering är inte heller nödvändig, så du släpper bara ut perioder och komma och liknande. Ord som Google tycker är irrelevanta för sökningen utelämnas automatiskt. Tänk på ord som '' och 'och' och 'av'. Om ord är viktiga för din sökning, placera sökorden mellan citattecken. Google vet då att de är viktiga. Om du till exempel söker efter Willem de Oranje hittar du en vagn med information om Willem van Oranje. Ordet 'de' har ignorerats och William of Orange verkar vara lite mer känd än William the Orange. Du kan lösa detta genom att söka efter "Willem de Oranje ".

06 Jokertecken

Om du lägger något i dubbla citat ber du Google att sätta det bokstavligt och i den ordningen på en webbplats. Det går lite fel när vi letar efter " armin van grannar ". Vi får se många resultat, men vi saknar fortfarande sidor eftersom vi inte visste i förväg att hans fullständiga namn är Armin Jozef Jacobus Daniël van Buuren. Du löser detta med ett så kallat jokertecken. Genom att lägga till en asterisk (asterisk) anger du att ytterligare ord (i detta fall namn) kan visas där. Sökningen " armin * van Neighbor " ger ännu fler sökresultat. Ett annat exempel: om du skriver " bara * ring " hittar du fler och andra resultat än när du "bara Cal försäkringsbolaget"stiga på.

07 Söker på webbplatsen

Inte varje webbplats har sin egen sökfunktion, eller så kan du söka där, men operationen är begränsad. Lyckligtvis låter Google dig också söka på en specifik webbplats med hjälp av kommandot webbplats . Den här gången utan minustecken framför (som i tips 4). Om du vill hitta information om Ivy Bridge-arkitekturen hos Intel kan du göra det via sökfrågan ivy bridge-webbplatsen: intel.nl . Eftersom Intel har flera webbplatser som .nl och .com kan du använda jokertecken från föregående tips för att inte bara söka på den holländska webbplatsen. Du går sedan in på murgröna: intel. * .

08 Uteslut

Du kan också ange vad du inte letar efter genom att lägga till ett minustecken till ett nyckelord. Till exempel fotoskrivare-allt-i-ett . På det här sättet utesluter du sökresultat som ändå inte är användbara för dig. Du måste vara försiktig med det. För om du söker efter Intel-processor -amd riskerar du att sakna intressanta sidor. För om det ens finns någonstans på en sida amd ser du inte den här sidan. Även om det säger mycket användbart om Intel-processorer. I exemplet med fotoskrivaren kommer du också att sakna sidor när fördelar och nackdelar jämfört med en allt-i-ett-enhet diskuteras.

09 Synonymer

Vissa ord har flera betydelser. Som skalbaggen från spets 1. Det kan också vara så att flera ord används för samma sak. Såsom efterrätt, efterrätt och efterrätt. Eller cykel, tvåhjuling och cykel. Du kan naturligtvis skriva in alla dessa nyckelord själv, men det finns förmodligen synonymer som du inte kommer att tänka på. Lyckligtvis kommer Google till undsättning. För att automatiskt inkludera alla typer av synonymer i sökningen, använd tilde. Du söker sedan efter ~ efterrätt eller ~ cykel.

10 Viktigt ord

Vi såg i tips 6 att du kan placera nyckelord i dubbla citattecken om de alla måste visas exakt så här i texten. Ibland vill du bara ange att ett ord som Google ignorerar som standard är viktigt för din sökning. Till exempel en artikel. Artiklar är vanliga i företagsnamn, men de ignoreras av Google som standard. Om du inte sätter ordet i enstaka citat. Så använd " garaget" för att hitta till exempel en butik, teater eller restaurang med det här namnet.

11 Att göra val

Som standard söker Google efter alla ord du anger. Men ibland vill du söka efter det ena eller det andra. Detta kan göras med hjälp av OR- kommandot. Till exempel om du inte vet ännu om du vill vandra i bergen i Schweiz eller Frankrike. Lägg till Schweiz ELLER Frankrike i din sökning . Observera att OR därför måste vara med stora bokstäver. Använd helst parenteser för att klargöra din sökning. Så som vandring (Schweiz ELLER Frankrike) eller för att göra det ännu mer komplicerat (vandring ELLER cykling) (camping ELLER hotell) (Schweiz ELLER Frankrike) . Istället för ELLER kan du också | så den vertikala stapeln, även kallad pipeline.

12 Sök filer

Du kan också leta efter filer istället för information som finns någonstans på en webbsida. Du gör detta med kommandot filtyp . Anta att du egentligen bara är intresserad av siffror om befolkningens tillväxt. Sedan anger du något som filtyp för befolkningstillväxt: xls . Du hittar nu bara kalkylblad med information. På samma sätt kan du söka efter presentationer (ppt) eller dokument (t.ex. doc eller pdf). Om du vill undvika att stöta på något som kalkylark i sökresultaten, använd filtyp för befolkningstillväxt: xls .

13 Antal sekvenser

Är siffror viktiga för din sökning? Så som den period då en bil eller ett hus måste byggas, eller det prisklass inom vilket en produkt är? Då är det användbart att veta att du kan söka i Google efter nummer som ligger inom ett visst intervall. Du anger detta med två punkter. Såsom sommarmagasin upplaga 100..200 för att söka efter nummer hundra till två hundra. Alla tecken i sekvensen måste sitta ihop. Det kan också finnas inga punkter i siffrorna (tusentals). Du kan också ersätta antingen nummer med en asterisk. Med * .. 200 söker du efter två hundra eller lägre och med 100 .. * söker du efter hundra eller högre.

