Så här använder du viloläge och viloläge i Windows 10

Det finns flera sätt att spara energi på din dator, men de mest kända är förmodligen viloläge och viloläge. Dessa alternativ är perfekta om du är borta från din dator ett tag och återvänder på kort tid. Vad behöver du veta om sömn och viloläge i Windows 10?

Tips 1: Sömn och viloläge

Om du går till / från via startknappen i Windows 10 får du flera alternativ. Avstängning och omstart är självförklarande , men vad betyder sömn och viloläge ? Båda metoderna säkerställer att ditt system sparar energi, men detta görs på ett annat sätt. Viloläge kopierar det aktuella Windows-tillståndet till RAM. Då är all annan hårdvara avstängd. Kort sagt fortsätter ditt arbetsminne att förbruka energi. Viloläge fungerar lite annorlunda. Windows nuvarande tillstånd sparas i en fil (hiberfil.sys) på din hårddisk (eller SSD). Fördelen med detta är att ditt system använder ännu mindre ström än i viloläge.

Hybrid viloläge

Tips 2: Hastighet VS diskutrymme

Om vi ​​jämför båda metoderna är fördelen med viloläge att den fungerar mycket snabbare. Detta energisparläge är aktivt snabbare och ditt system vaknar mycket snabbare. Nackdelen är att kraft fortfarande används. Detta är mycket mindre än om du skulle låta ditt system vara på, men något mer än i viloläge. Viloläge tar alltid ett tag att bli aktiv. Detta tar ungefär tio sekunder på ett snabbt testsystem med SSD. Detta jämfört med två sekunder för viloläge. En annan nackdel är att arbetsfilen hiberfil.sys kan ta upp många GB. Om du har en liten SSD är det inte trevligt.

Tips 3: Aktivera eller inaktivera viloläge

Om du vill använda viloläge men det här läget inte är tillgängligt bakom din av / på-knapp i startmenyn kan du enkelt aktivera den här delen. Från Windows startmeny, ange sökkommandot Kommandotolken och högerklicka på det här objektet. Välj Kör som administratör . Ange kommandot powercfg -h på följt av tryck på Enter. Med kommandot dir / ah c: \ hiberfil.sys kan du se om 'viloläge-filen' finns och hur stor den här filen är.

Om du inte längre vill använda viloläge och Windows 10-viloläge räcker kan du inaktivera komponenten med kommandot powercfg -h av . Hiberfil.sys-filen försvinner automatiskt och diskutrymme blir tillgängligt igen.

Tips 4: Stäng locket, sova eller vila?

Om du använder en bärbar dator kanske du vill ändra om den går i viloläge eller viloläge när du stänger enheten. Du kan göra detta under Kontrollpanelen / Maskinvara och ljud / Bestäm beteendet för att stänga locket. På samma sida i kontrollpanelen hittar du också inställningarna för ström- och viloknappen. Observera att de justeringar du gör här kommer att tillämpas på alla energisystem.

Om du vill komma igång med ännu mer strömhantering kan du titta på Kontrollpanelen / Hårdvara och ljud / Energialternativ Ändra planinställningar / Ändra avancerade inställningar . Där hittar du bland annat möjligheten att justera beteendet hos På / Av-knapparna och locket per energischema.

Fler alternativ

Om du vill ha fler energibesparingsinställningar kan du gå till menyn Energialternativ och viloläge i Windows 10. Här kan du till exempel ställa in när din skärm ska släckas när du inte använder din dator eller så kan du skapa ett energischema som låter dig skapa som standard. skapar för varje situation där du använder din dator. Om du planerar att spela spel, välj en profil med tonvikt på prestanda. Du sparar mindre energi i den här profilen. Om du går tillbaka till jobbet någon gång kan du välja ett annat schema som sparar mer energi genom att minska datorns prestanda där det är möjligt.