Varför ska du ta bort ES File Explorer från din Android

Filhanteraren ES File Explorer är en av de mest använda explorer-apparna för Android. Om du råkar ha appen på din smartphone, ta bort den omedelbart.

Forskning visar att ES File Explorer är sårbar för hackare. Skadliga personer som är i samma nätverk kan utnyttja läckaget och kopiera filer från smarttelefonen (inklusive foton och videor). Det kan också kontrolleras vilka appar som finns på enheten. Det gör ES File Explorer-användare särskilt sårbara när de ansluter sin Android till ett offentligt nätverk.

Sårbarheten beror på att appen startar en webbserver, kanske för att strömma videor till andra enheter. Genom att utnyttja öppna portar på webbservern kan filer på Android-enheten nås.

Alla versioner av ES File Explorer är sårbara. Dessutom är det en av de mest populära utforskarna för Android, som redan har laddats ner 100 miljoner gånger från Play Store.

Tvivelaktigt förflutet

Det är inte första gången som ES File Explorer ses i dåligt ljus. Vi har redan utfärdat en varning om explorer-appen 2016. Då var ES File Explorer dåligt i nyheterna eftersom utvecklaren lade till tvivelaktiga saker i appen: tänk på annonser som till och med dök upp när du inte hade appen öppen och en laddningsskärm som verkade i helskärmsläge när du kopplade laddaren till enheten. Trots att det hävdades att laddningsskärmen hjälpte till att ladda snabbare, var det egentligen bara en helskärmsannons.

Alternativ till ES File Explorer

Uppenbarligen vill utvecklarna av ES File Explorer inte ha det bästa för användarna. Det rekommenderas att ta bort ES File Explorer direkt från din Android. När du har tagit bort appen är du inte längre utsatt för säkerhetshålet. Lyckligtvis finns det gott om alternativa explorer-appar för Android som är säkra.