PC fjärrhjälp, så fungerar det

Fjärrövertagande av en skärm kallas också för ”fjärrhjälp”. Med denna teknik kan du använda en dator via internet. Detta kan göras från dator till dator, men också från din surfplatta eller smartphone. Vi diskuterar lösningar för drift och övertagande av en fjärrdator.

01 Ta kontroll

Vid fjärrstyrning av en dator skiljer vi mellan två scenarier: att ge fjärrhjälp till någon med ett datorproblem och att fjärrstyra din egen dator. Båda lösningarna fungerar via internet, men har en annan inställning. Om du till exempel vill hjälpa någon, vilar kontrollen på den här personen att acceptera eller koppla bort.

Du kan alltid titta medan du löser problemen. Det måste också vara lätt att ta över skärmen, läs: så lite ansträngning som möjligt för den behövande.

Vill du använda din egen dator? Då är det bland annat viktigt att alternativet att ta över skärmen startas automatiskt med Windows.

02 Multiplattform

Det finns flera alternativ för fjärrhjälp eller fjärrkontroll. Vi väljer de enklaste lösningarna som fungerar i nästan alla situationer: Ammyy Admin och TeamViewer. Ammyy Admin fungerar enklast, men bara under Windows.

TeamViewer fungerar på flera plattformar. Det finns en version för Windows, Mac, Linux, iOS och Android. Du kan till exempel ta över och driva din Windows-dator på vinden från din iPad.

Du kan också ta över en Mac med Windows-versionen av TeamViewer (eller vice versa).

Utan svåra inställningar

Alla applikationer som diskuteras kräver inga (eller knappast några) tekniska justeringar. Så du behöver inte göra komplicerade portmappningar eller brandväggsinställningar på ditt modem / router. Sådana inställningar var en gång nödvändiga för att få fjärrkontrollprogramvara att fungera.

Med både TeamViewer och Ammyy Admin är tekniken och säkerheten ordnade i bakgrunden: du behöver inte vara expert för att programmen ska fungera.

Ingen teknisk kunskap krävs för att ansluta till en annan dator.

Fjärrhjälp

03 Fjärrhjälp

Ser du av din miljö som en expert och får du regelbundet en begäran om att "hjälpa" med ett datorproblem?

Tack vare TeamViewer eller Ammyy Admin behöver du inte längre lämna huset! Båda programmen är gratis för personligt bruk. För fjärrhjälpsessionen ska vi arbeta med Ammyy Admin, för det här programmet fungerar bara lite enklare än TeamViewer.

Ammyy Admin är något enklare än TeamViewer om du snabbt vill ta över någons skärm på avstånd.

04 Ammyy Admin ID

Det är bekvämt att Ammyy Admin inte behöver installeras: inte på din dator och inte hos den person som vill erbjuda dig fjärrhjälp. Detta gör det enkelt att använda Ammyy Admin eftersom vissa människor fortfarande har problem med att installera program och du måste också tugga denna process innan du kan ta över skärmen.

Lär personen som behöver hjälp att ladda ner Ammyy Admin från den här webbplatsen. Låt programmet starta. En kod visas på skärmen. Detta är vid ID och du måste ta över skärmen, tangentbordet och musen.

Fråga vem som är villig att hjälpa dig för deras Ammyy Admin-program-ID.