Dra och göra nätverkskablar

Även under Wi-Fi-eran finns det fortfarande goda skäl att använda Ethernet-kablar i samband med stabilitet och hastighet. Om du vill ge nätverksåtkomst till ett visst rum i huset kan du lägga kablar själv, helst via ett tomt rör. I den här upplagan av Lös kan du läsa hur du drar kablar och monterar nätverkskablar själv.

Vill du lära dig mer om ditt hemnätverk? Se sedan vår nätverkshanteringskurs.

1. Dra i kablar

Så kallade tomma rör installeras vanligtvis i nybyggda hus. Dessa är ihåliga plaströr som går från mätarskåpet till de olika rummen i ett hus. Om du vill installera en nätverkskabel sparar användningen av ett tomt rör mycket besvär, som att borra hål och avsluta med kabelkanaler. Ibland finns det redan en kontaktledning i röret. Med detta kan du ta reda på i vilket utrymme ett visst rör slutar. Du kan också använda denna kontaktledning för att dra nätverkskabeln genom det tomma röret. När du drar ut den gamla kabeln är nätverkskabeln omedelbart på plats. Om ingen kabel finns tillgänglig är det bäst att använda en dragfjäder. Detta säljs (och ibland också för uthyrning) i järnaffären.Du skjuter först spännfjädern hela vägen genom röret tills den når mätarskåpet eller slutdestinationen. Sedan ansluter du nätverkskabeln till slutet av dragfjädern. Detta har ett öga på vilket kabeln kan fästas på. Gör detta med de små kopparkablarna. Se till att redskapet är säkert men inte för tjockt. Små bitar av tejp kan ge lite extra förstärkning. Det är möjligt att spänningsfjädern med nätverkskabeln inte passerar en viss punkt. Om så är fallet: kontrollera igen om tillbehöret inte är för tjockt och använd grön tvål som smörjmedel om det behövs.Se till att redskapet är säkert men inte för tjockt. Små bitar av tejp kan ge lite extra förstärkning. Det är möjligt att spänningsfjädern med nätverkskabeln inte passerar en viss punkt. Om så är fallet: kontrollera igen om tillbehöret inte är för tjockt och använd grön tvål som smörjmedel om det behövs.Se till att redskapet är säkert men inte för tjockt. Små bitar av tejp kan ge lite extra förstärkning. Det är möjligt att spänningsfjädern med nätverkskabeln inte passerar en viss punkt. Om så är fallet: kontrollera igen om tillbehöret inte är för tjockt och använd grön tvål som smörjmedel om det behövs.

2. Dölj kablar

Om ditt hus inte har tomma kablar eller om de alla används kan du köra en nätverkskabel på det '' gammaldags '' sättet: genom väggen, genom taket eller under golvet. Längs, ovanför eller under sockeln är också en vanligt förekommande metod. I många fall är det möjligt att kamouflera en kabelbrunn, till exempel med en kabelkanal, så att den inte sticker ut för mycket.

3. Nybyggnad: göra det själv eller lägga ut det?

Planerar du att köpa ett nytt hus eller få det byggt? Det är ofta möjligt att ha nätverkskablar och tillhörande slutkontakter installerade mot en extra kostnad. Byggaren tar ofta absurt höga belopp för detta, men det kan spara mycket arbete efteråt. Det är särskilt användbart att avgöra i vilket rum du skulle dra nytta av en fysisk kabel och var trådlöst internet är tillräckligt. Framför allt, tänk framåt. Till exempel, om du planerar att hänga en TV på väggen där du vill spela upp 1080p HD-innehåll från din PC, en mediaspelare eller en NAS, är en hög hastighet viktig. Och gigabit Ethernet trumlar trådlöst internet i nästan alla fall. En annan fråga är om till exempel WiFi-signalen är tillräckligt kraftfull för att nå vinden.Fler och fler enheter har en Ethernet-port för direktanslutning till internet. Det är något att tänka på. Å andra sidan är det ganska dyrt att förse varje rum med en Ethernet-anslutning. Ofta är det också möjligt att installera extra tomma rör till ett rimligt tilläggspris. Du kan sedan alltid dra i extra kablar utan att behöva borra i taket direkt.

4. Steg-för-steg-plan: skapa nätverkskablar

Den främsta anledningen till att skapa egna nätverkskablar istället för att använda färdiga kablar är att du är mer flexibel i hur och var du lägger kablarna. En kabel utan kontakt passar genom ett litet hål i väggen eller genom ett så kallat 'tomt rör'. När kabeln är på rätt plats är allt du behöver göra att sätta i kontakterna. Det är inte svårt, men kräver en strikt steg-för-steg-plan.

Steg 1: leveranser

Du behöver ett antal verktyg för att skapa dina egna nätverkskablar: en nätverktång (cirka 18 euro), lösa Ethernet-kontakter (typ RJ-45) och många meter UTP-kabel. Dessa delar finns idag i de flesta gör-det-själv-butiker, men vanligtvis också i en datorspecialbutik eller onlinebutik. När det gäller UTP-kabeln är det bäst att välja cat5e eller cat6, som båda kan hantera 1 Gbit / s.

Steg 2: Klipp av locket

UTP-kabelns åtta kopparkablar måste avlägsnas innan en kontakt kan placeras. Du gör detta via den främre delen av nätverkstången. Placera nätverkskabeln enligt anvisningarna

på bilden till höger och pressa tången. Kabelhöljet är nu öppet på toppen och botten och du kan helt enkelt dra av den. De åtta färgade kablarna är nu synliga.

Steg 3: sortera

De färgade kablarna måste nu sorteras i rätt ordning, se färgschemat till vänster. Sprid först kablarna och placera dem sedan från vänster till höger i rätt ordning. När detta är korrekt är det viktigt att placera kablarna så nära varandra som möjligt så att de passar in i kontakten. Se till att ledningarna är lika långa, kapade raka och tillräckligt långa för att passa kontakten. Du behöver inte ta bort de enskilda ledningarna.

Steg 4: Anslutningen

Om du vill använda färgade hylsor (för städning eller för att förenkla identifieringen av en viss kabel) är det dags att skjuta dem på kabeln. Håll sedan kontakten med de guldfärgade kontakterna uppåt och skjut sedan försiktigt in de färgade kablarna. Se till att sekvensen fortfarande är korrekt och rulla sedan tills de slutar.

Steg 5: montera

Sätt in kontakten i tången, tryck in kablarna igen och pressa tången med lite kraft. Du kommer sannolikt att höra någon form av klick. Plasten sitter fast och kablarna genomborras av kopparkontakter som leder fram. Om det behövs, placera ärmarna runt den och kabeln är klar.

Steg 6: Kontroll

Kontrollera om kabeln fungerar. Till exempel genom utgångspunkten

in i routern och slutpunkten till en bärbar dator. Om det inte fungerar kommer inte kablarna i rätt kontakt med kontakten. Kontrollera kablarnas ordning och upprepa stegen igen.

5. Alternativ: uttaget

Om kabelläggningen inte fungerar och Wi-Fi-signalen är otillräcklig finns det lyckligtvis ett annat alternativ: ett nätverk via uttaget. Det finns uttag i varje rum så att ett nätverk kan realiseras i varje hörn. Du ansluter en nätadapter till uttaget, du kan ansluta en Ethernet-kabel direkt till den. Du behöver två adaptrar som ofta säljs som ett så kallat startpaket. En adapter ansluts till routern (eller modemet) och den andra till målenheten (t.ex. en bärbar dator eller mediaspelare). Det finns olika teoretiska hastigheter: från 85, 200 och till och med 500 eller 1000 Mbit / s.