Där vi brukade regelbundet ta kommandotolken kommer många användare i Windows 10 också att vara bra utan den. Ändå finns det fortfarande några mycket användbara kommandotolkskommandon som du definitivt bör prova. De kan komma mycket bra.
Windows (och många moderna Linux-distributioner förresten) beror främst på det grafiska gränssnittets (gui) användarvänlighet. Ändå har det så kallade CLI (kommandoradsgränssnitt) verkligen existensrätt. Vissa funktioner är svåra eller finns inte alls i det grafiska gränssnittet. Kommandoradskommandon kan vanligtvis också styras exakt med hjälp av parametrar. Dessutom kan sådana kommandon enkelt inkluderas i batchfiler och kan köras automatiskt från en användares inloggningsskript eller via aktivitetsschemaläggaren.
Det finns flera sätt att komma in i kommandotolken. Från aktivitetshanteraren, till exempel, eller via snabbmenyn (höger musknapp på en fil och Öppna i kommandotolken ) eller genom att trycka på Start / Run (eller Windows-tangenten + R) och i det lilla fönstret som visas anger du cmd följt av Enter.
Här hittar du en översikt över tillgängliga cmd-kommandon i Windows (klicka på ett kommando för tillhörande parametrar och exempel). I den här artikeln kommer vi först att ge några exempel som illustrerar hur kraftfulla (och användbara) sådana kommandon kan vara. Sedan visar vi dig hur du kan använda dem i automatiseringsscenarier.

Cmd-fönster
När du går till kommandotolken via cmd- kommandot hamnar du som standard i din egen profilmapp (c: \ Users \). Nu kan du navigera till en annan mapp via cd- kommandot (ändra katalog), men du kan också närma dig det på olika sätt. Öppna File Explorer och navigera till önskad mapp. Klicka på en tom plats i den högra rutan medan du håller ner Skift-tangenten och välj Öppna kommandofönster här : du hamnar omedelbart i rätt mapp.
I Windows 10 är det äntligen möjligt att kopiera lite text från gui till urklipp (med Ctrl + C) och klistra in det i ett kommandoradsfönster (med Ctrl + V).
Och vem gillar att anpassa utseendet på det här fönstret: högerklicka på titelraden, välj Egenskaper och ställ in alla alternativ efter önskemål på flikarna Alternativ , Teckensnitt , Layout och Färger . Förresten är det inte en dålig idé att få administratörens kommandofönster att se annorlunda ut än de andra användarnas.

01 Mappinnehåll
För att känna till innehållet i en mapp, se Utforskaren. Logiskt, men från kommandoraden hittar du ofta specifik information snabbare. För att få en uppfattning om möjligheterna, kör kommandot dir /? Från. Parametern /? du kan använda nästan alla kommandon för att få mer förklaring. För att rensa ett fönster igen, använd kommandot cls (rensa skärmen). Det handlar nu om att på ett smart sätt kombinera tillgängliga parametrar. Antag att du vill ha en översikt över alla filer, med de senaste högst upp. Då gör du det med dir / OD.
Lägg också märke till skillnaden mellan dir *, dir / A * och dir / B *. Dir / A visar också dolda (system) filer och dir / B begränsar utdata till filnamnen utan ytterligare data.
Du kan skriva ut mappinnehållet genom att lägga till något som> mapp innehåll.txt i slutet av ditt kommando, varefter du kan öppna och skriva ut txt-filen med Anteckningar.

02 ANNONSER
Ett roligt experiment är att lägga till ADS-data (alternativa dataströmmar) till filer, åtminstone i en ntfs-miljö. Skapa en textfil med Notepad som du vill dölja (vi kallar det secret.txt ). Kör sedan kommandotypen secret.txt> boring.txt: invisible.txt. Detta kommando säkerställer att filen secret.txt ingår som ADS-data (namngiven invisible.txt) i filen boring.txt. Du kan nu ta bort secret.txt. När du kör dir boring.txt märker du att den här filen är tom (0 byte). Om du kör dir / R boring.txt visas dock fortfarande ADS-data för boring.txt. Du kan se innehållet i den ADS via kommandot "c: \ system \ 32 \ notepad.exe" boring.txt: invisible.txt. På så sätt kan du dölja filer i andra filer.

03 Tillståndshantering
Från gui kan du naturligtvis också kontrollera behörigheter för användare på mappar och filer, men det kan göras snabbare från cli. Du har också fler alternativ i Windows 10 Home via CLI. Du kontrollerar nästan allt via icacls-kommandot: i detta läser du 'acl', som står för 'access control lists' eller ntfs permissions.
För att ta reda på de aktuella behörigheterna för en mapp eller fil är kommandot icacls tillräckligt. Du kan också spara alla aktuella behörigheter för alla filer i en viss mapp och dess undermappar samtidigt för att snabbt återställa dem efter eventuella experiment. Hur man sparar behörigheter icacls \ * / spara acl-fil / T. För att snabbt återställa behörigheterna som du har sparat i acl-filen kör du kommandot icacls / återställ acl-filen som administratör. För att ersätta behörigheterna för en fil med andra kan du köra ett kommando som icacls / grant: r: F (F står för full åtkomst). Observera att om du utelämnar parametern : r (ersätt) läggs de nya behörigheterna till de befintliga istället för att ersätta dem.

