Om du vill uppgradera Windows då och då eller installera det helt "rent" på en eller flera datorer är det bäst att göra det från ett kompakt USB-minne. En lösning som också fungerar snabbare än en DVD. Vi tittar på olika scenarier för att skapa en sådan installationspinne, både via externa verktyg och med Windows själv.
Tips 01: Stickkrav
Oavsett vilken metod du använder, skulle det vara bra att bara sätta USB-minnet i din dator som du kommer att använda för Windows-installationen. När allt kommer omkring kommer all data på den pinnen att skrivas över oåterkalleligt under operationen och du vill inte välja fel pinne.
Se också till att stickan helst kan innehålla minst 8 GB och helst högst 32 GB. Det senare kan verka konstigt, men om datorn du ska använda detta medium på är ett uefi-system, förvänta dig en FAT32-partition för startladdaren. Om du använder en pinne som är större än 32 GB, kommer den normalt att formateras med ett annat filsystem (t.ex. ExFAT), och det kan orsaka problem. Även om det finns externa verktyg som kan skapa FAT32-partitioner större än 32 GB, finns det ingen garanti för att installationen kommer att hantera dem.
Visserligen kan Windows Media Creation Tool (se tips 2 och 3) skapa en 32 GB FAT32-partition på en pinne med mer lagringsutrymme om det behövs, men av säkerhetsskäl bör du använda en pinne på upp till 32 GB.

Tips 02: MCT (nedladdning)
Vi börjar med vad som kan vara den enklaste lösningen, åtminstone när det gäller att installera Windows 10 Home, Pro eller Education (32 eller 64 bitar): Microsoft Media Creation Tool (MCT).
Det här verktyget är bra om du har en licens för att installera Windows 10 och vill uppgradera från Windows 7 eller 8.1 eller installera om Windows 10 på en dator som du tidigare aktiverade Windows 10 på.
I det första fallet hittar du en översikt över alla systemkrav på Microsofts webbplats. I det senare fallet behöver du inte längre ange en produktnyckel: Windows 10 aktiveras automatiskt efteråt med din digitala licens.
Starta den nedladdade exe-filen och bekräfta ditt godkännande av licensvillkoren. Du får nu valet mellan Uppdatera den här datorn nu och Skapa installationsmedia (USB-minne, DVD eller ISO-fil) för en annan dator . I den här artikeln antar vi att du väljer det andra scenariot. Tryck på Nästa .

Tips 03: MCT (skapande)
Du måste nu ange önskat språk, version och arkitektur . Som standard kommer egenskaperna att tas över från Windows-utgåvan som du startade MCT från, men det räcker att avmarkera Använd de rekommenderade alternativen för den här datorn . När det gäller arkitektur har du valet mellan 64-bitars (x64) , 32-bitars (x86) eller båda . Om du väljer båda kan du fortfarande ta steget under installationen. Bekräfta med USB och USB-minne (eller ISO-fil med Nästa)om du vill skapa installationsmediet med någon av de andra metoderna) anger du rätt USB-enhet. Om MCT visar meddelandet Kan inte hitta en USB-flashenhet och du är säker på att rätt drivrutiner finns ombord, kan minnet inte vara korrekt formaterat och kan innehålla en GPT-partition. I så fall ringer du stickan på beställning med gratisverktyget HDD Low Level Format Tool. Starta verktyget, välj (rätt!) Stick, tryck Fortsätt , öppna fliken Format för låg nivå , markera en markering bredvid Utför snabbavstängning och starta proceduren med Formatera den här enheten . Naturligtvis kommer all data på stickan att raderas under denna operation.
Om du senare behöver ett nytt installationsmedium, ladda ner också en ny version av MCT. Detta hämtar automatiskt de senaste Windows-versionerna från molnet, så att du måste installera färre uppdateringar.

