Du kan och kan inte göra detta med dina Windows 10-licenser

Oavsett om den var förinstallerad när du köpte en ny dator eller om du köpte den separat; vänster eller höger betalade du för din Windows 10-licens. Du kanske tror att du kan göra vad du vill med det. Men det är inte så enkelt.

När du har köpt eller 'fått' Windows 10 med en ny dator, installerat och aktiverat det är det oupplösligt kopplat till den dator som operativsystemet körs på. Att bara använda den licensen (koden) på en annan dator för att sedan installera Windows 10 på det är inte möjligt: ​​du måste också betala för en Windows-licens för den andra datorn.

Uppgradera hårdvara

Men hur är det när du uppgraderar datorns maskinvara? Tidigare hände det ibland att (när du till exempel bytte moderkort och processor) var licensen för Windows (till exempel med Windows 7) plötsligt inte längre giltig och du slutade med en inaktiverad kopia. Windows 10 verkar vara lite mjukare i det avseendet. Medan Microsoft inte avslöjar exakt hur mycket av din hårdvara du kan ändra innan du måste återaktivera operativsystemet, har det blivit mycket enklare. I vilket fall som helst kan du byta ut eller uppgradera ditt minne obegränsat, byta hårddiskar och ansluta extra kringutrustning påverkar aldrig din Windows 10-licens. Du byter del av all hårdvara (t.ex. moderkort, processor och minne) på en gång,då finns det en chans att Windows 10 kommer att "gnälla". Även med Windows 10 kontrollerar Microsoft naturligtvis om licensen du använder inte också används på en annan dator. Två Windows 10-system som körs med samma licens är därför inte möjliga under alla omständigheter.

Länka licens till Microsoft-konto

Det bästa sättet att "säkra" din Windows 10-licens är att länka den till ditt Microsoft-konto. Om du länkar din Windows 10-licens till ditt Microsoft-konto är det mycket mindre troligt att du kommer att få problem med licensen när du uppgraderar din hårdvara. Det beror på att licensen då faktiskt är kopplad till dig som person och inte bara till din dator. Du kan se exakt vilka datorer som är registrerade i ditt namn via onlinemiljön för ditt Microsoft-konto. Det här är alla datorer du någonsin har loggat in med ett @ hotmail.com- eller live.nl-konto. Dessa visas automatiskt i din Microsoft-miljö.

Under installationen kan du ställa in Windows 10 en gång med ett Microsoft-konto, sedan aktivera operativsystemet och sedan skapa ett lokalt konto i Windows 10. Så du behöver inte logga in med ett Microsoft-konto varje gång för att aktivera ditt Windows 10-system och hålla det aktiverat.

Begär licens

Om du har en OEM-licens för Windows 10 (vilket är fallet om du köpte din dator med Windows 10 förinstallerad), kan du inte överföra licensen till en annan dator. Det är annorlunda när du har köpt Windows 10 separat, till exempel via en webbshop (där du får en digital produktnyckel) eller i butiken. I princip kan du också installera den så kallade detaljhandelsversionen på en annan (ny) dator, förutsatt att du först inaktiverar den gamla datorn. Det är inte möjligt att köra en detaljhandelslicens på flera datorer. Du kan ta reda på vilken typ av licens din Windows 10-dator har via ett antal kommandon. Öppna kommandotolken från startmenyn och starta den med administratörsrättigheter. Ange följande rad:

slmgr / dli

En skärm visas där du kan se vilken typ av licens din dator har. Om du har köpt Windows 10 separat ser du RETAIL-kanalen till höger om fönstret . Med en förinstallerad Windows 10-version (en OEM-version) kommer den att vara OEM_DM-kanal .

Har du någonsin uppgraderat gratis, säg Windows 7 eller Windows 8 till Windows 10? Redan då kan du se om licensen är en OEM- eller detaljhandelslicens.

Inaktivera licens

Om du planerar att installera Windows 10 på en ny dator måste du inaktivera Windows 10 på den gamla datorn, eftersom du inte kan använda två versioner med samma licensnyckel. Windows 10 kontrollerar regelbundet i bakgrunden om din licens är giltig, så det kommer en tidpunkt då en av de två datorerna automatiskt inaktiveras. Via det ovannämnda kommandot, men med en annan parameter, är det möjligt att inaktivera en Windows 10-dator. På så sätt kan du installera Windows 10 på en annan (nyare) dator utan problem. Öppna en annan kommandotolk med administratörsrättigheter och använd detta kommando för att inaktivera Windows 10:

slmgr / upk

Licensnyckeln släpps sedan omedelbart och installationen av Windows 10 som du körde det här kommandot avaktiveras.

På den nya datorn installerar du Windows 10 på normalt sätt och anger din produktnyckel under installationen eller därefter i avsnittet Aktivering i inställningsfönstret.

Du kan fortfarande uppgradera till Windows 10 gratis

Väntar du fortfarande på att uppgradera till Windows 10 eftersom du är orolig för att betala? Oroa dig inte, uppgradering till Windows 10 är fortfarande gratis. Allt du behöver göra (från Windows 7 eller Windows 8) är att ladda ner uppgraderingsverktyget. Du hittar den här. Högst upp på sidan hittar du knappen Uppdatera nu . När du klickar på det hämtas ett verktyg först (Windows10Upgradexxxx.exe, där de fyra x: erna representerar versionen av filen, vilket kan skilja sig).

Efter nedladdning startar du verktyget och efter en stund kommer uppdateringsproceduren att visas. Välj alternativet Uppdatera den här datorn nu . Verktyget hämtar sedan de filer som behövs för att uppgradera Windows 7 eller Windows 8 till Windows 10. I nedladdningen kan det ta ett tag, eftersom det handlar om cirka 4 GB filer.

Ibland kan detta verktyg meddela dig att ett visst program inte är kompatibelt med Windows 10. Om du ser det meddelandet måste du avinstallera programmet i fråga via Kontrollpanelen, men vanligtvis kan du fortsätta med uppgraderingen till Windows 10. Du kan ta till och med alla dina gamla Windows 7-konton och några av inställningarna till Windows 10.