04 Anslutning
Även om du knappt känner till kommandotolken har du förmodligen redan kört kommandot ipconfig eller ipconfig / all. Och du kanske inte känner till ping-kommandot heller. Om du till exempel kör ping www.computertotaal.nl ska du få svar fyra gånger från webbservern med motsvarande IP-adress.
Mycket mindre känt är arp-kommandot (adressupplösningsprotokoll). Detta låter dig ansluta till en värd utan att känna till enhetens MAC-adress i förväg. En sådan arp-begäran sänds, vilket innebär att varje enhet i det lokala nätverket tar emot denna begäran. Enheten ska svara med den IP-adressen genom att skicka ett arp-svar till den begärande parten. Så ett arp-kommando kan vara användbart för att få reda på mac-adressen, men också för att veta om enheten är aktiv, även om den inte svarar på ping-förfrågningar. Ta gärna testet själv (vi antar att du har konfigurerat enhet B: s brandvägg för att blockera pingekoförfrågningar). Kör nu följande kommandon som administratör:
arp -d * (rensa nuvarande arp-tabell)
arp -a (bevis på att arp-tabellen inte har någon post för enhet B)
ping
arp -a (bevis på att enhet B med mac-adress har lagts till och därför är aktiv).

05 Symlinks
Många användare känner inte till så kallade symboliska länkar (symlinks). Det här är typ av avancerade genvägar till filer eller mappar, där det verkar som om de faktiskt handlar om den filen eller mappen snarare än en genväg. Det kan till exempel vara att vissa program kräver data för att gå in i det, men du vill hellre se att det händer.
Du ordnar det enligt följande. Som administratör går du till kommandotolken och kör följande kommando: mklink / J (bifoga banorna i dubbla, raka citat om de innehåller mellanslag). Du kommer att märka: all data som hamnar automatiskt (också) hamnar.
Relaterat till detta är kommandot mklink / D, med vilket du skapar en eller flera länkar i en viss mapp som pekar på en annan mapp varje gång. All data från dessa mappar kan sedan nås samtidigt genom att navigera till mappen med den länken / länkarna. Detta kan vara användbart till exempel om du regelbundet måste komma åt data för ett projekt som är spridd över olika mappar. Du gör detta på följande sätt från en (tom) mapp: mklink / D ekonomi, mklink / D logistik och så vidare.

Alternativ
Standardkonsolen för den inbyggda kommandotolken i Windows är ganska spartansk. Det finns gratis alternativ som erbjuder fler alternativ och flexibilitet, till exempel ColorConsole, som stöder flikar, export till html och rtf, snabb mappväxling från aktivitetsfältet etc.
Du kan också distribuera en helt ny kommandoradsmiljö. Till exempel har Microsoft fokuserat mer och mer på PowerShell sedan Windows 7. Denna verkliga skriptmiljö är mycket kraftfullare än den traditionella kommandotolken, men samtidigt mycket mer komplex. Du startar den här miljön genom att köra kommandot powershell i ett kommandofönster eller så kör du programmet PowerShell ISE (Integrated Scripting Environment) om du behöver en grafisk skriptmiljö.

Praktiskt verktyg: Choklad
Du kan också automatisera processen där du laddar ner och installerar programvara på din dator. Med Chocolatey-verktyget kan du använda kommandon i kommandotolken för att ladda ner, installera och uppdatera programvara. När detta skrivs är mer än 8000 populära förpackningar tillgängliga för choklad.
06 Aktier
Om du vill ha en snabb översikt över alla delade mappar på ditt system är kommandot net share tillräckligt. För att få mer information om respektive aktier, kör kommandot net share som administratör. Du kommer sedan att lära dig bland annat det maximala antalet användare som kan komma åt denna delning samtidigt, samt behörigheterna för denna delning. Det är naturligtvis också möjligt att skapa en ny andel. Du gör det med ett kommando som dela foton = "c: \ mediafiler \ mina bilder". Om du vill ta bort delningen igen kommer nettodelningsfoton / radering att ta hand om det. Du kan också länka en delad nätverksdisk till en ledig enhetsbokstav, med nätanvändning x: \\\ (du kan till exempel hitta datorns namn via Windows-tangenten + Paus). Om du vill göra den här länken permanent så att den förblir aktiv under nästa Windows-session, lägg till / beständig:ja i slutet av kommandot.

