Så här använder du ljudinspelaren i Windows 10

Om du letar efter en enkel ljudinspelningsapp (för din podcast, till exempel för att se om det är rätt för dig), leta inte längre än Windows 10-ljudinspelaren. Detta är en gratis och ofta förinstallerad app, som du kan använda omedelbart när du har Windows på ditt system.

Om du på något sätt inte har appen på ditt system än, klicka här för att gå till Microsoft Store. Tryck på knappen till höger för att öppna butiksapplikationen på din dator och tryck sedan på knappen till höger igen för att installera appen.

Efter att ha installerat och öppnat ljudinspelaren kommer du snart till slutsatsen att appen är enkel. Naturligtvis behöver du en mikrofon för detta. Så se till att du har den ansluten. Eller om du använder en bärbar dator: att den inbyggda mikrofonen är påslagen.

Ljudinspelare med Windows 10

Du börjar spela in genom att trycka på den stora mikrofonknappen längst ner. Du kan också börja spela in med Ctrl + R (från post). Under inspelningen kan du lägga till en flagga till inspelningen under tiden så att du efteråt kan se att du fortfarande behöver redigera eller lägga till något. Inspelningen stoppas inte, men när du trycker på flaggan kommer du omedelbart till den delen av inspelningen. Så du behöver inte söka efteråt.

Du kan använda pausknappen för att pausa inspelningen. Låter logiskt, men i det här fallet stoppar inte inspelningen och du fortsätter därför inte i en annan fil när du slår på inspelningen igen. Så du spelar in i en fil; men du kan fortfarande ta en paus. När du trycker på stoppknappen kommer inspelningen att stängas och sparas som en m4a-fil i mappen Dokument.

För övrigt är det också möjligt att lyssna på och redigera inspelade Windows-filer i programmet. För att göra detta, öppna ljudinspelaren och välj den fil du vill höra i menyn till vänster. Med trim-knappen (längst ner, andra från vänster) kan du redigera spåret. Du väljer sedan en start- och slutpunkt för att få från din inspelning. Du kan sedan spara filen som den är nu genom att trycka på disketten. Välj alternativet för att spara en kopia här så att du alltid har originalfilen till ditt förfogande.

Det är också möjligt att dela en ljudfil med andra direkt från appen. Du gör detta genom att använda delningsknappen. Du hittar den längst ner, först från vänster.