Hitta dubbla filer med Windows 10 File Explorer

Windows 10 erbjuder tyvärr ännu inte möjligheten att upptäcka dubbletter. Lyckligtvis finns det många verktyg som hjälper dig med detta. Om du inte vill installera extra programvara för detta kan du fortfarande söka efter och hitta dubbletter i Windows med ett (lite ansträngande) trick.

Tyvärr erbjuder Windows 10 (ännu) inte möjligheten att upptäcka dubbletter. Med fri programvara som CCleaner eller andra program som du måste betala för kan du enkelt hitta dubbletter, men inte alla gillar att behöva installera ett separat verktyg på sin dator för detta. Med ett (ganska besvärligt) trick kan du använda Windows Explorer själv för att hitta dubbletter. Läs också: 10 tips för Windows 10 File Explorer.

Innan du börjar rengöra är det en bra idé att skapa en säkerhetskopia om du av misstag raderar något som du hellre vill behålla.

Sortering och filtrering

Om du letar efter dubbla filer är det viktigt att du sorterar och filtrerar dem korrekt. Ju bättre du gör detta, desto mer sannolikt är det att du stöter på dubbletter. Och ju mer information du kan hitta om filer, desto bättre kan du jämföra dem.

Anpassa vyn

I Utforskaren kan du välja många olika sätt på vilka dina filer ska visas. Vissa vyer är bättre lämpade för att jämföra filer.

Du kan till exempel jämföra foton och videor visuellt med de extra stora ikonerna. Med detaljerad vy kan du se mycket extra information om alla dina filer i en lista, och det är möjligt att sortera efter dessa parametrar.

Genom att trycka på Alt + P kan du öppna en panel med en förhandsgranskning av den valda filen, så att du kan visa en fil direkt från Utforskaren utan att behöva öppna den. Detta fungerar inte för alla filtyper, men det är mycket användbart för bilder och dokument.

Genom att trycka på Alt + V och sedan Alt + D kan du omedelbart växla en panel med information om filen i fråga.

Jämför data

Dubbla filer har samma förlängning, så försök att rikta in bara en filtyp åt gången.

Obs: Om du till exempel har en mp3-fil och en wav-fil av samma låt kan du betrakta detta som en "duplikat", eller inte eftersom de skiljer sig åt i filtyp, ljudkvalitet och applikation. Så tänk på i förväg hur du vill behandla sådana fall. Jag väljer alltid att åtminstone hålla filen i högsta kvalitet.

Filens storlek är mycket viktig för alla filtyper. Duplicerade filer har exakt samma filstorlek, så om du sorterar efter storlek kan du snabbt utesluta alla typer av filer som kandidater.

Duplicerade multimediefiler är lättast att identifiera eftersom de innehåller mycket metadata. Till exempel innehåller foton ofta information om datum och plats de togs, och ibland också vilken typ av kamera. Musik innehåller ibland metadata om artisten och sångens titel.

Verktyg

Uppenbarligen är verktyg från tredje part mycket snabbare och mer exakta än den här metoden med Windows Explorer, men om du föredrar att inte installera ny programvara kommer dessa tips att gå långt.

Fortfarande CCleaner

Om du fortfarande vill prova det med ett verktyg, välj till exempel Cleaner. Gå till Verktyg - Duplicera File Finder och ange vilken enhet du vill söka i programvaran . Klicka vid behov på Ignorera till systemfiler för att säkerställa att sådana filer inte raderas. CCleaner är (som namnet antyder) också ett praktiskt verktyg för att rengöra din dator.