Vad är TikTok och är det farligt?

TikTok är nu ett välkänt fenomen, särskilt bland unga människor. Appen erbjuder möjligheten att göra korta videor på 3 till 15 sekunder, där du visar något roligt eller smart. Vi dyker lite djupare in i denna känsla.

TikTok jämförs ofta med Vine, men det är faktiskt efterträdaren till Musical.ly. Detta var en app för videostreaming och -delning som gjorde att du kunde dela videor med världen så kort som 15 sekunder. Det hade mer än 100 miljoner användare, varav några har blivit mycket kända. Men den kändisen hoppar ofta över till andra sociala medier, vilket gör att Musical.ly tappar stjärnor till exempelvis YouTube.

Det var Musical.ly

I augusti 2018 tog Musical.ly över av kinesiska ByteDance, som flyttade alla konton till nya TikTok. TikTok gör faktiskt lite annat än Musical.ly. Du gör videor på 15 sekunder med det och det är extremt populärt: det har nu mer än 300 miljoner användare som är aktiva varje månad, även om det också talas om mer än 500 miljoner aktiva användare varje månad. Den största skillnaden med Musical.ly är att TikTok inte längre bara handlar om musik.

Det är en mycket kreativ plattform som huvudsakligen handlar om att visa dig något speciellt, roligt eller smart på några sekunder. Det kan vara ett slags skit mellan två älskare, men också en video av en kvinna som kan hula-bågar med 100 bågar samtidigt. Och så även de tidigare nämnda korta musikvideorna där en användare spelar och dansar.

Naturligtvis är det inte så mycket att du kan göra videor på 15 sekunder, för det är också möjligt med telefonens kamera. Poängen är att appen erbjuder dig alla verktyg för att göra den så rolig som möjligt: ​​den innehåller tusentals musik och du kan (precis som i Snapchat) lägga till coola filter över den. Och det lockar en mycket ung målgrupp.

Den sociala aspekten

Allt låter ganska vänligt och ofarligt, men det stannar inte där. Det som gör TikTok så populärt är den sociala aspekten. Du skapar inte nödvändigtvis videor i appen som du sedan måste dela på andra sociala medier: du ska stanna inom TikTok-appen. Du kan svara på andra videor där med till exempel en reaktionsvideo.

När TikTok precis började ta fart var plattformens integritet och säkerhet i dålig form. Ursprungligen kunde du bara göra dina videor helt privata (så att du kunde titta på dem ensamma) eller göra dem offentliga för alla. I juli 2018 gjorde TikTok dock några tweaks, vilket gjorde privata innebär att endast följare som du godkände kan se videorna. Hantering för föräldrar har också lagts till och sekretessinställningarna har utökats när det gäller att skicka privata meddelanden.

Sekretessinställningar

Så TikTok lade till några sekretessinställningar för några år sedan, men som standard delas dina videor med alla och din profil är offentlig. Så du måste dyka in i inställningarna själv för att ändra detta. För att göra detta, gå till Sekretess i inställningarna för appen och aktivera endast vänner kan kontakta mig direkt . Aktivera också dölj platsdata och privatkonto så att din integritet garanteras ännu bättre.

Även om TikTok är för 12 år och äldre i vissa länder och rankas 16 år och äldre i andra, kommer inte yngre barn att hindras från att använda appen. TikTok har sagt att konton för personer under dessa åldrar kommer att raderas, men det är naturligtvis svårt att verifiera. Ändå är det inte för ingenting som App Store indikerar att appen kan innehålla lätt sexuellt innehåll och nakenhet, till exempel på grund av utmaningar där unga tjejer måste ta av sig kläderna.

Medan de flesta användare publicerar roligt, ofarligt innehåll på plattformen, finns det verkligen faror för små barn. Utöver problemet att små barn ofta inte kan bedöma konsekvenserna av sina videor ordentligt och att detta kan indikera var barn bor eller går i skolan, har flera situationer rapporterats där pedofiler har vandrat på TikTok. Dessutom imiterar många ungdomar saker de ser i videoklipp och som ibland kan vara väldigt sexiga. Indien har därför till och med förbjudit TikTok.

Du ska hålla dig inom Tiktok-appen

Inte lämpligt för små barn

TikTok är inte lämpligt för små barn. Det är inte utan anledning att den har en åldersrekommendation på 12 år och äldre. Icke desto mindre är det i grund och botten inte farligare än till exempel Instagram eller Snapchat: videor kan laddas upp dit med något för tydligt innehåll och det är möjligt att reagera på varandra. Det bästa rådet för föräldrar till barn som ändå vill använda TikTok är att antingen tillåta det eller inte, eller att hålla koll på sekretessinställningarna. Du kan också bli vänner med ditt barn på plattformen för att se vad som publiceras. I alla fall, som med internetanvändning i allmänhet, är det viktigt att fortsätta prata om det.

Så har TikTok blivit så stort

Även om TikTok är stort över hela världen har det också många lokala tävlingar och utmaningar, vilket tilltalar människor för att visa hela världen var de kommer ifrån. Appen vill också tilltala användare ännu mer personligt genom att ge dem rekommendationer baserat på deras användning av TikTok. Det gör TikTok populärt och älskat, vilket också gör att kändisar blir involverade. Till exempel har den amerikanska talkshow-värden Jimmy Fallon ett partnerskap med appen, där han skriver ut utmaningar. Till exempel är #TumbleweedChallenge hans idé: människor måste låtsas rulla förbi som en steppenrulle. Det låter galet, men det hade mer än 10 miljoner svar på en vecka.