Så här skapar du en adblockerare med Raspberry Pi och Pi-hole

Det är en av de största irritationerna på internet: annonser. Du kan naturligtvis installera en annonsblockerare i din webbläsare för varje enhet, men om du också vill skydda din smartphone, smart-tv och spelkonsol mot annonser, är en central annonsblockerare mycket bekvämare. Det finns dyra kommersiella lösningar tillgängliga, men med en Raspberry Pi på några dollar och Pi-hål uppnår du exakt samma. I den här artikeln visar vi hur lätt det är.

01 Få en Raspberry Pi

För verkstaden behöver du en Raspberry Pi, det spelar ingen roll vilken version du använder. Den senaste versionen är Raspberry Pi 3 Model B, som kostar cirka fyrtio euro. Förutom minidatorn behöver du ett microSD-kort som programvaran kan placeras på. Om din dator inte har en kortläsare behöver du också en kortläsare. Du behöver också en mikro-USB-kabel och en 2-amp USB-strömförsörjning. Ett hölje är valfritt, men användbart om du vill använda enheten under en längre tid.

02 Ladda ner Raspbian

För Pi-hole kan du installera standardoperativsystemet Raspbian. Gå till www.raspberrypi.org, klicka på Nedladdningar och sedan på Raspbian . Pi-hole behöver en strippad version, så du kan klicka på Ladda ner ZIP under Raspbian Jessie Lite . Men om du använder Raspbian för första gången är det bekvämare att ladda ner den vanliga versionen eftersom du då har en skrivbordsmiljö till ditt förfogande. Efter nedladdningen extraherar du filen. I den här workshopen arbetar vi med standardversionen av Raspbian med skrivbordsmiljö.

03 Ladda ner DiskImager

Ladda ner Win32DiskImager-programmet, installera det och öppna programmet. Anslut SD-kortet till din dator och kontrollera vilken enhetsbokstav SD-kortet tilldelas. I DiskImager, kontrollera om rätt bokstav visas och öppna Raspbian-diskavbildningen genom att klicka på mappen bredvid bokstaven. Klicka på Skriv för att kopiera bilden till SD-kortet. Bekräfta åtgärden genom att klicka på Ja . Det kan ta några minuter att skriva operativsystemet. När meddelandet Skriv lyckas visas klickar du på OK och tar bort SD-kortet från din dator.

04 Installera Raspbian

För den första installationen och konfigurationen av Raspbian måste du ansluta ett tangentbord och en bildskärm till din Raspberry Pi. Du ansluter skärmen till Raspberry Pi-anslutningen via en HDMI-kabel. Skjut sedan in microSD-kortet i kortplatsen på din Raspberry Pi. För att förse Raspberry Pi med ström kan du ansluta en nätadapter eller eventuellt ansluta en USB-kabel mellan din Raspberry Pi och din dator. Raspbian startar och kodrader visas på skärmen, vänta tills operativsystemet öppnas automatiskt.

05 Konfigurera Raspbian

Innan du sätter programvaran Pi-hole på din Raspberry Pi är det bra att ändra några inställningar i Raspbian. Gå till Meny / Inställningar / Raspberry Pi-konfiguration och ange till exempel din plats, tidszon och tangentbordslayout. Det är också användbart att konfigurera din nätverksinställning i förväg. Gå till nätverksikonen högst upp och välj ditt trådlösa nätverk. Logga in och du har anslutit Raspberry Pi till internet. Naturligtvis kan du också använda en trådbunden nätverksanslutning.

SSH

Du kan göra ytterligare installation av Pi-hole från din dator via en SSH-anslutning. Innan du kopplar bort bildskärmen, musen och tangentbordet, gå först till terminalen högst upp. Skriv värdnamn - I för att ta reda på IP-adressen till din Raspberry Pi. För Windows måste du ladda ner en SSH-klient, PuTTY är en välkänd. I Värdnamn fältet Ange IP-adressen och klicka på Öppna . I macOS, gå till terminalen och skriv ssh pi @ ip-adress , naturligtvis ange din ip-adress. Kontonamnet är pi och lösenordet är hallon .

06 Expanderande filsystem

För att se till att du kan använda allt tillgängligt utrymme på ditt SD-kort kan du skriva kommandot sudo raspi-config i terminalen på Raspberry Pi eller i din SSH-klient på din PC eller Mac. Välj Expand Filesystem och välj sedan Finish. Du måste sedan starta om din Raspberry Pi, så välj Ja när du uppmanas att göra det. Det här steget hjälper också ofta om du har problem med att installera Pi-hål.

07 Installera Pi-hål

Ange följande kod i terminalen: curl -L //install.pi-hole.net | våldsamt slag. Klicka på OK två gånger och när du kommer till det statiska IP-fönstret klickar du på OK igen . Pi-hål fungerar bara om Raspberry Pi har en statisk IP-adress. I nästa fönster väljer du om du har anslutit Raspberry Pi via Ethernet eller wifi, gör ett val genom att trycka på mellanslagstangenten. Om du vill gå till nästa fönster navigerar du med piltangenterna och bekräftar en åtgärd med Enter.

