Valguide: dagens 10 bästa tv-apparater (december 2020)

Ska du köpa en ny TV? Om du vet vilka specifikationer, pris och varumärke som är viktiga för dig kan du bestämma vilken du ska köpa. Nedan har vi listat 10 olika TV-apparater som vi tycker är en av de bästa TV-apparaterna för tillfället.

Topp 10 bästa tv-apparater
  • 1. LG OLED C9
  • 2. Sony A9G
  • 3. Samsung Q90R
  • 4. Philips OLED 903
  • 5. Philips PFS5803
  • 6. Samsung RU7170
  • 7. Samsung Q950
  • 8. Samsung Q70R
  • 9. LG OLED W9
  • 10. Asus ZenBook Pro Duo
Tips för din TV
  • Full HD eller Ultra HD 4K?
  • OLED eller LCD?
  • Högt dynamiskt omfång
  • Rörelse skärpa
  • Smart TV
Vanliga frågor
  • Vad är LED-TV?
  • Vad är QLED?
  • Vad är skillnaden mellan IPS LCD och VA LCD?
  • Vad är skillnaden mellan Edge LED och Direct LED?
  • Vad är lokal dimning?
  • Hur fungerar OLED och hur skiljer det sig från LCD?
  • Är inbränning ett stort problem på OLED?
  • Är 4K användbart? Och hur är det med 8K?
  • Jag läste att vissa tillverkare erbjuder 2000 Hz uppdateringsfrekvens! Hur är det mojligt?
  • Vad är skillnaden mellan statisk metadata (HDR10) och dynamisk metadata (HDR10 + och Dolby Vision)?

Topp 10 tv-apparater (december 2020)

1. LG OLED C9

Den bästa prisvärda OLED-tv 9 Betyg 90

+ Bildkvalitet

+ G-Sync

+ Pris

+ Smart TV-funktioner

LG OLED C9-serien ger bästa valuta för pengarna om du letar efter en OLED-TV. Den perfekta kontrasten, fantastiska färgerna och den utmärkta klarheten gör att denna TV kan konkurrera med den mycket dyrare konkurrensen. Dessutom är detta också det bästa köpet för spelare: hög uppdateringsfrekvens, HDMI 2.1 och stöd för Nvidia G-Sync. LG: s WebOS smart TV-system fungerar bra och stöder assistenter som Google Assistant och Amazon Alexa. Läs vår recension här.

2. Sony A9G

Den ultimata OLED 10-poängen 100

+ Bildkvalitet

+ Ljudkvalitet

+ Android TV

- Pris

Sony A9G-tv-apparaterna är möjligen de bästa OLED-modellerna för tillfället. Inte bara bilden är utmärkt, ljudet är också lite bättre än tävlingen. Dessutom är Sonys variant av Android TV utmärkt med alla funktioner du kan önska dig från en smart TV. Tyvärr betalar du också ett premiumpris för denna premium-tv.

3. Samsung Q90R

Ett utmärkt alternativ till OLED 9 Poäng 90

+ Oöverträffad klarhet

+ Apple TV

+ FALD

- Pris

Samsung Q90-serien är det bästa alternativet till OLED. Även om QLED uppenbarligen inte har perfekta svarta värden och därför ingen perfekt kontrast kompenserar Samsung för detta med en utmärkt maximal ljusstyrka. Dessutom säkerställer de 400 dimningszonerna att du fortfarande får en slags OLED-känsla. Exklusivt Apple TV-innehåll och andra smarta TV-funktioner är också skäl att överväga denna TV. Läs vår recension här.

4. Philips OLED 903

En större upplevelse genom Ambilight 8 Score 80

+ HDR10 +

+ Ljudkvalitet

+ Philips Ambilight

- Hög ingångsslag

Som vi har varit vana vid från Philips i flera år är OLED 903-serien också utrustad med Ambilight för en mer intensiv TV-upplevelse. Dessutom är ljudkvaliteten genom Bowers & Wilkins högtalare särskilt bra, kanske den bästa på marknaden. Tyvärr är ingången för hög för de flesta spelare, men bildkvaliteten är utmärkt med bra HDR-skärm. Läs vår recension här.

5. Philips PFS5803

Den bästa budget-tv 7 Betyg 70

+ Bildkvalitet

+ Pris

- Långsam processor

- Medioker Smart TV-funktionalitet

Philips PFS5803-serien kostar mindre än 300 euro för 43-tumsmodellen, men är fortfarande en utmärkt tv. Uppenbarligen kan bildkvaliteten inte hålla jämna steg med den dyrare konkurrensen, men för priset är det oöverträffat. Besparingarna skedde främst i den underliggande hårdvaran och mjukvaran. TV: n är inte särskilt snabb och programvarans funktionalitet är mycket dålig.

