Skapa din egen GIF med Giphy

GIF: rörliga bilder utan ljud syns alltmer på sociala medier. Det är inte för ingenting som GIF-filer är extremt populära och den största GIF-plattformen i världen, Giphy, är integrerad i till exempel Twitter och WhatsApp. Men du kan också enkelt skapa ett gif själv.

Det finns flera sätt att sätta ihop en GIF. Är ditt källmaterial en video eller ett antal foton? Eller är det ett foto där du vill skriva något galet som alltid flimrar? Det beror därför på ditt källmaterial vilken metod du väljer. Du kan till exempel skapa en GIF från några stillbilder i PhotoShop, men det kan göras mycket lättare online på en gratis webbplats.

Skämta

En gif-fil (Graphics Interchange Format), som faktiskt är en bild med .gif i slutet. Det betyder att det finns flera lager som passerar i följd tills det når slutet och börjar igen vid den första bilden. Det vill säga om du väljer att låta gifen "loopa", för du kan också stoppa den efter att ha spelat en gång. Du kan också välja hur länge din gif ska hålla och till och med hur länge varje staty ska visas. Tänk till exempel på ett skämtgift där ditt offer förväntar sig att titta på en stillbild av kattungar tills en bild av Exorcisten plötsligt blinkar förbi.

Du behöver inte ladda ner ett separat program för att skapa en GIF, för du kan till och med skapa din egen GIF inom Giphy. Antag att du inte har en video, men några separata bilder som du vill spela upp varandra. Så här gör du för att göra det till en GIF:

  • Gå till www.giphy.com
  • Klicka på Skapa längst upp till höger
  • Välj Välj foto eller GIF
  • Välj de filer du vill använda från din dator
  • Efter att dessa har laddats upp ser du att Giphy redan har gjort ett bildspel av det.
  • Du kan sedan välja hur länge din gif ska hålla.
  • Gå till "Fortsätt att dekorera" för att lägga till roliga bokstäver.
  • Klicka igenom så ser du din GIF innan du laddar upp den och gör den tillgänglig via Giphy. Du kan lägga till taggar till det, men se upp, det blir lättare att hitta för andra.
  • När du har lagt upp kan du högerklicka på den för att spara den. Du ser att den har ett .gif-tillägg.
  • Klart, du skapade din GIF.

Naturligtvis kanske du vill ha lite mer kontroll över hur din gif ser ut och du kanske inte vill lägga den online i den världsberömda databasen alls. Du kan sedan välja att använda en annan webbplats. En webbplats som erbjuder många möjligheter är Ezgif, där du till exempel kan ändra storlek på din gif eller stoppa slingan efter x antal gånger.

Du kan också skruva ner GIF-kvaliteten via Ezgif, vilket gör filformatet lite mindre. Vi rekommenderar att du håller koll på om din gif är för stor. Speciellt gifens varaktighet påverkar filstorleken enormt, men formatet spelar också en roll i detta. När allt kommer omkring är det bästa när en GIF laddas snabbt så att skämtet anländer vid exakt rätt tidpunkt.