Inaktivera eller ta bort ditt Facebook-konto

Är du helt klar med Facebook? Sedan kan du radera Facebook eller inaktivera ditt konto. Vi visar hur du gör det här.

Inaktivera ditt Facebook-konto

Om du inaktiverar ditt Facebook-konto kommer det att pausas så att säga: Din profil kommer att tas bort från webbplatsen, liksom de flesta saker du har lagt upp på Facebook (meddelanden kommer dock att finnas kvar), men Facebook kommer att behålla dina uppgifter för om du bestämmer dig för att komma tillbaka. Du kan alltid aktivera ditt konto igen genom att logga in på Facebook.

För att inaktivera ditt konto, logga in på Facebook och navigera till Inställningar . Välj Allmänt och rulla nedåt i fönstret Allmänna kontoinställningar tills du ser Hantera konto . Välj Redigera och tryck på alternativet Inaktivera ditt konto .

Facebook kommer att försöka övertala dig att stanna genom att visa bilder på dina Facebook-vänner och fråga varför du vill inaktivera ditt konto. När du väl har berättat för Facebook varför du inte vill vara vänner längre klickar du på knappen Inaktivera och sedan inaktiverar nu , och Facebook inaktiverar ditt konto.

Ta bort ditt Facebook-konto

Om du tar bort ditt konto kommer det att vara helt borta: Du kommer inte längre att kunna logga in igen för att se eller kopiera något du har lagt upp på Facebook, och om du vill använda Facebook igen måste du börja om från början.

Facebook rekommenderar att du laddar ner en kopia av den information du har publicerat på webbplatsen innan du raderar ditt konto. När du är inloggad på ditt konto öppnar du inställningsmenyn på Facebook genom att klicka på kugghjulsikonen längst upp till vänster på sidan. Välj sedan Kontoinställningar och på sidan Allmänt söka efter Ladda ner en kopia av dina Facebook-data och klicka på länken. Du kommer sedan att vägledas genom processen att ladda ner ett arkiv med alla dina Facebook-data.

Företaget klargör inte omedelbart hur du tar bort ditt Facebook-konto, men för att göra det loggar du in på ditt Facebook-konto och går till Facebooks formulär för borttagning av konto. Där startar du processen för att radera ditt konto helt.

Klicka på Ta bort konto i formuläret och bekräfta ditt lösenord. Klicka på Ta bort konto en sista gång , den här gången en knapp med ett utropstecken framför. Nu är ditt konto från Facebook och ingen kan besöka din profil längre.

Obs! När ditt Facebook-konto är borta har du trettio dagar på dig att ändra dig. Efter det är det verkligen borta, så du bör bara ta bort ditt konto om du är helt säker på att du inte kommer att använda Facebook igen.

Kontot blockerat

Det kan också hända att ditt Facebook-konto är blockerat. Detta händer vanligtvis när du inte agerar enligt reglerna på webbplatsen för sociala medier. En blockering av ditt Facebook-konto är vanligtvis inte tillfälligt, med andra ord, om du inte gör något förblir ditt konto låst och raderas med tiden . Vad kan du göra? Vi förklarar detta i detalj i den här artikeln.

Cambridge Analytica

Efter Cambridge Analytica-skandalen för två år sedan har flera beslutat att ta bort sitt Facebook-konto. Vad hände?

Facebook slog rubrikerna efter att det kom fram att miljontals amerikanska användares personliga information har missbrukats för att genomföra politisk kampanj. Facebook tillät information från cirka 50 miljoner användare att samlas in för forskningsändamål under förutsättning att uppgifterna skulle raderas efteråt. Det hände inte.

Uppgifterna förvärvades av forskarna Christopher Wylie och en akademiker från Cambridge University via en app som heter thisisyourdigitallife, som du kan logga in med ditt Facebook-konto. Inte bara fick forskarna data från hundratusentals användare av appen utan också från användarnas vänner.

Istället för att radera den erhållna informationen sålde akademin vid Cambridge University informationen till Cambridge Analytica - en dataanalysbyrå som bland annat arbetade med kampanjer för Donald Trump och Brexit. Whistleblower Christopher Wylie sa att uppgifterna användes för att bygga modeller som "spelade på de inre demonerna" hos individer vars företag hade data.

Dokument visar att Facebook redan visade i slutet av 2015 att Cambridge Analytica hade uppgifterna i sina händer. Den sociala plattformen har emellertid inte därefter varnat användare eller försökt att återställa data. När The Guardian och The New York Times rapporterade att de publicerade en artikel om Facebook-dataintrånget försökte Facebook komma före skandalen genom att publicera en artikel om att Cambridge Analytica var förbjudet från den sociala plattformen på grund av raderar inte förvärvad data. Det är inte klart om uppgifterna sedan har raderats.

Kort sagt: ta bort eller inaktivera ditt Facebook-konto?

Kort sammanfattat:

Vill du inaktivera ditt Facebook-konto ?

 • Logga in
 • Gå till Inställningar
 • Välj din Facebook-information
 • Bläddra ner i fönstret
 • Välj Visa under Inaktivera och ta bort
 • Välj Redigera
 • Välj alternativet Inaktivera konto
 • Bekräfta med Fortsätt för att inaktivera konto

Vill du ta bort ditt Facebook-konto ?

 • Logga in
 • Gå till //www.facebook.com/help/delete_account
 • Välj sedan Ta bort konto