6. Samsung RU7170

65 tum för nästan ingenting 7 Betyg 70

+ Pris per tum

+ Bildkvalitet

- Synvinkel

- Maximal ljusstyrka

Om du letar efter en stor TV för lite, leta inte längre än Samsung RU7170-serien. 65-tumsmodellen kostar mindre än 700 euro, medan 55-tumsmodellen redan säljer för 500 euro. Bildkvaliteten är utmärkt, men på grund av användningen av en VA-panel är betraktningsvinkeln medioker. Den maximala ljusstyrkan är inte heller så hög, så att HDR-innehåll inte kommer till sin rätt.

7. Samsung Q950

8K Ultra HD 9 Poäng 90

+ 8K upplösning

+ Utmärkt HDR-skärm

+ Låg ingångsslag

- Lite 8K-innehåll tillgängligt

Även om 4K-innehåll fortfarande är i sin linda, har Samsung haft 8K-tv på marknaden i ett år nu. Den senaste serien är Q950 med fantastisk bildkvalitet. Det största problemet är tillgängligheten av 8K-innehåll, men så snart det blir tillgängligt kommer denna TV att vara förberedd för det med HDMI 2.1-portarna. Jämfört med andra QLED-tv-apparater har Samsung också förbättrat betraktningsvinkeln, vilket förde den närmare och närmare OLED.

8. Samsung Q70R

Billiga FALD 7 Poäng 70

+ FALD

+ Pris

+ Kontrast

- Fjärrkontroll

Samsung Q70R-serien är den billigare bror till Q90R-serien som diskuterats ovan. För bara 900 euro kan du redan få en 49-tums TV med Full Array Local Dimming för en utmärkt HDR-upplevelse. För detta pris har Samsung varit tvungen att spara någonstans och det är fjärrkontrollen och programvaran.

9. Sony KD-55XF9005

En utmärkt LCD 6 Poäng 60

+ Bildkvalitet

+ Anslutningar

- Synvinkel

- Ljud

En subpropper som denna Sony har mycket att erbjuda, speciellt om du hittar det till ett konkurrenskraftigt pris. Bakgrundsbelysningen är uppdelad i en något begränsad 40 zoner, men det räcker för att ge kontrasten ett bra tryck. Sony använder också denna segmentering för att förbättra rörelsens skärpa med utmärkta resultat. Naturlig färgåtergivning, bra kalibrering och mer än tillräcklig ljusstyrka och färgområde garanterar vackra HDR-bilder. Enheten stöder HDR10, HLG och Dolby Vision. Läs vår recension här.

10. LG OLED W9

Snygg kvalitet 10 Betyg 100

+ Vacker design med soundbar

+ Extremt tunn

+ Bildkvalitet

+ Ljudkvalitet

LG OLED W9 är en speciell TV. All elektronik som normalt finns bakom panelen har LG flyttat till ett slags stort soundbar. All bildbehandling sker i denna soundbar och informationen överförs till TV: n med en enda tunn kabel. Det betyder att TV: n hänger på väggen som en slags målning. Detta är toppmodellen från LG och du kan se det i bildkvaliteten. Ljudkvaliteten är helt fantastisk tack vare användningen av en stor soundbar och mycket bättre än vad tävlingen har att erbjuda.

Tips för din TV

Oavsett om du är filmfilm, sportfans, spelare eller bara din genomsnittliga TV-tittare, kan det vara en omöjlig uppgift att hitta rätt TV ibland. I detta beslutshjälp guider vi dig genom de viktigaste besluten. Från OLED till QLED, från sovrums-tv till hemmabio.

Skärmstorleken är förmodligen ett av de första valen du gör. Denna storlek indikeras av skärmen diagonalt i tum eller cm. Vi hör ofta större är bättre, men det är inte alltid korrekt. Större skärmar fyller mer av ditt synfält och ger en mer distinkt bioupplevelse. Men det är inte önskvärt i sovrum, kontor eller kök och till och med i vardagsrummet behöver du inte alltid välja största möjliga storlek.

Hur hittar du den perfekta storleken för din situation? Mät betraktningsavståndet, vilket är avståndet mellan huvudvisningspositionen och skärmen. Dela detta avstånd (uttryckt i cm) med två. Resultatet är önskad skärmdiagonal (i cm, del en annan med 2,54 tum). För en mer avslappnad tittarupplevelse, dela betraktningsavståndet med två och ett halvt. Eller om du letar efter mer av en filmupplevelse, dela tittaravståndet med en och en halv.

