På det här sättet kontrollerar du vem som har din WiFi

Ett starkt lösenord för ditt WiFi-nätverk är mycket viktigt. När allt kommer omkring vill du inte att din granne ska kunna komma åt ditt hemnätverk utan problem. Men oavsett hur svårt ditt lösenord är, är det alltid klokt att veta exakt hur ditt nätverk fungerar och vilka enheter som är anslutna till det. Vi förklarar hur man gör en nätverkskontroll.

Steg 1: Nätverksenheter

För att undersöka ditt nätverk behöver du inte dyra program som utför djupa kontroller och säkerhetsanalyser. Vi håller det enkelt. Målet är att förstå de anslutna enheterna. Bland annat visas IP-adressen och enhetsnamnet. På grundval av enhetsnamnet kan du vanligtvis enkelt bestämma vad det handlar om, till exempel en Raspberry Pi, skrivare, NAS, dator, modem eller router. Läs också: Ett optimalt hemnätverk i 14 steg.

Steg 2: Windows

Om du är tekniskt kunnig kan du hitta enheterna i ditt nätverk via ditt modem eller din router. I DHCP-inställningarna kan du se vilka IP-adresser som har tilldelats. Tyvärr visas enhetsnamnet vanligtvis inte och du ser bara en teknisk adress för den anslutna enheten (MAC-adress).

Wireless Network Watcher ger snabb inblick i hela ditt nätverk: trådbundet och trådlöst. Så snart du startar Wireless Network Watcher får du en fullständig översikt. Viktigt är kolumnerna IP-adress och enhetsnamn (enhetens namn). Om detta inte berättar vilken enhet det är, kontakta Network Adapter Company . Det kan vanligtvis ses snabbt från denna beskrivning. Dubbelklicka på en enhet för mer information. Du kan lägga till en anteckning i användartexten , till exempel 'router meter cupboard' eller 'NAS office'.

Kan du inte ta reda på vilken enhet det är? Var inte orolig: det betyder inte nödvändigtvis att din granne är i ditt nätverk, till exempel. Om du stöter på varumärken som du inte känner till erbjuder Google ofta lösningen. Använd sökmotorn för att ta reda på varumärkesnamnet kommer ifrån. Känner du dig inte bra med det? Se till att ändra ditt WiFi-lösenord och starta om modemet eller routern.

Steg 3: Smartphone

Den bästa appen för att kartlägga ditt nätverk på din smartphone heter Fing. Det finns en version för iOS och Android. Så snart du startar appen ser du den senaste genomsökningen. Uppdatera översikten för att se vilka enheter som är online.

Du ser omedelbart all relevant information, såsom IP-adress, varumärke och enhetsnamn. Tryck på en enhet för att vid behov ge den ett eget namn. Avancerade alternativ finns också här, till exempel en portavsökning.

Om Fing känner igen typen av enhet läggs också till en ikon automatiskt, till exempel en dator eller smartphone.