Kör kvasten via din smartphone och surfplatta

Ingenting är mer irriterande än oändliga väntetider på din smartphone eller surfplatta. Vanligtvis är ett överskott av onödiga (system) applikationer och värdelösa filer ansvariga för förseningen. Lyckligtvis är det lätt att göra något åt ​​det genom att städa upp all onödig röran från varje enhet.

Tips 01: Rensa Android-appar

Android-appar som du aldrig använder raderas bäst från din smartphone eller surfplatta. En trångt användarmiljö saktar bara ner och apparna kräver också onödigt diskutrymme. På Android-enheten navigerar du till Inställningar / appar för att öppna en översikt över installerade applikationer. Du kan se ytterligare information om varje app genom att trycka på namnet. Välj Ta bort / OK för att kassera appen. Ibland är det inte möjligt att radera en app, till exempel när programmet är låst av avsnittet Enhetsadministratörer. Från inställningarna går du först till Säkerhets- / enhetsadministratörer , varefter du tar bort bocken bakom den relevanta appen. Bekräfta med Avaktivera / OK. Du borde nu kunna ta bort appen normalt.

Visste du att du också kan använda CCleaner på din Android-smartphone eller surfplatta?

Tips 02: CCleaner på Android

CCleaner är nu ett välkänt namn för den lojala Tips & Tricks-läsaren, men visste du att detta rengöringsprogram också finns tillgängligt för Android? Du installerar den här appen från Google Play. CCleaner visar exakt hur mycket lagringsutrymme som för närvarande är upptaget. Dessutom kan du också se enhetens aktuella ramförbrukning. Om båda värdena gradvis når gränsen är det klokt att få kvasten via Android. Tryck på Analysera och se vilken data, om någon, du kan rensa. CCleaner föreslår bland annat att ta bort cache, nedladdningsmapp, samtalsloggar, Google Maps-data och skickade WhatsApp-videor. Kontrollera alla delar du vill kasta bort och bekräfta med Clean. Du använder också CCleaner för att avinstallera appar. För att göra detta, öppna menyn högst upp till vänster (ikon med tre staplar) och välj App management . CCleaner skiljer mellan appar från Google Play och systemappar. Använd papperskorgen för att radera applikationer. Praktiskt är att du kan kontrollera flera appar samtidigt, varefter du bekräftar med Avinstallera .

Tips 03: Clean Master

Många fler saneringsappar finns i Google Play. Clean Master är ett bra exempel på detta. Denna applikation upptäcker andra onödiga datarester än CCleaner och är därför ett bra komplement till din smartphone eller surfplatta. Välj Start och onödiga filer för att köra en skanning. Via Grant / Tillåt att du ger tillstånd att rensa cachar, annonser och föråldrade apk-filer. Efter genomsökningen ser du vilka data Clean Master vill radera, inklusive datarester från Facebook och Google Docs. I avsnittet Kraftfull sanering kan du välja Aktiveraför att ta bort ännu fler skräpfiler. För detta måste du ge städningsappen fler rättigheter. Tryck slutligen på Clean Junk för att starta rensningen. Från huvudmenyn kan du också frigöra RAM-minne så att enheten har mer minneskapacitet för andra uppgifter. I så fall väljer Phone optimering och öka successivt . Om du vill att batteriet på din Android-enhet ska hålla längre trycker du på Batterisparläge i huvudmenyn . Clean Master kartlägger energiförbrukningen för olika appar. Du kan stänga dessa appar via avstängning för att spara energi.

Tips 04: Manuell rengöring

Naturligtvis kan du också städa Android manuellt så att du inte behöver några verktyg. Det är lite mer arbete. Navigera till Inställningar / lagring och öppna internminnet eller SD-kortet. Du kan se hur mycket lagringskapacitet appar, bilder, videor, ljudfiler och annan data tar upp. Tryck på ett objekt för att ta bort viss data, till exempel appar . De största rymdätarna är på toppen. Till exempel tar du bort all data från Facebook, även om du har tappat all kontodata. Du kan också rensa cacheminnet för olika komponenter.

Root Android

Även om du har relativt stor frihet att justera saker i Android, är möjligheterna inte oändliga. Du kan till exempel inte kasta bort vissa systemappar, eftersom du som standardanvändare inte har rätt rättigheter. En bra sak, annars riskerar varje användare att skada mobiloperativsystemet. När allt kommer omkring väntar ingen på en felaktig Android-version. Å andra sidan levererar smarttelefon- och surfplatttillverkare ofta alla typer av uppblåsningsvaror som du inte kan ta bort på vanligt sätt. Lösningen är att "rota" Android, där du inte längre lider av begränsade rättigheter. Detta kan göras på olika sätt och är endast reserverat för avancerade användare på grund av en högre säkerhetsrisk. Tänk också på att du förlorar garantin på enheten.Funktionen beror också på vilken typ av enhet du använder, och det är ofta nödvändigt att installera en specifik apk-fil. När du först har tillgång till Android-enheten använder du NoBloat för att ta bort bloatware, till exempel.

Tips 05: Rensa iOS-appar

Speciellt på iPhones och iPads med endast 16 eller 32 GB lagringsutrymme kommer du snart att ta slut på kapacitet. Du kan enkelt radera appar på vilken iOS-enhet som helst, vilket frigör diskutrymme på det sättet. Det är trevligt att du också kan ta bort de flesta standardappar sedan iOS 10. Välkända namn som Safari, Meddelanden och kamera är fortfarande låsta, men Home, FaceTime, Calculator, Calendar och Reminders, till exempel, tas bort från enheten. Tryck på en app och tryck och håll ned skärmen. Med tiden kommer ikonerna att vackla och kors visas. Tryck på korset längst upp till höger i en app och bekräfta med Deleteför att radera applikationen. På det här sättet tar du bort flera appar i följd. Förvänta dig inte några mirakel, för att ta bort alla vanliga appar frigör cirka 150 MB diskutrymme. Ångrar du senare och vill ta tillbaka en standardapp? Du laddar bara ner den relevanta appen från App Store.

Tips 06: Rymdsätare

Vill du veta vilka appar som kräver mest diskutrymme? Navigera till din iPhone eller iPad till Inställningar / Allmänt / Administrationslagring och sortera efter avsnitt Lagring för att hantera lagring . De största rymdätarna är på toppen. Bland annat WhatsApp och Facebook innehåller mycket data. Tyvärr är det inte möjligt att radera data individuellt med Facebook. Du kan naturligtvis välja att kasta bort hela appen och besöka det sociala nätverket med din webbläsare från och med nu. I WhatsApp anger du helt enkelt att du inte längre vill ladda ner mediefiler automatiskt från och med nu.

Kör din enhet på iOS 10? Då kan du också ta bort ett antal standardappar helt

Tips 07: Safari-data

Under surfningssessioner samlar Safari in en hel del data, varefter den här mobila webbläsaren lagrar data lokalt. Tänk på surfhistoriken och kakorna. Du raderar dessa data manuellt från din iPhone eller iPad. Gå till Inställningar / Safari och svep nedåt lite. Längst ner väljer du Rensa historik och webbplatsdata två gånger . Om du använder en annan webbläsare på din iOS-enhet kan du också rensa dess historik och cookies.