Så här ansluter du din Android-smartphone till din dator

Chansen är stor att du har en Windows-dator och att du också äger en Android-smartphone. Två helt olika enheter, men det betyder inte att inget datautbyte är möjligt. Tvärtom: det finns några inbyggda funktioner och många (gratis) verktyg som du kan föra båda enheterna närmare varandra. I den här artikeln presenterar vi ett antal användbara lösningar.

Tips 01: Snabb överföring

Vi börjar med ett enkelt scenario: du har en fil på din dator och du vill överföra den till din smartphone. Detta är möjligt med den kostnadsfria tjänsten Send Anywhere. På din dator med en webbläsare, gå till //send-anywhere.com, eller installera skrivbordsapplikationen eller Outlook-tillägget. Tryck på plusknappen vid Skicka och dubbelklicka på önskad fil. Tryck sedan på Skicka- knappen. En sexsiffrig kod samt en qr-kod visas. På din smartphone måste du först installera den gratis appen Send Anywhere från Googel Play Store. Öppna den här appen och tryck på Ta emot. Ange koden eller tryck på ikonen med qr-koden. I det senare fallet ska du rikta kameran mot din PC-skärms QR-kod och en stund senare överförs filen. Detta kan också göras i motsatt riktning, i vilket fall du trycker på knappen Skicka i mobilappen.

Tips 02: Dela data (moln)

Skicka var som helst är naturligtvis inte så användbart om du behöver data från din dator mycket regelbundet. Då är FolderSync-appen en bättre lösning, särskilt om du arbetar med en eller flera molntjänster. Efter installation på din smartphone och beviljande av nödvändiga behörigheter, tryck på menyn (ikonen med de tre staplarna) och öppna Konton . Tryck på plusknappen och välj en av de cirka 27 lagringstjänster som stöds, till exempel Dropbox , Google Drive eller OneDrive . Skapa ett namn, tryck på Verifiera konto och välj motsvarande konto. Bekräfta med Tillåt och spara . Tryck på menyn igen och välj Mapppar .

Via plusknappen lägger du till ett mapppar: ange ett namn, välj det kontonamn som just har skapats och ange vilken extern och intern mapp du väljer. Den första är en mapp (oavsett om den är tom) i din molntjänst, den andra är en mapp på din smartphone. Ställ till exempel synkroniseringstyp till tvåvägssynkronisering . Om så önskas kan du schemalägga en automatisk synkronisering här via den inbyggda uppgiftsplaneraren. Bekräfta med Spara . Du kan starta synkronisering direkt (via WiFi) med Sync- knappen.

Nu behöver du bara installera synkroniseringsmappen för molnlagringstjänsten på din dator (om du inte redan hade gjort det) och ställa in den till den mapp du gav i FolderSync. På samma sätt kan du nu lägga till konton från andra molnlagringstjänster.

Tips 03: Dela data (WiFi)

Om du föredrar att inte använda en molntjänst som mellanstation rekommenderas en filhanterare som kan komma åt delade mappar från din Windows-dator via det trådlösa nätverket. Det finns olika appar tillgängliga i Play Store, men många av dem är fulla av annonser, medan de erbjuder för lite funktionalitet, är oklara eller är en attack mot din integritet. ES File Explorer Manager PRO kan kosta 3,19 euro, men det är mycket. Det finns en gratis variant, men det lider också av uppblåsning och annonser.

Starta appen, tryck på menyn (ikonen med de tre staplarna) och välj Nätverk / LAN . Försök med Scan- knappen först : chansen är att den omedelbart kommer att upptäcka dina nätverksenheter och därmed din dator med delade mappar. Om det inte fungerar på det här sättet trycker du på plusknappen i LAN-översikten och anger datorns nödvändiga data (som fungerar som en server här): IP-adress eller värdnamn och eventuellt även inloggningsdata.

Nu behöver du bara navigera genom de delade mapparna för att komma till de filer du vill ha. Du kan naturligtvis också lägga till filer själv.

Navigera i dina Windows- och nätverksfiler med din Android-smartphone

Tips 04: Fjärrkontroll

Du kan naturligtvis gå ett steg längre och ta över kontrollen över din dator på din smartphone. Det finns olika verktyg och appar för detta, inklusive PC Remote, Teamviewer, VNC Viewer och Splashtop Personal.

Vi tittar på Chrome Remote Desktop här. Det kräver en engångsförberedelse. Starta din Chrome-webbläsare på din dator och surfa till //remotedesktop.google.com/access. Klicka på den blå knappen med nedåtpilen i rutan för Ställ in fjärråtkomst längst ner. Du kommer nu att dirigeras till sidan med Chrome Remote Desktop-tillägget. Klicka här på Lägg till. till Chrome / Lägg till tillägg / Acceptera och installera . Bekräfta med Ja (2x) så att appen är installerad. Ange ett lämpligt namn för din dator och tryck på Nästa . Ange en PIN-kod på minst sex siffror och bekräfta med Start och Ja . Ett meddelande visas på webbsidan att din dator är online.

Över till din smartphone, där du installerar Chrome Remote Desktop från Play Store. Starta appen, tryck på namnet på din dator och ange pinkoden. Bekräfta med Connect . Ett meddelande visas på din dator om att skrivbordet för närvarande delas; ett villkor är naturligtvis att datorn är påslagen och att du är inloggad med ditt Google-konto. Med knappen Stoppa delning kan du avsluta anslutningen. På webbsidan kan du begära en översikt över länkade klienter via Visa / redigera och även ta bort en länk via papperskorgen.