07 Säkerhetskopior och kopior
Du kan utföra standardkopiering via Explorer. Du kan, men du letar förgäves efter ytterligare funktioner här. Kommandoradskommandot robocopy erbjuder många mer avancerade möjligheter, eftersom parameteröversikten gör det omedelbart klart för dig. Vi begränsar oss till några enkla exempel här.
Med kommandot robocopy "c: \ mina dokument" f: \ / MIR ser du till att källmappen (c: \ mina dokument) automatiskt speglas till målmappen (MIRrored). Observera att om du inte följer kommandot med parametern / XX, raderas befintlig data i målmappen under denna säkerhetskopieringsåtgärd. Också användbart att veta: / SEC-parametern säkerställer att de ursprungliga behörigheterna sparas i målmappen. Och med / LOG: du håller en logg över operationen.
Vissa robokopikommandon kan bli ganska komplexa på grund av de många parametrarna. Lyckligtvis finns det ett alternativ att spara dessa uppdrag; det räcker att lägga till / SPARA: i slutet. För att utföra samma kommando efteråt, ange robocopy / JOB :. Användbar!

08 I sats
En stor fördel med kommandoradskommandon är att du enkelt kan inkludera dem i en batchfil, så att dessa kommandon vanligtvis körs kronologiskt efter varandra så snart du ringer till batchfilen (till exempel från Windows aktivitetsschemaläggare). Du skapar bara en sådan fil med Notepad och ger tillägget .cmd.
Du kan till exempel placera en batchfil på skrivbordet som innehåller följande kommandorad: net use x: \\\ / persistent: no [/ user:]. Detta innebär att nätverksanslutningen bara blir aktiv så snart du kör den här batchfilen med ett musklick, så att Windows inte tappar tid vid start genom att t.ex. leta efter en anslutning till en extern enhet som inte längre är monterad.

09 Parti: exempel
Således, i sin enklaste form, är en batchfil inget annat än en kronologisk sekvens av enskilda kommandoradskommandon. Något liknande detta, till exempel, där källmappen rensas efter kopieringen:
cls
xkopia c: \ mindata d: \ säkerhetskopior / M / E / H / R / I / Y
del c: \ mydata \ *. * / Q
Men det finns också mer komplexa konstruktioner, som i följande exempel, där du tar bort alla filer med specifika tillägg från din disk:
@echo off
rem Denna batchfil raderar specifika filer
titel Selektiv filradering
ekradering ...
för %% t i (tmp bin-logg) gör del c: \ *. %% t / s
echo Filer raderade!
paus
Vi har inte utrymme här för att gå in mer ingående på detta. Men om du vill gräva vidare i batchfilernas möjligheter och syntax: den här tiodelade kursen är en bra utgångspunkt.

10 Inloggningsskript
Du kan också få en batchfil (eller något annat skript) att köras automatiskt när en specifik användare loggar in på Windows. Detta kan göras i Windows Professional eller högre genom att trycka på Windows-tangenten + R och sedan utföra kommandot lusrmgr.msc , varefter du klickar på önskad användare och öppnar fliken Profil . Här anger du namnet på batchfilen. Du kan dock också styra det från kommandoraden, även i hemversionerna av Windows. Detta görs via kommandonätanvändaren / skriptvägen:. Villkoret är att du placerar den här batchfilen i en delad mapp med delningsnamnet 'netlogon', där du också ser till att användaren åtminstone får läsbehörighet till den mappen.

11 Aktivitetsschemaläggare
Att ställa in en batchfil som ett inloggningsskript är ett sätt att få den att köras automatiskt under inloggningen, men det kan också göras annorlunda: med hjälp av den inbyggda Aktivitetsschemaläggaren. Förresten är det mycket mer flexibelt eftersom du också kan ha en batchfil (eller ett annat skript eller program) som körs vid start, vid en viss tidpunkt när du låser systemet och så vidare.
Till exempel vill vi köra en batchfil varje fredag eftermiddag som startar en diskrensning med specifika alternativ. I den här batchfilen inkluderar vi sedan (bland annat) kommandot cleanmgr / sagerun: 1 (åtminstone efter att vi tidigare hade kört cleanmgr / sageset: 1 en gång från kommandoraden och ställ in önskade alternativ där).

12 Aktivitetsschemaläggare: utdata
Klicka på förstoringsglasikonen i Aktivitetsfältet i Windows och sök efter uppgiften . Starta Task Scheduler och klicka på Create Task i den högra rutan ( Create Basic Task är också möjligt, men ger dig färre alternativ). Ge din uppgift ett lämpligt namn och, om så önskas, kryssa för Kör oavsett om användaren är inloggad eller inte . Öppna Triggers fliken genom att trycka på New -knappen och välj (till exempel) Planerad vid start denna uppgift , varefter du ställa in önskad tid och frekvens (till exempel varje en fredag , vid 04:00 ). Bekräfta med OKoch öppna fliken Åtgärder. Klicka här på Ny och hänvisa till din batchfil via Browse . Bekräfta med OK (2x) och ange ditt lösenord om så önskas. Om det är bra att göra dig att hitta jobb tillbaka i den vänstra panelen, med Task Scheduler - bibliotek . Du behöver inte tänka på det längre!