Full HD eller Ultra HD 4K?

Ju fler pixlar på skärmen, desto skarpare och mer detaljerad kan bilden vara, även om det naturligtvis finns gränser för vad som fortfarande är vettigt i en typisk vardagsrumsmiljö. Under lång tid har Full HD (1 920 x 1 080) varit den vanligaste upplösningen, men nästan alla nya modeller använder Ultra HD 4K (3 840 x 2 160). Endast de allra lägsta modellerna och de mindre formaten är fortfarande tillgängliga i Full HD-version. Tyvärr lämnar du ofta funktioner som HDR, bra rörelseskärpa och ett solidt smart-tv-operativsystem. Gör det enkelt för dig själv och välj en Ultra HD 4K-modell, såvida du inte verkligen letar efter en 32 tum eller mindre.

OLED eller LCD?

Det viktigaste valet du gör är om du väljer OLED- eller LCD-bildteknik. Båda har betydande fördelar och nackdelar.

LCD-TV-apparater finns i en mängd olika storlekar och priser, så att alla, oavsett budget, kan hitta en modell som uppfyller hans / hennes specifika krav. LCD-tv ger de tydligaste bilderna, vilket kan vara viktigt för HDR (se nedan), men då måste du vända dig till toppmodellerna. LCD-skärmens största svaghet är den begränsade kontrasten. Men tekniker som lokal dimning kan förbättras avsevärt, men det kommer du bara att hitta i toppmodeller. Slutligen är visningsvinkeln för LCD-TV ibland begränsad. De som inte är direkt framför skärmen kan se en ännu sämre kontrast och urvattnade färger.

OLED-teknik har funnits på marknaden i mer än fem år nu och priset har sjunkit avsevärt, men det är fortfarande reserverat för "premium" prissegmentet. OLED-tv-apparater finns också endast i 55 tum och större (65 och 77 tum). Tack vare deras funktionsprincip levererar de nästan perfekt svart, en enorm kontrast och en mycket bred betraktningsvinkel. Skärmarna är ofta platta. Den största nackdelen med OLED är att den är känslig för inbränning, även om detta bara är ett problem i relativt undantagsfall.

Hur gör du rätt val? Om din budget tillåter OLED är det ett absolut måste för filmfans, särskilt om du tittar i mörkt eller måttligt ljus. Om du tenderar mer mot sport och spel och / eller ofta tittar i mycket omgivande ljus, är en topp LCD-modell förmodligen det bästa valet. Om din budget är begränsad eller om du vill ha något mindre än 55 tum är LCD ändå det enda alternativet.

Var förresten noga med Samsungs QLED-teknik. Även om namnet är mycket likt OLED är det en LCD-teknik med ökad kontrast och bättre färgåtergivning.

Högt dynamiskt omfång

Gnistor från fyrverkerier, reflektion av solen på havet eller på en kromstötfångare, men till och med en soldränkt stadsscen ... Tycker du också att de ser väldigt blid ut på en TV? Anledningarna är begränsningar av TV-teknik och hur vi lagrar bildinformation. High Dynamic Range löser båda problemen. Denna nya teknik gör det möjligt att spara bilder med mycket högre kontrast, mer intensiva ljus accenter, rikare färgåtergivning och förbättrad skuggdetalj.

Naturligtvis måste din TV också kunna visa dessa nya bilder, vilket kräver en högre toppljusstyrka, ett bredare färgintervall och stark kontrast. Och det är ofta stor skillnad beroende på vald modell.

Toppmodellerna har ljusstyrka på 1 000 cd / m² och mer (jämfört med en typisk 250 cd / m² på en klassisk SDR-TV), men medelstora bilar uppnår ofta bara 400 cd / m². Vi ser något liknande i färgintervallet och kontrasten, där mellanklassmodeller ibland bara är lite bättre än äldre SDR-tv. Om du verkligen vill uppleva vad HDR kan betyda måste du byta till dyrare modeller.

HDR-bilder använder vissa standarder. HDR10 är det viktigaste och används för streaming, Ultra HD Blu-ray och spel. HLG kommer att bli särskilt viktigt i live-TV. Alla enheter stöder dessa två standarder. Dessutom finns HDR10 + och Dolby Vision, två standarder som använder dynamiska metadata och tar hänsyn till skärmens specifikationer för att skapa ännu bättre bilder.

