Facebook-konto blockerat? Så här går du vidare!

Om du inte beter dig enligt reglerna på Facebook kan plattformen för sociala medier välja att blockera ditt konto. Vad händer då i en sådan situation? Kan du fortfarande få tillgång till dina data? Och är det möjligt att lyfta blockaden?

Autonom

Det faktum att Facebook inte är något annat än en stor webbplats är faktiskt ett ganska stort problem. Eftersom Facebook är gigantiskt finns det miljontals intressen inom företaget, och i teorin är det bara en man som har ansvaret: Marck Zuckerberg. Det betyder att det inte finns någon myndighet ovanför Facebook som kan tvinga företaget att återaktivera ett blockerat konto, trots allt bestämmer Facebook själv vad man ska göra med användarna i sitt nätverk.

I teorin kan du göra ett ärende om rasism eller någon annan form av diskriminering, eller så kan du kräva att Facebook meddelar dig varför ditt konto har blockerats enligt dataskyddslagen, men faktum är att det är all tid och energi ( och pengar), och det är mycket tveksamt om du någonsin kommer att uppnå något med det.

Du är blockerad för alltid

När du söker på Google efter saker du kan göra när ditt konto är blockerat kommer du ofta att läsa att ett blockerat konto aldrig kan återaktiveras. Det är helt osant. Det enda som gäller för Facebook är att ett borttaget konto aldrig kan hämtas, men radering är något du gör själv.

Faktum är dock att Facebook är ganska styvt när det gäller blockerade konton. Ofta kommer företaget inte ens att meddela varför du har blockerats, bara att det beror på att du bryter mot användarvillkoren (vilket enkelt kan göras via en installerad app som gav dig åtkomst till ditt konto).

Det otäcka med det är att bryta mot reglerna av Facebook anses vara så allvarligt att du inte får skapa ett nytt konto. Kort sagt är det värt att utmana en blockad ändå, även om dina chanser är små, beroende på "brottet".

Klaga, gnälla, föremål

En blockering av ditt Facebook-konto är vanligtvis inte tillfälligt, med andra ord, om du inte gör något förblir ditt konto blockerat och raderas med tiden. Det finns en sida som du kan besöka när ditt konto har låsts ut, vilket är det första steget du bör ta, om bara för att se till att du har gått den officiella vägen innan du ger dig ut på andra rutter.

Vanligtvis får du ett svar från Facebook inom några dagar, men sällan kommer svaret att vara "ledsen, ditt konto är tillbaka". Som regel kommer du att få ett meningslöst standard-e-postmeddelande, men ibland kan det vara tillräckligt för att återuppliva ditt konto (vid mindre överträdelse).

När du inte kommer längre på det här sättet är det dags att eskalera ytterligare. Gå lös på sociala medier som Twitter (inte på ett förolämpande sätt, men be om upprepade gånger om feedback och klaga konstruktivt), och fortsätt att skicka Facebook-meddelanden tills du kommer någonstans. När allt kommer omkring serveras den svåra kunden först. Det är egentligen det enda sättet att göra ett skott på ett återställt konto alls.