Hemnätverk: dela alla dina filer

Om du har flera personer i ditt hushåll som vill använda internet på olika enheter är det bra att ha ett hemnätverk. På så sätt kan alla använda samma router. Du kan också dela filer inom hemnätverket utan att behöva köpa en dyr NAS eller ha ett molnabonnemang. Vi förklarar hur man gör det optimalt.

Tips 01: Arbetsgrupp

En "hemgrupp" är ett bekvämt sätt att dela filer i Windows eller en skrivare via hemnätverket. Men tydligen kommer Microsoft inte längre att erbjuda den här funktionen (från build 17063) längre, så vi gör det annorlunda här. För övrigt hittar du de nödvändiga instruktionerna i textrutan "Homegroup", om du fortfarande vill komma igång.

Innan du börjar dela data, kontrollera först ett antal inställningar i Windows. Detta säkerställer att alla inblandade datorer är i samma arbetsgrupp. Du kan kontrollera detta på följande sätt: klicka på Start , skriv in Kontrollpanelen och starta verktyget. Välj System och säkerhet / System : du kan läsa namnet i Workgroup . För att ändra det, klicka på Ändra inställningar / Ändra och ange önskat namn under Arbetsgrupp . Bekräfta med OK (2x) och starta om datorn.

Se till att alla drabbade datorer finns i samma Windows-arbetsgrupp

Hemgrupp

En "hemgrupp" är kanske det enklaste sättet att dela filer i Windows eller en skrivare via hemnätverket, åtminstone så länge den här funktionen fortfarande är tillgänglig. Du hittar en fullständig steg-för-steg-plan här. En förutsättning är att din dator ingår i ett privat (och därför inte i ett offentligt) nätverk. Du kan läsa hur du justerar detta i tips 2 (alternativ Privat ).

Tips 02: Nätverk

Öppna sedan Inställningar via Windows startmeny och välj Nätverk och Internet . Om du arbetar via en trådbunden anslutning, klicka på Ethernet och sedan på namnet på ditt nätverk och klicka sedan på alternativet Privat . Med en trådlös anslutning klickar du på Wi-Fi (istället för Ethernet ) och väljer Hantera kända nätverk . Klicka på nätverksnamnet och välj Egenskaper , varefter du också väljer Privat här . Den sista kontrollen: gå till Inställningar igen och välj Nätverk och Internet / Status / Delningsalternativ. Se till att kategorin Private Network alternativet Aktivera Network Detection är aktiv, samt möjliggör fil- och skrivardelning . Då du öppnar sektionen alla nät där du längst ner i alternativet Lösenordsskyddad delning av väljer. Bekräfta dina val med Spara ändringar .

Tips 03: Dela data

Vi är nu redo att dela våra första filer. Öppna File Explorer och navigera till en mapp som du vill dela över ditt nätverk. Högerklicka på den och välj Egenskaper . Öppna fliken Dela och klicka på Dela- knappen . För fler delningsalternativ finns knappen Avancerad delning , men det ligger utanför denna artikel. I rullgardinsmenyn väljer du Alla och bekräftar med Lägg till . I kolumnen Tillstånd nivå du läser om så önskas anpassa sig till Läs / Skrivom du vill att andra inom nätverket också ska kunna redigera filerna. Och du kan också ta bort behörigheten här . Tryck på knappen Dela , varefter du omedelbart ser nätverksvägen till den delade mappen (\\\). Om allt går bra kommer den så kallade '' delningen '' nu att vara tillgänglig via navigationsfönstret i Utforskaren, där du öppnar nätverksavsnittet och navigerar till relevant dator och mapp.

Tips 04: Dela skrivaren

Det är också ganska enkelt att dela en lokal (USB) skrivare över ditt nätverk via Windows. Gå till Kontrollpanelen och klicka på Visa enheter och skrivare . Högerklicka på den skrivare du vill dela och välj Skrivaregenskaper och öppna sedan fliken Delning . Om du inte ser den här fliken, klicka först på Visa mina jobb , öppna menyn Skrivare och välj sedan Dela . Du kommer fram till samma dialog. Klicka här på Ändra delningsalternativ och markera Dela den här skrivaren . Ange ett igenkännbart namn för skrivaren och bekräfta med OK.

Du kan nu ansluta en annan dator till den delade skrivaren på olika sätt. Detta kan till exempel göras från Explorer där du öppnar datorn med den delade skrivaren under Nätverk , högerklickar på skrivaren och väljer Anslut . Eller så öppnar du Visa enheter och skrivare och väljer Lägg till en skrivare / Den skrivare jag vill ha finns inte i listan . Välj sedan Välj en delad skrivare efter namn och gå till Sök efter den delade skrivaren. Klicka på Nästa och följ de ytterligare instruktionerna.

Du kan nu ansluta en annan dator till den delade skrivaren på olika sätt

Tips 05: Dela media

Det är också perfekt möjligt att strömma alla typer av media som musik, bilder och videor över nätverket, till exempel till en annan dator eller till någon uppspelningsenhet med nätverksanslutning. Detta är enklast i Windows enligt följande. Starta Windows Media Player och klicka på Streaming / Enable media streaming högst upp (2x). Namnge mediaservern. Du bör också omedelbart se de aktiverade nätverksenheterna visas, så att du kan ge behörighet för varje enhet att strömma media från mediaservern på din dator genom att markera rutan Tillåtet . Bekräfta med OK och lägg till alla önskade medier.