08 Statisk IP-adress

Om fönstret med alternativet Välj protokoll visas väljer du IPv4 , eftersom annonsblockeraren fungerar bäst än IPv4 just nu. Du kommer då att bli tillfrågad om den erbjudna statiska IP-adressen är okej för dig. I de flesta fall är det bra och klicka på Ja . Om IP-adressen faller inom det adressområde som din router slumpmässigt tilldelar enheter kan detta orsaka en konflikt. I så fall väljer du Nej och anger själv en IP-adress. Om du väljer Ja kommer Pi-hole att varna dig om denna möjliga konflikt ändå.

09 Uppströmsleverantör

Installationen är nästan klar, i slutet frågar Pi-hole om du vill ändra Upstream DNS-leverantören. Google är standardvalet och det är bra i de flesta fall, men du kan också använda OpenDNS, Level3, Comodo eller Norton uppströms. När texten Make it so visas på skärmen är installationen klar. Anteckna IP-adressen till ditt Pi-hål, det här är adressen som dina enheter ska använda från och med nu, vi kommer till det i nästa steg. Stäng med OK , några fler kodrader visas och installationen är verkligen klar.

10 Router eller separata enheter

För att blockera reklam måste du nu köra all din internettrafik genom Pi-hålet. Detta kan göras på två sätt. Det första sättet är att referera till ditt Pi-hål på alla dina enheter. Detta har nackdelen att du måste ställa in detta separat på varje enhet. Ett annat alternativ är att ställa in din router så att varje anslutning går genom Pi-hålet innan den skickas till enheter i ditt nätverk. Vi förklarar båda alternativen i följande steg.

11 Konfigurera Windows

I Windows 10, gå till kontrollpanelen och klicka på Nätverk och Internet / nätverk och delningscenter . Klicka på Ändra adapterinställningar . Högerklicka på anslutningen du vill ändra och välj Egenskaper . Se till att du befinner dig på fliken Nätverk och välj Internetprotokoll version 4 . Klicka på Egenskaper / Avancerat . Välj fliken DNS och lägg till IP-adressen till ditt Pi-hål genom att klicka på Lägg till . Stäng med OK och glöm inte att göra dessa steg för andra nätverksanslutningar.

Mac-datorer och smartphones

Gå till Systeminställningar / nätverk på Mac . Välj din anslutning och klicka på Avancerat . Välj fliken DNS och ange IP-adressen här. På en iPhone hittar du inställningen under Inställningar / Wi-Fi . Klicka på i bakom ditt nätverksnamn och ändra adressen bakom DNS . I Android går du till Inställningar och håller fingret på namnet på ditt nätverk. Tryck på Anpassa nätverk och markera Avancerade alternativ . Rulla ner och ändra DHCP till Statisk . Längst ner på DNS 1ange din Pi-hålsadress. För DNS 2 anger du 8.8.8.8, Googles DNS-tjänst.

12 Administrationspanel

Gå till din Pi-håls IP-adress i din webbläsare och skriv / admin efter IP-adressen . Det här är konfigurationssidan för ditt Pi-hål. Du kan se hur mycket reklam som redan har blockerats idag, hur många domäner som har blockerats och vilka enheter som har gjort vilka förfrågningar. Under toppannonsörer kan du se från vilka domäner flest annonser är blockerade. På Query Log hittar du en översikt över all din internettrafik, tyvärr kan du inte inaktivera den eller ta bort vissa poster.

13 Lokal DNS i din router

Det bekvämaste sättet är att avleda all trafik från din router till ditt Pi-hål. Gå till routerns inställningar och leta efter inställningsskärmen där du kan ändra DHCP-alternativ eller där du kan hitta inställningar för IPv4-adresser. Här hittar du förmodligen också möjligheten att ange en lokal DNS-server. Oavsett om det här alternativet erbjuds i din router och om det alls är möjligt kan du bara uppleva det genom att titta i routerns manual eller genom att skicka din e-post till din leverantör.

14 Uppdatera DHCP

Du kan behöva förnya DHCP-hyresavtalet på din enhet innan du dirigerar trafik genom Pi-hålet. I Windows öppnar du kommandotolken genom att skriva cmd i sökfältet . Skriv ipconfig / release och tryck på Enter . Om detta lyckas skriver du kommandot ipconfig / renew igen och avslutar genom att trycka på Enter . På din Mac hittar du det här alternativet under Systeminställningar / Nätverk . Klicka på din nätverksanslutning och välj Avancerat . Klicka på TCP / IP och välj Förnya DHCP-leasing .

15 Svartlista och vitlista

Om du vill vitlista eller svartlista vissa domäner kan du göra det i administrationspanelen på ditt Pi-hål. Webbplatser "lever" på annonsintäkter, så det är "trevligt" att vitlista webbplatser du älskar att besöka. Klicka på Vitlista eller Svartlista för att lägga till en domän. Eftersom Pi-hålet filtrerar annonser på DNS-nivå, är det ingen mening att bara lägga till en webbadress. På Pi-block-webbplatsen hittar du en tydlig förklaring till hur man tillämpar en vitlista eller svartlista på ditt Pi-hål. Här förklarar vi hur vi ska vitlista våra webbplatser.

IPv4 och IPv6

Många annonser blockeras av Pi-hole, men en glider ibland emellan. I de flesta fall gäller detta annonser via IPv6. Annonsnätverk har levererat mer och mer reklam över IPv6 nyligen, men just nu fungerar Pi-hålsfiltrering över IPv4 fortfarande bäst. Det rekommenderas att vänta på aviseringarna på webbplatsen www.pi-hole.net och uppgradera ditt Pi-hål till IPv6-filtrering i framtiden.