Vad finns i mappen Windows AppData och hur hittar du det?

Det är en fråga som vi ofta får i redaktionen: Hur kommer du till AppData-mappen och kan du också kopiera filer från den? Vi förklarar det här på ett begripligt sätt för alla som är oroliga för denna fråga ...

Applikationsdata- eller AppData-mappen innehåller data som skapats av program. Nästan varje program du installerar skapar sin egen mapp i AppData och lagrar information där. I teorin behöver användarna inte oroa sig för dessa filer. Men det är nog annorlunda i praktiken.

Mina personliga Microsoft Word-mallar och Sticky Notes-filer finns till exempel i AppData. Om du använder en äldre version av Outlook finns dess information sannolikt också i AppData.

Kartan är inte lätt att hitta om du inte känner till trick. AppData-mappen finns i din användarmapp - samma plats som Dokument, Musik och andra bibliotek (om du inte har flyttat dem). Men till skillnad från dessa mappar är AppData dold.

Om du inte har ställt in Windows för att visa dolda filer eller mappar kan du inte se det. Och om du inte kan se något kan du inte klicka på det.

Öppna AppData snabbt

Men det finns ett trick som kan få dig in i mappen. Klicka på Start eller gå till Windows 8 Sök charm, skriv % appdata% och välj Roaming- filen.

Varför roaming? Eftersom miljövariabeln% appdata% faktiskt inte pekar på AppData-mappen. Han pekar på Roaming-mappen i AppData.

Detta är ganska logiskt. Roaming-mappen innehåller mest av alla filer i AppData - inklusive de som du sannolikt behöver.

Och om du verkligen vill gå till själva AppData-mappen, när du är i Roaming kan du klicka på AppData i sökvägsfältet högst upp i fönstret.

När du väl är där ska du inte ha några problem med att kopiera (eller säkerhetskopiera) filer. Men var mycket försiktig så att du inte flyttar eller tar bort dem, eftersom det kan få ett program att sluta fungera.