Kryptera mappar i Windows 10 med VeraCrypt

Normalt är mappar på din dator inte skyddade. Om någon annan finns på din dator kanske du inte vill att han eller hon ska kunna komma åt vissa mappar, till exempel mappar som innehåller personliga dokument. VeraCrypt låter dig kryptera mappar. I den här artikeln förklarar vi hur det fungerar.

Om du vill kryptera dina filer riktigt bra och även på ett användarvänligt och "transparent" sätt är VeraCrypt ett bra alternativ. Detta freeware släpptes för flera år sedan som en öppen källkodsföljare till Truecrypt, som försvann av mystiska skäl. Under alla dessa år har inget faktiskt förändrats i hur det fungerar. Efter nedladdning och installation av VeraCrypt kan du skapa en så kallad containerfil. I grund och botten en krypterad mapp där du bara kan "lagra filer senare. Styrkan med den krypteringen beror på ditt lösenord, så välj något som är svårt att gissa.

Containerfilen monteras sedan av VeraCrypt som en virtuell enhet i Windows. Kort sagt: du får bara en extra enhetsbokstav i Explorer. Alla mappar och filer som du håller på enheten är krypterade "i farten". Du märker knappast den processen när det gäller hastighet nuförtiden, för de flesta processorer har hårdvaruacceleration för kryptering.

När du kopplar bort den virtuella enheten via VeraCrypt eller stänger av din dator kan ingen komma åt de data som lagras i behållaren. Kort sagt: ultimat säkerhet. Vi förklarar hur man skapar, använder och stänger en sådan container.

Skapa VeraCrypt-behållare

Öppna VeraCrypt, som vi först ställde in på holländska för enkelhets skull. Gå till Inställningar högst upp , välj Språk och sedan nederländska . Klicka på OK . Gränssnittet finns nu på vårt eget språk. Klicka på Skapa volym och behåll det första alternativet ( Skapa en dekrypterad filbehållare ) markerad. Tryck på Nästa.

Den Default VeraCrypt volym alternativet är bra, så klicka på Nästa igen . Vid volym plats, klicka på Välj fil . Det ser ut som om du ska öppna en fil, men du ska bara skapa en. Vid File namn, skriver det namn du vill ge behållaren, helst något som inte sticker ut för mycket förstås. Klicka på Spara och Nästa . I nästa fönster lämnar du krypteringsalgoritmen till AES och Hash-algoritmen till SHA-512 . Detta är en mycket stark krypteringsprincip.

Vid Volymstorlek anger du hur stor behållaren ska vara. Som betyder; så mycket MB / GB filer du snart kommer att kunna lagra i behållaren. Ange ett nummer (till exempel 5 GB) och tryck på Nästa igen . Vid volym lösenord du anger ett säkert lösenord på Bekräfta samma lösenord igen. Klicka på Nästa . Välj om du vill lagra filer som är större än 4 GB i behållaren och klicka på Nästa igen .

Flytta markören inom VeraCrypt-fönstret för att bestämma krypteringens styrka. Ju längre du flyttar markören fram och tillbaka, desto fylligare är fältet längst ner på skärmen. Du kan göra detta så länge du vill, vi rekommenderar att du fortsätter tills fältet blir grönt och är fullt. Tryck sedan på Format så skapas containerfilen. Ju större fil, desto längre tid tar den. Avsluta med OK och stäng .

Ladda VeraCrypt-behållare

Du har nu en tom VeraCrypt-behållare på ditt system. Hur lagrar du sedan dina filer där? I VeraCrypt-huvudfönstret trycker du på Välj fil , navigerar till behållaren och trycker på Öppna . Tryck på Par och ange det tidigare valda lösenordet och tryck på OK . Efter några sekunders laddning ser du nu en extra mapp som visas i din Explorer.

Den mappen fungerar precis som alla andra mappar på din dator. Lägg i de filer du vill skydda. Öppna sedan VeraCrypt igen, välj containerfilen och tryck på Avmontera . Mappen försvinner från Explorer igen. Voilà, nu kan ingen komma åt filerna du just överfört.

7-Zip-filer med lösenord

Det kan också vara mycket enklare, till exempel genom att använda krypteringsalternativen för gratis 7-Zip. Detta komprimeringsprogram har möjlighet att komprimera och kryptera filer. Nackdelen är att du alltid måste öppna arkivet för att komma till dina krypterade filer. Om du bara har en handfull "att dölja" filer som inte ändras eller inte ändras ofta, är det hanterbart.

Om du bara vill behålla alla dina dokument säkert krypterade blir det väldigt besvärligt eftersom du fortsätter att uppdatera arkivfilen. Dessutom riskerar du monstruöst stora arkivfiler, speciellt om du ska "zip" foton och videor.

Kryptera i Windows

Om du har turen att ha en Pro-version av Windows har du ett krypteringsalternativ inbyggt i operativsystemet. Du kan sedan använda EFS eller krypterat filsystem. Tänk på att styrkan i ditt Windows-lösenord avgör graden av säkerhet för krypterade mappar och filer. Glöm inte att exportera ditt EFS-certifikat till en säker plats. Om du inte gör det och du oväntat måste installera om Windows kommer du aldrig att kunna komma åt dina krypterade filer igen utan det certifikatet!

Den faktiska krypteringen av en mapp (eller en enda fil om det behövs) är väldigt enkelt. I Utforskaren högerklickar du på det objekt som ska krypteras. Klicka på Egenskaper i snabbmenyn som öppnas och klicka sedan på knappen Avancerat under fliken Allmänt . Markera alternativet Kryptera innehåll för att skydda data och klicka på OK . Om du tillfrågas om du också vill kryptera de underliggande mapparna, välj ja .

I så fall skapas, precis som med VeraCrypt, en mapp där du säkert kan lagra filer. Nu är Windows inte känt som det säkraste operativsystemet på planeten, så det kan vara oklokt att kryptera extremt privatkänsliga saker på detta sätt. Dessutom märker vi att när man kopierar filer till exempelvis en NAS är processen extremt långsam. Alla filer måste först dekrypteras. Något att tänka på om du planerar att säkerhetskopiera krypterade filer.

BitLocker

Om du har Windows 10 Pro kan du också använda BitLockers inbyggda kryptering. Även om säkerhet kan ifrågasättas - BitLocker är inte öppen källkod, som Veracrypt och 7-Zip - Microsofts verktyg är uppenbart. Du hittar BitLocker i kontrollpanelen för Windows 10 Pro. Om du inte kan räkna ut det, läs vår fördjupade artikel om hur du ställer in BitLocker i Windows 10.

Säker NAS

Slutligen, kom ihåg att de flesta av de mer avancerade NAS-enheterna också har möjlighet att skapa tätt krypterade delade mappar. Hur det fungerar skiljer sig åt per enhet. Men när du väl har skapat en sådan krypterad mapp på NAS kan ingen komma in i den igen utan rätt lösenord. Kanske är det den bästa lösningen! Speciellt om du redan planerat att lagra dina dokument på NAS. Läs mer om det i artikeln 'Säkra en NAS i 14 steg.'

Det finns många fler alternativ för att göra Windows 10 mer integritetsvänligt. Till exempel ger R&D ShutUp10 Windows-användare mer kontroll över sina personuppgifter och låter dem enkelt kontrollera integritetsinställningar. I den här artikeln ger vi några extra tips för att ytterligare öka din integritet i Windows 10.