På så sätt kan du skapa en QR-kod

Det är bra att ha en affisch tryckt för att låta människor surfa på din webbplats, men vi använder den till exempel för att snabbt boka tid för att få ett paket levererat: QR-koder. QR-koder kan dock innehålla mycket mer information än bara en länk till en webbplats. Det kan också innehålla sifferkoder eller en kort bit text.

QR-koder utvecklades en gång av Toyota i Japan för att snabbt identifiera enskilda delar. QR står för Quick Response, vilket innebär att koden kan läsas snabbt och visar information nästan omedelbart. Det är sant, förutsatt att du har en QR-läsare. Ibland är det speciella enheter som du ser vid evenemang, men det är också möjligt med en app i telefonen, till exempel Google Lens. Du ser att QR-koder ofta innehåller en webbplats där din telefon surfar direkt efter att ha skannat koden.

QR-koder

Du kan känna igen en QR-kod genom ansamling av små svarta block på en vit bakgrund. Bara för att det är en kvadrat kan information läsas horisontellt såväl som vertikalt, precis som ett magiskt kvadrat. Du skannar den med din telefon, varefter den omvandlar koden till information.

Det kan vara vad som helst: kontaktuppgifter, en webbplats eller en textbit. En QR-kod kan innehålla 4 296 tecken, men ju fler tecken desto mindre blir pixlarna. Så håll den så kort som möjligt så att du kan vara säker på att din QR-kod fortfarande är lätt att läsa.

Om du vill skapa en QR-kod hittar du många gratis webbplatser på internet som du kan besöka, inklusive https://nl.qr-code-generator.com/. Enkla QR-koder görs ofta på detta sätt, men du måste betala pengar för QR-koder som består av fler tecken. Det finns också QR-koder där du kan se hur ofta de har använts, men de kostar också ofta pengar.

Skapa QR-kod

Om du bara vill ha något enkelt kan du göra det direkt på bland annat ovan nämnda webbplats. Du kan till exempel skapa en QR-kod som dina gäster direkt kan få tillgång till WiFi. Allt du behöver göra är att klicka på det på 'Wifi', ange dina uppgifter och QR-koden skapas inom en bråkdel av en sekund.

Det finns också olika appar där du kan generera QR-koder, så det behöver inte alltid vara i webbläsaren. Du kan använda dem för mycket mer än du kanske tror. Vi ser dem ofta hänvisa till webbplatser, men det finns dussintals applikationer. Vissa lärare använder dem för att låta elever skanna svaret på sina läxor, och det finns också de som använder QR-koder för att skicka ett snabbmeddelande.

Ett annat alternativ är www.qr-genereren.nl. En fördel med den webbplatsen är att du också kan få ett skalbart filformat, till exempel EPS. Dessa är användbara om du till exempel vill skriva ut QR-koden på en affisch. Om du skriver ut en QR-kod på papper, se till att den är minst två centimeter så att den kan skannas ordentligt av alla telefoner.

QR-koder är inte bara användbara på biljetter, de är också smarta som en reklammetod. Du ser det ofta på toaletter på offentliga platser: en affisch med en QR-kod hänger på dörren. Du ser det ofta på konferenser att människor skannar en QR-kod för att slutföra en undersökning om hur de upplevde konferensen. Eller att helt enkelt önska något trevligt för dina läsare: