Redigerar du ljud på ett ögonblick? I den här artikeln berättar vi hur du gör grundläggande ljudredigering. Du kan läsa hur man bäst rippar en CD, hur man spelar in en ström och hur man konverterar filer. Naturligtvis kommer vi att ge dig information om förlustfria och förlorade format och du kan läsa mer om olika ljudfiler.
Tips 01: Rippa CD-skivor
Du behöver ingen ytterligare programvara för att rippa en CD. På datorn öppnar du bara Windows Media Player 11 eller 12. Klicka på Organize / Options och välj fliken Rip Music . Välj Ändra bredvid Rippa musik till den här platsen och ange var filerna ska sparas. Under Klassificering är det viktigt att du väljer rätt kvalitetsinställning. Mp3 tar mindre plats, men om du vill njuta av full CD-kvalitet väljer du alternativet WAV (ingen kvalitetsförlust) . Om du har en äldre version av Windows kan du ladda ner iTunes gratis och rippa en CD därifrån.
På en Mac gör du bara detta från Finder, du behöver inte ens rippa spår förresten: i Finder visas alla låtar från en ljud-CD som aiff-filer som standard. Du drar dem helt enkelt till en mapp eller redigerar dem i Audacity, till exempel genom att dra dem dit.

Tips 02: Ljudformat
Det finns många ljudformat tillgängliga, men i princip kan de delas in i två kategorier: okomprimerad och komprimerad. Okomprimerade format som wav och aiff är lika bra som CD-kvalitet, men tar mycket plats på hårddisken. Komprimerade format som MP3 tar mindre plats men har lägre kvalitet. Hur mycket lägre kvaliteten är beror på bithastigheten: vid 128 kbit / s (även kallad kbps) hör du tydligt en försämring av ljudkvaliteten, en bithastighet på 320 kbps är lika bra som okomprimerad kvalitet för de flesta. Detta komprimerade format kallas också lossy. Det finns också förlustfritt ljud, det här är komprimering där kvaliteten inte försämras, men där tystnader i exempelvis musik komprimeras. Ett välkänt exempel på detta är flac.Förlustfri komprimering låter därför precis som okomprimerat ljud, den utrymmesbesparande är mycket mindre än komprimerad förlust.

Tips 03: Spela in strömmar
Vill du spela in en fin låt från YouTube eller ha en ström av en livekonsert på radion tillgänglig digitalt på din dator? Inga problem. Beroende på vad du vill spela in är metoden annorlunda. Om du vill ha ett YouTube-objekt som en MP3-fil är det enkelt. Det finns massor av webbplatser som gör samma sak, men de flesta av dem har ganska irriterande popup-annonser. www.mp3fy.com är en av de bättre webbplatserna. Klistra in YouTube-länken i fönstret och klicka sedan på Konvertera . I nästa skärm väljer du Ladda ner bakom låten, MP3-filen laddas nu ner till din dator. Kvaliteten är rimlig med 256 kbps.
Om du vill spela in en livestream behöver du ett särskilt program för detta. Ett praktiskt alternativ är Aktiv MP3 Recorder, ladda ner det här. Se till att du klickar på rätt nedladdningslänk ( Ladda ner nu GRATIS version ) och se till att du inte installerar någon extra onödig programvara genom att ta bort bockarna under installationen. För att spela in ljud måste du välja ditt ljudkort på Device och eventuellt något annat på Input Pin . Klicka på Spela in för att spela in en ström som körs på din dator. Glöm inte att ställa in en hög kvalitet för Format , till exempel 320 kbps. Klicka på Hjälp om något inte fungerar som det ska.

Lagligt eller inte?
Införandet av material från YouTube och andra webbplatser är en skymningszon. Officiellt kan du också lagra en kopia av något du äger i Nederländerna digitalt. Men nedladdning från olagliga källor omfattas inte. Problemet är också att du inte äger en låt från YouTube, så att ladda ner innehåll från YouTube är inte lagligt. Och: oavsett om det är lagligt eller inte, stöder du artisten genom att köpa låten eller streama den via officiella kanaler som iTunes, Google Play Music eller Spotify.
Tips 04: Konvertera
Ibland är det nödvändigt att konvertera en fil, till exempel om videoredigeringsprogrammet du använder inte förstår ett visst ljudformat eller om du vill konvertera några okomprimerade filer till mp3. Det här är en bit i den fria programvaran Audacity. Gå hit och klicka på länken för ditt system. Installera programvaran och öppna programmet. Dra en fil till Audacity, om det är en okomprimerad fil, kommer programmet att fråga om det kan göra en kopia. Detta är användbart, så du kan inte skriva över filen av misstag. Audacity gör ändå först en kopia av en komprimerad fil internt, eftersom den inte bara kan redigera dessa typer av filer. Klicka på Arkiv / Exportera och välj sedan till exempelExportera som MP3 . Du måste nu välja med vilken bithastighet du vill spara filen. 320 kbps beskrivs som Insane bakom Quality . Det här är en överdrift och rekommenderas alltid om du vill ha MP3-filer av god kvalitet. Klicka på Spara så ljudfilen konverteras.