Rörelse skärpa

Du har nog lagt märke till att föremål som rör sig snabbt genom bilden ofta har en suddig eller dubbel ram. Eller att snabba actionscener ser lite vaga ut. Bortsett från konstnärlig avsikt orsakas detta av en för långsam uppdateringsfrekvens. Spelare är bekanta med fenomenet, på dyrare bildskärmar med högre uppdateringsfrekvenser är bilden skarpare. Så är det också med tv-apparater. TV-apparater har en uppdateringsfrekvens på 50 Hz och 100 Hz. Olika rörelseinterpoleringstekniker omvandlar den inkommande bildsignalen från 24 fps till 50 eller 100 fps när det gäller film eller från 50 till 100 fps när det gäller TV-bilder. På så sätt ser du inte bara mer detaljer i bilden utan du undviker också chocker under panorering. Rörelseinterpolering kan orsaka vissa bildfel, till exempel gloror runt ett rörligt objekt.Dessutom uppskattar inte alla bildens kvalitet.

Tänk på att rörelsens skärpa är direkt proportionell mot priset under ditt köp. Dyrare modeller ger tydligt bättre resultat, något som särskilt spelare och sportentusiaster bör ta hänsyn till.

Smart TV

Numera är nästan varje TV ”smart”. Detta innebär att den är utrustad med ett operativsystem som Android, Tizen eller WebOS. På så sätt kan TV: n köra alla typer av applikationer. De vanligaste är streamingtjänster som Netflix , Amazon Prime Video och YouTube och lokala försenade visningstjänster som NPO, NLZiet, Kijk TV och RTL XL. Musiktjänster som Deezer och Spotify är också populära, och alla plattformar erbjuder också spel, även om du inte borde förvänta dig för mycket av dem.

Inte alla system erbjuder samma appval, och det kan ändras, så om vissa appar är mycket viktiga för dig, kontrollera noggrant. De olika systemen erbjuder också varierande användarvänlighet, vilket bäst testas i butiken själv.

Vi ser också mer och mer stöd för röstassistenter som Google Assistant och Amazon Alexa. Även om det är användbart för sökningar är den klassiska fjärrkontrollen fortfarande det viktigaste sättet att använda din TV.

Har du precis köpt en ny TV? Läs här hur du bäst installerar den för optimal bild och ljud.

Vanliga frågor

Vad är LED-TV?

LED-TV hänvisar till användningen av lysdioder som ljuskälla i en LCD-TV. Tidigare användes CCFL-rör (rörlampor) för detta, men nu använder alla tv-apparater LED som ljuskälla. En LED-TV är faktiskt bara en LCD-TV.

Vad är QLED?

QLED är inte en separat skärmteknik, utan en av de många varianterna av LCD, med samma fördelar och nackdelar. Namnet kommer från användning av lysdioder och en kvantfilm i bakgrundsbelysningen. Dessa kvantprickar ger ett mycket brett färgintervall (upp till 97% DCI-P3). QLED-skärmar kan också vara väldigt ljusa. QLED är dock inte unikt i detta avseende. Andra LCD-varianter (utan kvantprickar) kan ge ett jämförbart färgintervall och ljusstyrka, men QLED är fortfarande vinnaren. QLED har en liknande färgskala jämfört med OLED, men vinner OLED på kontrast och QLED på ljusstyrka.

Vad är skillnaden mellan IPS LCD och VA LCD?

Dessa två beteckningar hänvisar till själva LCD-panelens typ. IPS-paneler ger en bättre betraktningsvinkel men måttlig kontrast. VA-paneler ger bättre kontrast men en måttlig betraktningsvinkel. Det bästa valet beror på din tittarmiljö. I ett genomsnittligt vardagsrum med mycket omgivande ljus och säten som upptar en bred betraktningsvinkel är IPS det bättre valet. Om du tittar från ett begränsat antal positioner och i svagt ljus är det inte bättre att nysa på VA-kontrasten.

Vad är skillnaden mellan Edge LED och Direct LED?

Med en Edge LED-TV är bakgrundsbelysningens lysdioder på sidan av skärmen. Med direkta LED-tv-apparater finns lysdioderna bakom skärmen. Som ett resultat har de en något tjockare profil. De är också ofta billigare, såvida inte bakgrundsbelysningen använder många lysdioder, dessa modeller är bara dyrare. Båda typerna kan använda lokal dimning för att förbättra kontrasten.

Vad är lokal dimning?

Lokal dimning är en teknik för att förbättra kontrasten hos en LCD-TV. Bakgrundsbelysningen är indelad i olika zoner som styrs separat. Om det finns för få zoner (som med en Edge-LED eller Direct LED med få lysdioder) riskerar du att se zongränser i bilden. Lokal dimning fungerar därför bäst med direkta LED-TV-apparater som använder många lysdioder och därför har många zoner (från 100 till cirka 500 zoner). Vi kallar sådana modeller Full Array Local Dimming TV (FALD).

Hur fungerar OLED och hur skiljer det sig från LCD?

OLED är en emitterande teknik: varje pixel är sin egen ljuskälla och när den är avstängd avger den inte något ljus. Det är därför en OLED har en nästan oändlig kontrast. LCD, å andra sidan, är en transmissiv teknik: en pixel kan eller kanske inte låter ljuset från bakgrundsbelysningen passera igenom. Att blockera ljuset perfekt är tyvärr omöjligt, vilket minskar det svarta värdet och därmed kontrasten.

Är inbränning ett stort problem på OLED?

OLED-skärmar kan vara känsliga för inbränning. När en bild förblir oförändrad på skärmen under lång tid (kanallogotyper, spelgränssnittet) är det möjligt att du fortsätter att se en 'efterbild' på skärmen efter lång tid. Detta var ett problem särskilt med de första generationerna, men tillverkarna använder olika mekanismer för att motverka detta så mycket som möjligt. Tester visar att endast mycket extrem användning tydligt ger upphov till permanent inbränning (TV som till exempel är nästan 24/7 på samma kanal.) Vid normal daglig användning verkar risken vara begränsad.

Är 4K användbart? Och hur är det med 8K?

Det beror på ditt betraktningsavstånd och skärmstorlek, men som en allmän riktlinje kan vi säga att i ett genomsnittligt vardagsrum och med skärmstorlekar större än 50 tum kommer du definitivt att dra nytta av en 4K-modell. Tänk på att du också måste använda bästa möjliga bilder för bästa resultat. De som alltid tittar på DVD kommer att dra mycket lite nytta av sin 4K TV, oavsett visningsavstånd eller skärmstorlek. Men med äkta 4K-innehåll är resultatet ofta mycket imponerande.

De senaste toppmodellerna har nu 8K-upplösning, varav mervärdet är mycket begränsat (och ibland obefintligt). Dessutom kommer det att ta lång tid att vänta på 8K-innehåll.

Jag läste att vissa tillverkare erbjuder 2000 Hz uppdateringsfrekvens! Hur är det mojligt?

Förutom den faktiska uppdateringsfrekvensen för panelen (50 eller 100 Hz) använder tillverkare andra tekniker för att göra rörliga bilder skarpare. Ett exempel är svart raminsättning där bilden görs svart mycket kort mellan varje ram. En avancerad variant är Backlight Scanning. Dessutom är bakgrundsbelysningen uppdelad i segment som blir svarta under mycket kort tid när TV: n sätter en ny ram på skärmen. Till exempel kan en panel med en uppdateringsfrekvens på 100 Hz marknadsföras som 1000 Hz eftersom den använder en bakgrundsbelysning av 10 segment.

Vad är skillnaden mellan statisk metadata (HDR10) och dynamisk metadata (HDR10 + och Dolby Vision)?

HDR-bilder kan innehålla ljusstyrka på upp till 10 000 nit. Ingen tv kan dock visa denna ljusstyrka. För att kompensera för detta utför TV: n ett steg där den mappar ljusstyrkan för den inkommande bildsignalen till sin egen maximala ljusstyrka. Vi kallar denna stegtonmappning. För att hjälpa TV: n med det steget ger HDR-signalen i början av filmen metadata som berättar TV: n vad den genomsnittliga ljusstyrkan och toppljusstyrkan är. Uppgifterna gäller för hela filmen. Men om ljusstyrkan varierar kraftigt under hela filmen kan det få vissa bilder att se för mörka ut eller att höjdpunkterna blir jämnare.

För att lösa det använder HDR10 + och Dolby Vision dynamiska metadata. Detta innebär att metadata i filmen kan skilja sig åt per scen eller till och med per bild. TV: n har då mycket mer information för att visa bilderna så bra som möjligt. Höjdpunkter och skuggnyanser bevaras bättre. Betydelsen av dynamiska metadata är desto viktigare på tv-apparater i mellanklass eftersom tonkartningssteget måste överbrygga en mycket större skillnad mellan den inkommande signalen och TV: ns funktioner.