Tips 06: Dela skrivbordet

Kanske har du en dator i ditt nätverk som kör en server? Och är det inte direkt nära den dator du brukar arbeta med? Då kan det vara användbart om du aktiverar fjärrskrivbordsfunktionen på den datorn så att du kan ta över den via ditt nätverk. Den går såhär. Öppna Windows- inställningar , välj System / Fjärrskrivbord och ställ in Aktivera Fjärrskrivbord till . Skulle du begränsa fjärråtkomst till specifik användare, klicka på Välj användare kan få fjärråtkomst till den här datorn , på Lägg till och lägg till de användare som krävs. Avsluta medOK och bekräfta med . För att kunna ansluta till den här datorn måste du veta exakt datorns namn: du hittar det via Inställningar / System / Om , under Enhetsnamn .

Nu vidare till den enhet som du vill ta över datorn från. Om det är en Windows 10-dator, klicka på Start , tryck på Fjärrskrivbordsanslutning och starta det här verktyget. Ange rätt datornamn och bekräfta med Connect . Du kan behöva ange ett auktoriserat användar-ID först. Du kan också skapa en sådan anslutning från en mobil enhet: den kostnadsfria Microsoft Remote Desktop-appen är tillgänglig för både iOS och Android.

Tips 07: Dela filer

Om du ofta byter filer mellan två datorer i ditt nätverk kan du använda den inbyggda Windows-delningsfunktionen för detta. Det tar bara en hel del arbete att ställa in det ordentligt, som du såg i tidigare tips. För sporadisk användning är det också bra med ett gratis verktyg som Dukto, ett program som också kan installeras på macOS och Linux. Operationen är mycket enkel. Installera verktyget på datorerna som du vill utbyta filer mellan - några få musklick - och kör programmet. Bekräfta vid behov till brandväggen att du litar på verktyget.

Namnet på din egen dator ska visas högst upp. Nedan hittar du namnen på de andra nätverksdatorer som du har installerat och startat Dukto på. Nu för att dela något, klicka på ett datornamn och dra önskade filer eller mappar till Dukto-fönstret. Eller så väljer du alternativen Skicka några filer eller Skicka en mapp . Som standard hamnar filerna på mottagarens skrivbord. Om du tycker att det är obekvämt, gå till Ändra-mappen via Inställningar . För övrigt finns också alternativen Skicka lite text (ett meddelande som du själv kan skriva in) eller Skicka text från Urklipp (innehåll på Urklipp).

Med Dukto kan du enkelt dela filer mellan Windows, macOS och Linux

Tips 08: Dela foton

För att snabbt få foton (och andra filer) från din mobila enhet till din dator kan du till exempel använda tjänsten www.send-anywhere.com, även tillgänglig i form av en gratis app för Android och iOS. Du laddar upp filerna (upp till 4 GB) och du klickar på Skicka . Omedelbart därefter visas en sexsiffrig kod. Inom tio minuter går du till webbplatsen Skicka var som helst på din dator och anger koden för att få filerna direkt till din dator. Du kan också överföra filer från din dator till din mobila enhet.

En annan bra tjänst är WeTransfer, som också har en app för din smartphone eller surfplatta. Med den här tjänsten kan du skicka 2 GB data gratis. Om du behöver mer kan du teckna ett Pro-abonnemang på 12 euro per månad. Du kan sedan skicka upp till 20 GB.

Om du bara bryr dig om fotofiler är Scan Transfer en praktisk lösning. Du installerar verktyget på din Windows-dator eller laddar ner den bärbara versionen och startar programmet. En lokal webbserver startas nu, du kan behöva starta om applikationen första gången. Ett fönster kommer nu att visas med en eller flera IP-adresser: ange datorns interna IP-adress och ange även om du vill överföra foton i originalkvalitet eller komprimerad (i jpg). Via knappen med prickarna bestämmer du var fotona ska sparas. Du skannar sedan den visade QR-koden med en lämplig app på din mobila enhet. Den här enheten måste vara i samma nätverk som din dator.Du kommer nu att se sidan på ScanTransfer-webbservern och välja de foton du vill överföra via Select. Du behöver inte installera en extra app på din mobila enhet.

Tips 09: Chattmeddelanden

Gillar du att prata med dina huskamrater då och då medan ni alla är på datorn? Du kan sedan använda en offentlig budbärare eller chattjänst, men de som inte känner sig bekväma med det sekretessmässigt är bättre med BeeBEEP tillgängligt för Windows, macOS, Linux och i en bärbar utgåva).

Starta BeeBEEP som administratör. Som standard visas ditt Windows-konto som användare, du kan ändra det namnet om det behövs. Låt BeeBEEP komma åt ditt hemnätverk om en popup-popup visas. Om allt går bra visas namnen på de andra inloggade användarna omedelbart i översiktsfönstret, om inte, klicka på Sök användare . För att börja chatta, klicka på användarens namn. Du kan också använda smileys, och via Visa filöverföringar panel knappdu kan även skicka filer. Som standard är meddelandena krypterade säkert. Du kan valfritt ställa in ett lösenord så att endast användare som är registrerade hos BeeBEEP med samma lösenord kan kommunicera med dig. Om någon är frånvarande kommer de att få ditt meddelande så snart de registrerar sig om hos BeeBEEP.

Tips 10: Strömma ljud

Du kan strömma alla typer av mediefiler via den inbyggda Windows Media Player, men det kan faktiskt bli ännu enklare, åtminstone för ljud. Surf här och ladda ner, installera och kör applikationen. Om du nu startar ett ljudklipp (som också kan vara ett YouTube-klipp), bör du hitta Stream What You Hear automatiskt på alla upnp / dlna-spelare som är anslutna till ditt lokala nätverk (t.ex. Windows Media Player på den andra datorn). Efter en kort buffring kan du lyssna på ljudet på detta sätt. Som standard skickar verktyget ljudströmmen som MP3 (48000 Hz, 192 kbps), men wav-formatet är också möjligt. Du kan ställa in detta genom att högerklicka på programikonen i Windows systemfält och välja Inställningar . Mycket lyssningsglädje!