Tips 05: Foton och meddelanden

Låt oss gå åt andra håll: sedan Windows 10 version 1809 gör appen Your Phone det möjligt att visa foton och textmeddelanden från din telefon på din dator samt att skicka textmeddelanden via din dator. Tryck på Windows-tangenten, tryck på Din telefon och starta den här appen (om appen inte finns på din dator ännu, installera den från Microsoft Store). Klicka på Kom igång , logga in med ditt Microsoft-konto och välj Länk telefon och ange sedan ditt mobilnummer.

På din smartphone trycker du på länken i meddelandet du får och installerar den kompletterande appen. Starta appen, logga in här med ditt Microsoft-konto också, ge vissa behörigheter och klicka på Klar och lite senare på Tillåt . De senaste bilderna från din smartphone ska nu också visas i PC-appen. Alternativt, klicka på menyn här och ställ in alla skjutreglage för Foton och meddelanden till . Dina textmeddelanden kommer att visas i avsnittet Meddelanden (förhandsvisning) och du kan också skicka textmeddelanden själv via Nytt meddelande . Den här appen ska vara kompatibel med smartphones med Android 7 eller högre installerade.

Tips 06: Mobilhantering

Om du letar efter ett riktigt hanteringsverktyg för din mobila enhet är Windows-appen Din telefon fortfarande ganska kort. Ett gratis verktyg som Syncios Manager är mycket kraftfullare. Det är bäst att välja Anpassa installation för att ställa in vissa installationsalternativ efter eget tycke.

Du måste först aktivera USB-felsökningsläget på din smartphone. Gå till inställningsskärmen, välj System / Om telefon och tryck lätt på Byggnummer sju gånger . Detta säkerställer att du nu också ser alternativet för utvecklaralternativ under System . Öppna det här avsnittet och aktivera USB-felsökning . Du ansluter sedan smarttelefonen till din dator via en USB-kabel. Syncios upptäcker automatiskt din enhet och aktiverar också Syncios-tjänsten på din Android-enhet.

Driften och möjligheterna talar nu till stor del för sig själva. Du får en översikt över appar, kontakter, textmeddelanden, media och foton och via säkerhetskopieringsknappen kan du säkerhetskopiera dem till din dator och vid behov återställa dem med Restore . Du kan också lägga till nya objekt eller ta bort objekt.

Den Toolkit knappen innehåller också olika användbara verktyg, såsom en ringsignal maker, ett konverteringsverktyg för ljud och video, etc. (notera: vissa verktyg bara arbetar i premiumversionen av Syncios, kostnader: 26 euro).

Tips 07: AirDroid

Vi går ett steg längre: med gratis AirDroid är det möjligt att få ett meddelande på din dator så snart ett meddelande (till exempel e-post, sms eller WhatsApp) kommer till din Android-enhet. Installera AirDroid på din Windows-dator, skapa ett konto och logga in. Installera sedan AirDroid-mobilappen på din smartphone och tillåt de begärda behörigheterna. Det finns en hel del, men avsikten är att du aktiverar fjärrkontroll via AirDroid.

I Windows-appen kan du nu öppna olika sektioner, som filöverföring, filer, avisering, SMS, samtalshistorik, kontakter och AirMirror . Det finns en god chans att du måste bevilja ytterligare behörigheter för några av dessa avsnitt: detta kommer att förklaras i själva applikationsfönstret.

Mycket intressant är AirMirror . Med denna teknik kan du ta över kameran och det virtuella tangentbordet på din Android-enhet från din dator, göra skärminspelningar och till och med duplicera skärmbilden på din Android-enhet live på din dator. Genom att aktivera icke-rotmyndighet behöver din enhet inte ens vara "rotad". Du måste tillfälligt ansluta enheten med USB-kabeln och aktivera USB-felsökning (se även tips 6).

Visa och kontrollera din Android-enhet från din dator utan root-rättigheter

Reflexion

Sedan Windows 10 version 1809 är det i princip också möjligt att visa skärmen på din Android-smartphone live på din Windows-dator utan externa verktyg. Det verkar som att detta inte alltid fungerar eller med alla enheter, men du kan prova det en gång.

I Windows, gå till Inställningar och välj System / Project till den här datorn . I den översta rullgardinsmenyn väljer du Tillgänglig överallt eller Tillgänglig överallt i säkra nätverk . Och på Ask för att projicera på den här datorn är det bäst att välja alternativet Varje gång en anslutning begärs . Du kan också ange en pinkod, varefter du kan stänga fönstret. Gå till inställningsfönstret på din Android-enhet, välj Connected Devices / Cast (på vissa smartphones kan det också vara ungefär som skärmspeglingatt vara). Du bör hitta ditt PC-namn här och när du trycker på det visas skärmen på din Android-enhet på PC: n.

Tips 08: Emulering

Det ultimata steget för att föra Android och Windows närmare varandra är en emulering av operativsystemet. Med andra ord, du kör bara Android i Windows. Vi använder det gratis och användarvänliga verktyget BlueStacks för detta, för vilket du inte ens behöver (separat) virtualiseringsprogramvara. Installationen görs på ett ögonblick.

Den första starten av BlueStacks kan ta några minuter. Sedan ställer du in önskat språk och land och trycker på knappen Kom igång . Logga in med ditt Google-konto; du kanske vill skapa ett separat konto för detta. Lite senare kan du redan börja. Du installerar bara appar från Google Play Store-appen eller du klickar på knappen med de tre punkterna längst upp till vänster på startskärmen och väljer Installera Apk (om du har en sådan installationsfil på din dator). Ha kul med ... Windroid? Andows?