Tips 04: Windows-kommandon
På internet kan du hitta alla typer av testversioner av Windows, till exempel Windows 8.1, Windows 10 Enterprise och till och med Windows 7 och XP (under Windows- fliken ). Dessa diskbilder kan dock inte konverteras till installationsmedier med MCT. Det fungerar med den inbyggda Windows-kommandodiskparten. På Microsoft-webbplatsen hittar du en översikt över alla möjliga parametrar, men följande kommandon ska fungera.
Öppna Kommandotolken och köra kommandot diskpart .
Till DISKPART> -prompten lägger du till successivt och bekräftar varje gång med Enter:
listdisk (du får en numrerad lista över de upptäckta diskarna)
välj disk # (ersätt # med numret på rätt USB-minne)
detaljskiva (kontrollera om du verkligen har den avsedda pinnen)
rensa ( rensa upp alla formateringsstrukturer)
konvertera mbr (se till att partitionstabellen är i mbr-format, detta förväntas av ett uefi-system på en installationspinne)
skapa partition primär (skapa en primär partition)
aktiv (gör denna partition aktiv)
tilldela (bifoga ett gratis enhetsbrev till det)
Med EXIT- kommandot lämnar du diskpart-miljön.

Tips 05: Windows Explorer
Under tiden kommer Explorer med meddelandet att du fortfarande behöver formatera pinnen. Välj åtminstone för FAT32 som filsystem och se till att dolda Explorer (systemet) visar filer - du gör det via fliken bild platser där du avmarkerar dolda föremål . Navigera sedan till önskad ISO-fil. Klicka på den med höger musknapp och välj Länk . Välj nu hela innehållet i den här mappen med Ctrl + A och kopiera det till din pinne (till exempel med Ctrl + C och Ctrl + V). Därefter är Windows redo att installeras från din pinne.

Tips 06: Rufus
Om du av någon anledning inte arbetar med kommandotolken eller om du föredrar en mer användarvänlig miljö kan du alltid överväga ett externt verktyg. Ett populärt och solidt verktyg är Rufus. Sätt pinnen i din dator, starta Rufus och peka på rätt pinne. Vid startval väljer du Disk eller ISO-bild (välj) . Använd sedan Välj- knappen för att hänvisa till önskad ISO-fil, varefter Rufus skannar filstrukturen.
Nu blir det lite svårare: du måste bestämma för vilket målsystem du ska förbereda pinnen. Välj vid Partition Map för GPT och Target System för UEFI (ingen CSM) , du kan bara starta UEFI-system med denna pinne. Å andra sidan, välj MBR och på Target system BIOS (eller UEFI-CSM) vid partitionsformatdå kan du bara starta denna pinne i de vanligtvis äldre systemen med bios eller i uefisystemen som du har ställt in till csm-läge (kompatibilitetssupportläge). I vilket fall som helst är det modernaste startalternativet (ren) uefi, och om målsystemet stöder det läget är detta det bästa valet. Naturligtvis blir det lite svårare när du inte vet bra på vilka system du ska använda pinnen (bios eller uefi). Skapa i så fall två olika pinnar med Rufus, om det behövs, eller använd MCT eller Diskpart, eftersom de borde fungera med båda systemen.
När du väl har gjort ditt val i Rufus, lämna filsystemet och klusterstorleken till standardinställningarna (för UEFI (ingen CSM) blir det FAT32 ) och ange önskad volymetikett. Med Start- knappen startar du formaterings- och kopieringsprocessen.

Tips 07: Startprocess
Din Windows-stick är nu redo. Hur startar du ett eller flera av dessa system? Exakt hur detta görs beror på systemet, men i de flesta fall måste du trycka på en specialknapp (flera gånger i följd om det behövs) omedelbart efter att systemet har slagits på. Detta är ofta F2, F8, F10 eller Esc, men vilken tangent det är, ser du vanligtvis på datorskärmen strax efter att du tryckt på på-knappen.
På äldre enheter kan det också vara så att du måste öppna inställningsfönstret för bios via en speciell nyckel - i dessa fall se systemhandboken. I ett sådant installationsfönster måste du leta efter en rubrik som Boot , där du ställer in startordningen så att systemet startar först från USB eller från flyttbara enheter . Om det inte fungerar kan du försöka ansluta pinnen till en annan port, helst direkt på moderkortet.
På ett UEFI-system kan det också ibland orsaka problem om Windows-arkitekturen (32 eller 64 bitar) på din pinne inte matchar den för UEFI. Ställ sedan uefi i csm-läge och ge en pinne med partitionsformatet mbr (se även tips 6).
