Vad kan du exakt göra med en NAS?

En NAS (Network Attached Storage) är faktiskt en hårddisk med en nätverksanslutning. Detta gör filer på en NAS tillgängliga för alla användare i ditt hemnätverk. Vad mer är möjligt med en NAS och vad ska du vara uppmärksam på om du vill köpa den?

En NAS är faktiskt en enkel dator som ofta körs på en variant av Linux. Den primära funktionen hos en NAS är fildelning. Eftersom en NAS är mer en miniserver nuförtiden är mycket mer möjligt. Förutom för dig själv kan till exempel en NAS användas med hela din familj. Du kan skapa ett eget användarkonto för varje användare och se till att användare inte kan komma åt varandras filer, och du kan också skapa mappar som alla familjemedlemmar kan komma åt. Det finns NAS-enheter i olika prisklasser som skiljer sig i prestanda och funktionalitet. Läs också: De 8 bästa NAS-systemen du kan köpa just nu.

Processor och RAM

Precis som en dator innehåller en NAS en processor och RAM. Om du huvudsakligen använder en NAS för lagring av filer och / eller streaming till ett begränsat antal enheter räcker det med en NAS med en enda kärnprocessor och 512 MB RAM. Även med 256 MB RAM kan du förmodligen fortfarande hantera. Men om du vill strömma till flera användare samtidigt eller använda NAS för flera uppgifter samtidigt, till exempel streaming, nedladdning och visning av foton, är en kopia med en processor med dubbla kärnor och 1 GB RAM mer lämplig.

Antal enhetsfack

NAS-enheter finns i versioner för ett annat antal skrivningar. Det finns varianter för en, två, fyra eller fem skivor. Naturligtvis, ju mer eller mindre enhetsfack NAS erbjuder, desto dyrare är enheten och desto mer kan du lagra på den. Dessutom erbjuder en NAS med två eller flera diskar möjligheten att skydda data mot fel på en disk genom RAID.

För hemmabruk är en NAS med två enhetsfack en bra kompromiss mellan pris och kapacitet, även om NAS-system med fyra enhetsfack blir alltmer populära. Numera finns det NAS-enheter till salu med en lagringskapacitet på 4 TB. Du kan därför lagra 8 TB på en NAS med två fack (två enheter). Många användare väljer skydd för RAID1, vilket innebär att 4 TB kan passa på den. Om du bara ska använda NAS för att dela mindre viktiga saker som filmer och musik, kan en NAS räcka utan denna säkerhetsteknik.

En fördel med populära NAS-märken som Synology, QNAP eller Netgear är inte bara den stora mängden tillägg, viktigare är kanske det stora antalet användare. För de populära NAS-tillverkarna finns det forum där du kan hitta all slags information och lösningar på problem.

Holländskt användarforum Synology: www.synology-forum.nl

Engelskt användarforum Synology: //forum.synology.com

Engelska QNAP-användarforum: //forum.qnap.com

Engelska Netgear- användarforum : www.readynas.com/forum

Engelskt användarforum ASUSTOR: //forum.asustor.com

Engelskt användarforum Thecus: //forum.thecus.com

Vilka skivor?

NAS-enheter säljs med och utan lagring. Om du väljer ett tomt NAS-hölje måste du själv köpa hårddiskar. I princip kan du placera vilken SATA-disk som helst i en NAS, men det är klokt att kontrollera om en disk finns på NAS-kompatibilitetslistan. NAS-tillverkaren har sedan testat hårddisken för korrekt drift i kombination med NAS. Lyckligtvis gör både Western Digital och Seagate det enkelt att hitta en lämplig enhet.

Båda tillverkarna har ett antal hårddiskar som är speciellt utformade för användning i en NAS och finns vanligtvis på de nämnda kompatibilitetslistorna. Western Digital kallar sina NAS-enheter WD Red, med Seagate måste du titta på NAS HDD. HGST, ett dotterbolag till Western Digital, erbjuder också NAS-enheter under namnet DeskStar NAS. En NAS-enhet med 2 TB lagringskapacitet kostar cirka 90 euro, 3 TB finns för 115 euro och en 4 TB-enhet kan köpas för cirka 160 euro, men priserna ändras snabbt.