14 pressande frågor

Det finns också några snygga tricks inbyggda i Google Sök. Skriv ditt exempel, tid och låt Google visa datum och tid. Ange din solnedgång , sedan du vid vilken tid solen går ned på din plats. Du kan naturligtvis också gå in i soluppgången . Vill du veta om en annan plats? Ange sedan ett stadsnamn, till exempel solnedgång bern eller tid moskva . På så sätt kan du också begära en ganska detaljerad prognos för din egen plats eller annan plats på jorden med väder eller väder las vegas .

15 (Konvertera)

Det finns till och med en miniräknare i Googles sökmotor. Så du kan snabbt beräkna alla slags saker utan att lämna webbläsaren. Du kan använda parenteser så att du inte argumenterar med Mister van Dalen. Svaret visas i en vetenskaplig kalkylator på resultatsidan. Så du har omedelbart en omfattande virtuell miniräknare till ditt förfogande. Du kan också konvertera enheter med Google. Ange bara 20 celsius till Fahrenheit eller 5 mil till kilometer eller 30 centimeter till tum (eller kortare: 30 centimeter i tum ). Du kan också beräkna en procentsats, till exempel 25% av 1200 .

16 Avancerad sökning

Naturligtvis kan du också använda Googles inbyggda hjälpare. Ange en sökterm, klicka på Google-sökning eller tryck på Enter och använd sedan knapparna under sökfältet. Du kan välja mellan bilder, shopping, videor, nyheter, mer och sökverktyg . De första termerna är självförklarande, men sökverktyg har några användbara hjälpare. Här kan du filtrera sökresultaten efter land, språk eller period. Kan du inte hitta det du letar efter? Använd sedan de relaterade sökningarna längst ner. När allt kommer omkring föreslår Google förfinade uppdrag för varje sökning. Tror du att allt detta är för mycket besvär? Här hittar du ett praktiskt formulär för avancerade sökningar.

Tips 17 Filtrera bilder

För att söka efter bilder behöver du bara ange din sökterm och klicka på Bilder bredvid resultaten . Eller så använder du den här webbadressen direkt. Du kan sedan filtrera resultaten via Sökverktyg knappen . Tack vare storlek kan du ange om du till exempel letar efter en stor bild, en ikon eller en bild som är större än 4 megapixlar. Färg kan filtreras på fullfärg, svartvitt eller transparent . Här är det till och med möjligt att klicka på ett av de tolv färgblocken och söka utifrån en viss färg. Du kan också ange vilken typ av fil du letar efter. Under Type väljer duFace, Photo, Clipart, Line Drawing eller Animation . Via Time kan du valfritt söka efter bilder som bara har lagts till under det senaste dygnet eller förra veckan .

Användningsrättigheter

Vill du använda ett foto till din blogg eller webbplats? Då vet du att du av copyright-skäl inte bara kan använda någon bild som du hittar via Google. Vill du inte betala för bild? Google kan också hjälpa dig. Åtminstone om du tar hänsyn till användarrättigheterna. Sök till exempel efter en bild för "våren" och klicka sedan på Sökverktyg / användningsrättigheter . Där gör du ditt val mellan märkt för återanvändning (inklusive anpassning) eller märkt för icke-kommersiell återanvändning (inklusive anpassning) .

18 Liknande foto?

Förutom att söka efter bilder kan du också ladda upp egna bilder för att lära dig mer om dem eller hitta liknande bilder. Surfa till https://images.google.nl och klicka på fotokameraikonen till höger i sökfältet. Du kan sedan välja mellan Klistra in bild-URL eller ladda upp en bild . Ett ökenliknande landskapsfoto ger dig omedelbart många foton med många likheter. Om du beskriver fotot i sökfältet med ett eller två nyckelord blir liknande bilder ännu bättre. Använder du detta ofta? Sedan kan du installera Search by Image-tillägget för Firefox eller Chrome.

19 Sökinställningar

På Googles startsida visas Inställningar längst ner till höger . Via sökinställningar kan du konfigurera inkludera SafeSearch-filter olämpliga eller explicita bilder block. Du kan också ange om du vill använda Google Instant-förutsägelseroch du kan också ändra antalet resultat per sida. Google Instant rekommenderas endast om din dator är tillräckligt snabb. Tack vare den här funktionen får du dynamiska sökresultat eller förslag medan du skriver. Längst ner hittar du en annan funktion för att begära din sökhistorik. Detta är endast möjligt om du är inloggad med ett Google-konto. I din sökhistorik kan du bland annat se hur många sökningar du anger per dag och vilka sidor det leder till oftast.

20 Cache

Google gör någon form av kopia av varje upptäckt sida och cachar den om den ursprungliga sidan inte kan nås. Det betyder att du fortfarande kan leta upp information från en webbplats eller webbsida som redan är offline. Dessutom är Google Cache också intressant att kontrollera hur en viss sida såg ut tidigare. Vill du till exempel slå upp en annons som har försvunnit från Marktplaats? Sök efter 'Nintendo DS Dora' och klicka sedan på den lilla triangeln bredvid webbadressen i sökresultaten och välj Cache . Du kan sedan välja mellan Full version , Text version och Visa källa .