Regeringen kommer att testa NL-Alert på måndag: så ställer du in din telefon

Om du är i närheten av en överhängande nödsituation kommer regeringen att skicka ett meddelande till din smartphone via NL-Alert med information och instruktioner. Tjänsten testas måndagen den 7 december 2020, runt 12:00. Men hur ställer du in NL Alert på din iPhone, Samsung eller annan Android-telefon? Du kan läsa hur här.

I måndags skickar regeringen ett inspektionsmeddelande till alla smartphones via NL-Alert runt 12:00. Denna funktion testas då och då. Regeringen använder NL-Alert under överhängande nödsituationer för att skicka ett meddelande till människorna som befinner sig i närheten av situationen och ger information och instruktioner. Tjänsten används till exempel vid bränder, svårt väder eller en överhängande översvämning. NL-Alert fungerar också när nätverket är överbelastat, men måste ställas in för detta. Detta händer automatiskt på vissa telefoner, men detta är verkligen inte fallet på alla smartphones. Läs nedan per smartphone hur du gör tjänsten tillgänglig.

Justitieministeriet meddelade igår en ny övervakningsrunda.

iPhone

Det är väldigt enkelt att förbereda din telefon för NL-Alert på iPhone. Gå till Inställningar och sedan till Meddelanden . Bläddra hela vägen dit och se till att skjutreglaget bredvid nödmeddelanden är grönt. Du ska få NL-Alert-kontrollmeddelandet runt 12:00. Alternativet fungerar bara från iPhone 4s med iOS 7, tjänsten är inte tillgänglig på äldre versioner.

Android

På äldre Android-telefoner är installationen lite mer arbete eftersom fler steg krävs. Funktionen är aktiverad som standard på nya Android-smartphones.

Samsung

Har du en Samsung från före 2012? Med en Samsung måste du gå till Meddelanden / Alternativ-knappen / Inställningar / Cell Broadcast och aktivera Cell Broadcast där . Sedan väljer My Channel och aktivera en ny kanal. Vid kanalnamn ger du kanalen namnet NL-Alert och vid kanalnummer anger du 919 . Se till att du har markerat rutan Aktivera kanal och sedan spara ändringarna. Din Samsung måste då ta emot meddelanden från NL-Alert. Funktionen fungerar också på smartphones före januari 2012.

Sony, LG och HTC

Alternativet är redan inställt automatiskt på Sony-smartphones, och detta måste också vara fallet på LG- och HTC-telefoner som dök upp senare än 2012. Om du är osäker på detta kan du hitta alternativet på LG i Cell Broadcast-appen. Tryck på de tre punkterna och sedan på Inställningar . NL-Alert bör redan vara kontrollerat. Om inte, välj Kanaler> Lägg till kanal . Fyll i vid sändarnummer 919 och vid Observera NL-Alert . Tryck sedan på Spara .

Med en HTC-enhet, gå till Huvudmeny / Inställningar / Samtal och markera Cell Broadcasts . Välj sedan Cell Broadcast Settings och sätt sedan in en kanal. Vid kanalnamn anger du NL-Alert och kanalnummer 919 . Om du sedan markerar Aktivera kanal och trycker på OK , är NL-Alert inställt.

Motorola

Äger du en Motorola-telefon? Gå sedan till Meny / Inställningar / Ljud / Nödvarningar . Markera sedan Visa extrema hot . Din Motorola-enhet är nu konfigurerad för NL-Alert.

Andra smartphones

På enheter med en naken version av Android, som en Pixel-, Pixel 2-, Nexus- och OnePlus-telefon, gå till Inställningar / Mer / Nödsändningar och kryssa för Visa extrema hot där . NL-Alert finns redan på andra smartphones, så du behöver inte göra någonting. Om du fortfarande vill veta säkert om tjänsten är korrekt inställd på din smartphone kan du konsultera "Inställningshjälp" på NL-Alert-webbplatsen för varje smartphone för att se till att den är rätt på din telefon.

NL-Alert är gratis och även anonymt och meddelandena skickas bara när du befinner dig i det område där nödsituationen inträffar. Ditt namn och telefonnummer krävs inte och förblir okända.