Lägg till en extra skärm till din bärbara dator

Naturligtvis har en bärbar dator redan en inbyggd skärm. Om du har en extern skärm kan du ansluta den. Med en andra skärm kan du arbeta hemifrån eller spela mycket bättre. Så här fortsätter du.

Anslutningsalternativ

Nästan varje bärbar dator som rullar av linjen idag har en anslutning för att hänga en beamer eller en skärm. För äldre Macbooks behöver du en adapterkabel som standard, precis som för äldre bärbara datorer, som nästan alltid har en VGA-, DVI-, DisplayPort- eller HDMI-anslutning. Eftersom många bärbara datorer har mindre utrymme för anslutningar, har bärbara datorer en minidisplayport eller mini-HDMI-anslutning. Dessa fungerar på samma sätt annars.

Så det finns många anslutningar för att ansluta en andra skärm till din bärbara dator (eller förstås PC). Det saknas dock ytterligare en: usb-c. Det är ironiskt, ännu en extra anslutning i syfte att förenkla grindkaoset. Den universella anslutningen är dock också lämplig för laddning av din bärbara dator, dataöverföring, anslutning av din smartphone och mer. Dessutom har alla moderna bärbara datorer, inklusive Macbooks, USB-C.

Ansluta bildskärmen

Så vad du behöver för att ansluta en extern skärm till din bärbara dator: en VGA-kabel eller en HDMI-kabel, din bärbara dator och naturligtvis den externa skärmen med en HDMI- eller VGA-port.

Via HDMI, displayport eller USB-C: Det trevliga med att ansluta en modern bärbar dator via HDMI är att enheterna börjar 'prata' omedelbart utan att du verkligen behöver göra mycket för det. Om du ansluter din bärbara dator till din externa bildskärm via HDMI duplicerar Windows din bärbara datorskärm på den externa skärmen som standard. Du kan fortfarande justera den inställningen, mer om det senare.

Via VGA eller DVI: Om du ansluter den bärbara datorn via en VGA-kabel går den vanligtvis smidigt. Det beror på hur gammal din bärbara dator är och vilket operativsystem den körs på. Om du har Windows XP eller Vista måste du göra några justeringar via inställningarna. Om du kör Windows 7, Windows 8 eller Windows 10 kommer din skärm att dupliceras nästan automatiskt efter anslutning.

I den här artikeln ger vi 8 tips för att arbeta med två bildskärmar.

Inställningar och applikationer

När du ansluter en skärm till din bärbara dator känns varje ny skärm automatiskt igen av Windows. Det finns flera alternativ du kan välja, och det är verkligen tillrådligt att se vad som fungerar bäst för dig!

  • Expandera skärmar

Detta sprider skrivbordet över båda skärmarna och låter dig dra objekt fram och tillbaka mellan båda skärmarna.

  • Duplicera skärmar

Visar samma skrivbord på båda bildskärmarna. Det här är standardinställningen för en bärbar dator. Alternativet är användbart om du ger en presentation med din bärbara dator ansluten till en projektor eller stor skärm.

  • Visa skrivbordet på en bildskärm

Det här alternativet används vanligtvis på en bärbar dator om du vill hålla den bärbara skärmen tom efter att du har anslutit en stor bildskärm.

Vill du ha fler tips för att arbeta hemifrån så optimalt som möjligt? Läs allt om att arbeta hemifrån här.