USB-portar

Nästan alla NAS-enheter är utrustade med en eller flera USB-portar. De billigare har USB2.0-portar, medan de dyrare NAS-enheterna har snabbare USB3.0-portar. USB-portar kan användas för att ansluta USB-lagring så att du kan säkerhetskopiera data på NAS. Omvänt är ofta också möjligt: ​​du kan enkelt kopiera data från en USB-disk eller USB-stick till en NAS. Dessutom har många NAS-enheter en inbyggd skrivarserver så att du kan dela en USB-skrivare med ditt nätverk. Om du vill använda det här alternativet, kontrollera innan du köper om din USB-skrivare är kompatibel med skrivarservern på NAS. I praktiken fungerar inte alla USB-skrivare tillsammans med varje skrivarserver. De mer lyxiga NAS-enheterna innehåller också en eSATA-anslutning utöver USB-portarna,så att en extra disk kan gå mycket snabbare.

webbgränssnitt

Även om de flesta NAS-enheter körs på en variant av Linux kommer du i praktiken inte att göra mycket med detta. Du hanterar en NAS precis som en router via ett webbgränssnitt. Du når gränssnittet via en IP-adress och de flesta tillverkare tillhandahåller verktyg som automatiskt upptäcker denna IP-adress åt dig. Det är klokt att ge din NAS en fast IP-adress så att du alltid kan nå den lätt. NAS-tillverkarens webbgränssnitt liknar alltmer kompletta operativsystem. Du kan ställa in NAS, hantera filer och installera tillägg via webbgränssnittet. NAS innehåller också applikationer för att visa filmer, musik och foton i webbläsaren.

Många möjligheter

Varje NAS är lämplig för fildelning och en DLNA-mediaserver är också nästan alltid närvarande, så att du enkelt kan spela media i ditt nätverk. Men om du vill ha mer är det bäst att välja en NAS som du själv kan utöka med nya möjligheter. Föregångarna inom detta område är Synology och QNAP, men andra märken som Netgear, Thecus och ASUSTOR erbjuder också omfattande expansionsalternativ. Vi diskuterar kort de viktigaste möjligheterna för NAS-enheter.

Mediaserver

En NAS är en idealisk enhet för lagring av en film- och musiksamling. Nästan varje NAS innehåller därför en inbyggd DLNA-mediaserver så att du kan strömma mediefiler till din mediaspelare eller smart-TV. Spelkonsoler som PS3, surfplattor och smartphones kan också hantera DLNA. Du kan installera ytterligare mediaservrar som Plex på mer avancerade NAS-enheter.

Att ladda ned

Nästan varje NAS kan ladda ner filer själv, vilket är mycket praktiskt. BitTorrent stöds vanligtvis, och mer avancerade NAS-enheter stöder också nedladdning från nyhetsgrupper. På NAS-enheter som du kan expandera med paket för extra funktionalitet (som modellerna från Synology och QNAP) kan du också installera ytterligare nedladdningsprogram som SABnzbd, Sick Beard eller Couchpotato.

Dela bilder

Om du placerar foton på en NAS kan du ge vem som helst tillgång till dessa foton via en delad nätverksmapp eller DLNA. Vissa NAS-enheter erbjuder också en inbyggd fotowebbplats där bilder presenteras på ett tydligt sätt. Det här är inte bara användbart för dig själv, det är också perfekt för att visa foton för andra människor.

Tillägg

Du kan utöka de mer avancerade NAS-enheterna till exempel Synology, QNAP, Netgear och ASUSTORE med ytterligare alternativ och applikationer. Dessa paket utvecklas inte bara av NAS-tillverkaren själv utan också av användarna själva. Paketen finns på respektive varumärkes webbplatser.

Värdwebbplatser

På vissa NAS-enheter är det möjligt att vara värd för en webbplats och innehållshanteringssystem som WordPress, Drupal och Joomla! att installera. Du kan erbjuda en (test) webbplats inom ditt eget nätverk. Med en modern NAS är det också relativt enkelt att göra enheten och därmed webbplatsen tillgänglig via internet.

Personligt moln

Molntjänster är mycket populära eftersom de gör alla dina dokument och filer lätt tillgängliga på all din utrustning via appar. NAS-tillverkare hoppar också in på denna marknad och erbjuder alternativ och mobilappar som låter dig använda en NAS som ett personligt moln. Om du vill ha ditt eget moln kan du gå till NAS-tillverkarna LaCie, Synology, QNAP och WD.