Förstora partitionen i Windows 10: tre alternativ

Diskutrymmet för den partition där du installerade Windows tar slut. Medan det fortfarande finns plats på en annan partition. Kan du förstora hela partitionen? Ja, det finns flera alternativ för det inom Windows 10. Vi presenterar tre för dig.

Vi antar följande situation: din systempartition har blivit för liten. Förutom Windows-mappen kommer den utan tvekan att innehålla program- och eventuellt datafiler. Detta är naturligtvis väldigt irriterande, för du kan inte längre installera program. Det är ännu värre när det leder till ett obearbetbart långsamt system och till och med fullständiga kraschar. Med tur kan du snabbt övervinna detta problem, även utan ytterligare verktyg. Detta är särskilt fallet om det fortfarande finns tillräckligt med odelat diskutrymme bakom systempartitionen (förmodligen C).

Det blir lite knepigare, men inte omöjligt, om det finns en datapartition bakom din C-partition (ofta D-enheten). I så fall är det nödvändigt att klippa det lediga lediga utrymmet från datapartitionen och allokera det till din C-partition. Du kan också bifoga det odelade diskutrymmet till din C-partition. Slutligen finns det ett scenario där din enhet helt enkelt är för liten. Sedan återstår bara alternativet att överföra din disk - eller åtminstone operativsystemet - till en större kopia.

Innan du jonglerar diskpartitioner är det viktigt att säkerhetskopiera din nuvarande partition. Om något går fel kan du alltid gå tillbaka till den gamla situationen.

Förstora partitionen med odelat utrymme

När försiktighetsåtgärderna har vidtagits kan du börja det känsliga partitionsarbetet. Vi börjar med det enklaste scenariot. Omedelbart bakom din C-partition kan det finnas ledigt diskutrymme. För att kartlägga den exakta situationen, tryck på Windows-tangenten + R och kör diskmgmt.msc . Längst ner får du en grafisk återgivning av diskbeläggningen.

Om du märker en svart sektion som heter ' Ofördelad ' precis bakom din C-partition , då är du på rätt plats. Högerklicka på din C-partition och välj Förläng volym . Tryck på Nästa , välj samma disk och bekräfta med Lägg till . Vid Välj mängden utrymme i MB anger du hur mycket ledigt diskutrymme du vill lägga till C-partitionen. Tryck på Nästa och Slutför . Ögonblick senare lever din systempartition i större skala.

Krymp partition

Annat scenario: du vill förstora din C-partition men din D-partition har tagit upp återstående diskutrymme. Då måste du först krympa D-partitionen för att sedan kunna donera det frigjorda utrymmet till din C-partition.

För att krympa D-partitionen, adressera fortfarande den inbyggda diskhanteringen. Naturligtvis måste det finnas tillräckligt med ledigt utrymme tillgängligt på den partitionen. Högerklicka på D-partition och välj Krymp volym . Fyll i fältet vid Ange hur många MB partitionen ska krympas och bekräfta med krympning .

Du har nu en C-partition, följt av en D-partition, följt i sin tur av odelat diskutrymme. Tyvärr kan vi inte göra något med det i Windows Diskhantering. Vi tar därför upp tråden med ett mer flexibelt verktyg och för oss är det gratis MiniTool Partition Wizard Free.

Använda MiniTool Partition Wizard Free

Se till att du inte installerar några oönskade tillbehör under installationen. Starta sedan verktyget och klicka på Starta applikation . En textuell och grafisk översikt över diskbeläggningen visas. Du har nu faktiskt två alternativ, som i slutändan leder till samma resultat. Det enklaste sättet kan vara följande.

Klicka med höger musknapp i en av de två vyerna på din C-partition och välj Förläng . Vid Ta ledigt utrymme från väljer du den odelade diskdelen, något som x [Oallokerat] . Flytta skjutreglaget längst till höger här om du vill göra anspråk på allt tillgängligt utrymme.

Om allt ser bra ut, tryck på OK . Den begärda åtgärden hittar du längst ned till vänster, under Operations Pending . Tryck på Apply och bekräfta med Ja för att utföra det effektivt.

Det finns en annan metod. Högerklicka på din D-partition och välj Flytta / ändra storlek . Dra högerpilen till slutet av det odelade utrymmet och dra sedan vänsterpilen (som markerar början på din D-partition) till höger. Du gör detta tills tillräckligt med utrymme blir tillgängligt för din C-partition.

Sedan går du till jobbet för C-partitionen enligt beskrivningen: välj Förläng och välj ledigt utrymme. Du kan sedan bekräfta båda operationerna med Apply och Yes .

Dyk djupare in i Windows 10 och anpassa operativsystemet med hjälp av vår Tech Academy. Kolla in onlinekursen för Windows 10 Management eller gå till Windows 10 Management-paketet inklusive teknik och övningsbok.

Överför Windows till ny disk

På ett tredje och lite svårare scenario: din nuvarande disk är verkligen på den trånga sidan och du kan knappast extrahera diskutrymme. Det finns då lite annat att göra än att köpa en ytterligare, större och kanske snabbare (SSD) disk.

Vi antar att det är en sata-skiva och du kan antagligen hänga den på en gratis sata-kontakt och ditto strömkabel. På en bärbar dator kan du tillfälligt ansluta den andra enheten som en extern enhet via en USB-till-SATA-adapter. Starta sedan om din dator så att MiniTool Partition Wizard upptäcker båda enheterna korrekt.

I guiden fönstret väljer du Migrera OS till SSD / HD-guiden . Klicka på Nästa och markera den (system) disk som du vill överföra. Du kanske vill välja Jag vill ersätta min systemdisk med ett annat hårddiskalternativ här. I så fall överför MiniTool Partition Wizard alla partitioner på din systemdisk och inte bara de partitioner som operativsystemet absolut behöver.

Klicka på Nästa och välj den extra disken. Tänk på att den här åtgärden oåterkalleligt raderar befintlig data på måldisken. Bekräfta ditt val med Nästa och med Ja .

Normalt öppnas en extra dialogruta där du får två val. Du kan välja Kopiera partitioner utan att ändra storlek . Detta kommer att hålla partitionerna på din originaldisk på exakt storlek. Det verkar inte optimalt för oss, för du måste fortfarande utöka systempartitionen på måldisken.

Vi tror att det bättre valet är Anpassa partitioner till hela disken . Som standard förstorar alla partitioner på din originaldisk proportionellt tills allt utrymme på målskivan används. Från samma dialogruta kan du till exempel säkerställa att endast din systempartition tilldelas mer utrymme och att eventuellt återstående odelat utrymme ligger intill och exklusivt på baksidan av disken.

Det är bäst att lämna krysset bredvid Align partitions till 1 MB . Observera att med den fria versionen kan du bara utföra en operativsystemmigrering mellan enheter med samma partitionsstil (mbr eller gpt). Den betalda pro-varianten tillåter fortfarande en sådan konvertering ($ 59). Bekräfta med Nästa, Slutför, Ansök och igen med Ja .

Nu kan du få ett meddelande om att (system) -disken används. Välj sedan Starta om nu så att verktyget kan fortsätta proceduren efter en omstart. Eller så köper du proversionen. Detta låter dig skapa ett startmedium för att starta datorn. Härifrån kan du utföra överföringen utan att starta om.

När allt är snyggt slutfört kan du byta ut din originaldisk med den andra. Eller så kan du ställa in bios på ett sådant sätt att datorn startar från den extra skivan från och med nu. Nu har du tillräckligt med utrymme kvar för att spara filer och installera programvara!