Från lossy till lossless?
Konvertera en mp3 till en wav-fil? Är naturligtvis bara möjligt genom att konvertera det, men det är absolut ingen mening. På grund av komprimeringen påverkas mp3-filen (lossy) redan, bara att konvertera filen till wav förbättrar inte plötsligt kvaliteten.
Tips 05: Förkorta
För att förkorta en fil gör du först ett val i Audacity för den del du vill klippa ut. Om du vill klippa mycket exakt kan du zooma in och ut med förstoringsglasikonerna. Se till att ditt val är så snyggt som möjligt och försök inte placera en skärpunkt mitt i en stor vågform, det kan resultera i klick. Om du vill ta bort ett urval helt och förkorta filen väljer du Arkiv / Klipp ut eller Ta bort . Båda funktionerna är desamma, men med Cut kopierar Audacity valet till ditt urklipp. Om du vill ersätta urvalet med tystnad och därför inte ta bort det helt väljer du Ta bort speciellt / tyst ljud. Om du vill skapa en ny fil från ditt val väljer du Audio trim här . Du sparar din nya fil genom att klicka på Redigera / Spara projekt som . Viktigt att veta: ett Audacity-projekt är inte en ljudfil! För att skapa en ljudfil kan du gå till exportmenyn.

Tips 06: Normalisera
För att göra en ljudfil högre kan du bara gå till Effekter och välja Amplify här. Om du flyttar reglaget åt höger blir filen högre så fort du klickar på OK . Problemet är att du inte vet hur mycket decibel du kan förstärka filen innan vissa delar börjar överföras. Det är därför bättre att använda alternativet Normalisera under Effekter . Denna effekt hittar den högsta punkten i filen och baserar den på hur många decibel filen kan förstärkas. På det här sättet kan du vara säker på att en fil aldrig kommer att överbelastas och därför genererar krusningar, distorsion och fuzz-ljud. Se till att du normaliserar tillöverstiger aldrig 0 dB. Normalisering fungerar inte bra om en fil har mycket tysta passager och mycket hårda delar. Den tysta delen kommer knappast att förstärkas nu. I det här fallet är det bättre att välja en tyst sektion och normalisera eller förstärka endast denna sektion.
För att göra ett spår högre, använd NormaliseringseffektenTips 07: Ta bort buller
Ett vanligt problem är att en inspelning innehåller brus eller klick. För att ta bort alla dessa ljud och för att rengöra filen perfekt behöver du professionell programvara, men Audacity kan också ta bort en hel del otäcka ljud. Klicka på Effekter / Klicka på borttagning om din inspelning innehåller klick. Du har nu två skjutreglage till ditt förfogande. Hur du ställer in reglagen beror på din fil. Så du måste experimentera med detta och ibland klicka på Preview för att höra om du uppnår önskat resultat. Om du vill veta exakt vad denna effekt gör klickar du på frågetecknet, en hjälpwebbplats öppnas nu med bakgrundsinformation om denna effekt. För buller i din inspelning, använd brusreducering effekten(översättningsfel i Audacity). För att detta ska fungera så bra som möjligt, välj ett ljudavsnitt från din inspelning och klicka på Get Noise Profile . Audacity kan till exempel analysera brusprofilen för din inspelning och använda den för att ta bort bruset under t.ex. talad text.

Tips 08: Blandning
Vill du slå ihop (mixa) två ljudfiler? Dra sedan två filer till Audacity, eller dra en andra fil under den redan öppna filen. Välj den nedre filen och välj Redigera / klipp ut . Placera nu markören där du vill att den andra filen ska börja (lite före slutet av den första låten till exempel) och välj Redigera / klistra in. Den andra filen börjar nu något innan den första filen går ut. Men de smälter inte in i varandra ännu. För detta måste du välja en del av båda filerna. Börja i slutet av den översta filen och håll ner musen tills du når början på den andra filen. Du har nu valt övergången för båda filerna, båda delarna är markerade i vitt. Klicka nu på Effekter / Crossfade- spår . Du kan lämna inställningarna som de är och klicka på OK . Den översta filen tappar nu ut när den andra filen startar, den andra filen börjar med en tona in. Användbar!
Tips 09: Lägg till effekter
Audacity har ännu fler effekter ombord, som att vända vissa delar av en fil eller ändra uppspelningshastigheten för en ljudfil. För att lägga till efterklang i en fil, välj Effekter / efterklang . Du kommer nu att se många parametrar. Rumsstorleken är viktig: om det här är en hög procentsats, befinner du dig i ett stort utrymme som en kyrka eller fabrikshall, en mindre andel betyder en liten källare eller inspelningsstudio. Skjutreglaget Reverb (%) avgör hur mycket efterklang du lägger till i filen. Detta avgör faktiskt hur nära du som lyssnare är till ljudkällan. Om du vill simulera att stå nära högtalaren på en inspelning i en kyrka, väljer du en relativt stor rumsstorlek med en relativt liten efterklang.

Tips 10: Appar för ljud
Om du föredrar att redigera ljud på din mobil finns det några alternativ. Det finns fler val för iOS än för Android. Ett av de bättre alternativen för din iPhone är Hokusai Audio Editor. Med appen har du många redigeringsalternativ till ditt förfogande och redaktören ser underbart tydlig ut. För Android är Audio MP3 Cutter Mix Converter och Ringtone Maker ett bra alternativ. Det låter dig också enkelt skapa ringsignaler eller spela låtar från ditt musikbibliotek.
