Vad är aptX och vad finns det för dig?

Ljud via Bluetooth blir allt bättre. Det är inte bara möjligt att skicka ljud från ett större avstånd till en högtalare eller hörlurar, kvaliteten blir också bättre. En term som vi ofta ser är aptX, vilket gör att musik kan överföras i bättre kvalitet. Men vad är aptX, och vad ligger egentligen bakom det?

Som standard använder Bluetooth codec SBC för att slå in ljud och skicka det till en högtalare eller hörlurar. SBC står för Sub Band Codec och har använts sedan introduktionen av Bluetooth. Enligt Johnny McClintock, chef för aptX-försäljning och marknadsföring på Qualcomm, var SBC dock tänkt att hålla musikhastigheten så låg som möjligt, vilket förbättrar anslutningen men absolut inte musikens kvalitet. "Resultatet är en bithastighet på knappt 200 kbps", säger McClintock. "Som ett resultat klipps nästan alla toner över 16 kHz ut när ljud skickas via SBC."

När det blev möjligt att skicka mer data via Bluetooth, tog Qualcomm codec aptX till Bluetooth-världen. AptX-konceptet går tillbaka till 1980-talet, där det användes för att sända ljud över internet med så lite kvalitetsförlust som möjligt. Codec som vi använder den i Bluetooth idag introducerades 2008. Till skillnad från knappt 200 kilobyte per sekund som används med SBC kan ljud skickas med 354 kilobyte per sekund med aptX. Med aptX är det möjligt att spela ljudfiler av CD-kvalitet, och det låter också till stor del som CD-kvalitet.

Bra, bättre, bäst

Två varianter av aptX har nu släppts, aptX Low Latency och aptX HD. Den förstnämnda utmärker sig genom att begränsa fördröjningen mellan källan och ljudet i hörlurarna till högst 40 millisekunder. Som jämförelse, med SBC är det vanligtvis en fördröjning på cirka 220 millisekunder. Speciellt när du spelar video och spelar spel är det viktigt att ljudet från skärmen synkroniseras med ljudet från dina trådlösa hörlurar eller högtalare. Med aptX HD är det möjligt att spela musik med hög upplösning på 24-bit / 48 kHz. Det finns fortfarande en viss komprimering, men med aptX HD har den minskats till ett minimum. Regeln gäller aptX och alla varianter: båda enheterna måste stödja den.

Skillnaden

En förbättring av ljudkvaliteten kan naturligtvis aldrig skada, men det finns ingen garanti för att du alltid kommer att höra skillnaden. Som vi sa tillåter aptX dig att låta musik låta som CD-kvalitet, men för att göra det måste du också spela musik med CD-kvalitet eller högre.

Du kommer att märka liten skillnad med en enkel MP3-fil på Spotify. Sådana musikfiler är redan avsevärt komprimerade så att många detaljer i musiken - särskilt i högre och låga frekvenser - snabbt försvinner. Musik med CD-kvalitet eller högre innehåller fortfarande många av dessa detaljer och görs därför bättre med aptX.

Har du en smartphone med aptX, högkvalitativ musik och hörlurar eller högtalare med aptX? Då är det ett nöje för musikälskaren. Slutligen kan du njuta av musik i CD-kvalitet trådlöst.