Beslutsstöd: de 10 bästa smartphonesna upp till 300 euro

En vanlig bra smartphone behöver verkligen inte kosta sex hundra euro. Med högst tre hundra euro i fickan kan du välja mellan alla slags utmärkta enheter. Men vilka sticker ut? Detta är de 10 bästa smartphonesna upp till 300 euro enligt redaktionen för Computer! Totaal.

Topp 10 bästa smartphones upp till 300 euro
 • 1. Poco X3 NFC
 • 2. Samsung Galaxy M21
 • 3. Motorola Moto G8 Power
 • 4. Xiaomi Redmi Note 9 Pro
 • 5. Samsung Galaxy A31
 • 6. Xiaomi Mi 10T Lite
 • 7. Samsung Galaxy A41
 • 8. Motorola Moto G9 Plus
 • 9. Oppo A9 2020
 • 10. Nokia 6.2

Se även våra andra beslutshjälpmedel:

 • Smartphones upp till 150 euro
 • Smartphones upp till 200 euro
 • Smartphones upp till 400 euro
 • Smartphones upp till 600 euro
 • Smartphones från 600 euro

Topp 10 bästa smartphones upp till 300 euro

1. Poco X3 NFC

9 Poäng 90

+ Vacker 120 Hz skärm

+ Kraftfulla, kompletta specifikationer

- Annonsering i MIUI

- Oklar policy för uppdatering

Poco X3 NFC är en smartphone från den välkända Xiaomi. Enheten erbjuder ett knivskarpt förhållande mellan pris och kvalitet och överträffar faktiskt alla jämförbara priser. Särskilt slående är 120 Hz-skärmen, som uppdaterar sig oftare per sekund och därför visar en mjukare bild än en normal 60 Hz-skärm. Den stora skärmen ser skarp ut på grund av full HD-upplösning. Poco X3 NFC är snygg och snabb tack vare den kraftfulla Snapdragon-processorn och 6 GB RAM-minne. Lagringsminnet mäter minst 64 GB och kan utökas. Det är också trevligt att enheten har en infraröd sensor för att styra din TV, ett NFC-chip för kontaktlös betalning i butiker och en snabbladdare. Den 33 Watt laddaren laddar snabbt det enorma 5160 mAh batteriet. Poco X3 NFC har fyra kameror på baksidan och de tar väldigt fina bilder, särskilt med tillräckligt med ljus.Android 10 är installerat på smarttelefonen och Poco lovar tre års uppdateringar. Tyvärr vill Poco inte dela information om antalet versionuppdateringar och frekvensen för säkerhetsuppdateringar. En sak att notera är att MIUI-programvaruhöljet visar annonser. Du kan inte stänga av dem, vilket beror på att de är en del av Pocos intäktsmodell. Vi kan leva med det, särskilt för att smarttelefonen i sig fungerar väldigt bra.

Vet du mer? Läs vår omfattande Poco X3 NFC-recension här.

2. Samsung Galaxy M21

8.5 Poäng 85

+ Utmärkt batteritid

+ Vacker OLED-skärm

- Placering av fingeravtrycksläsare

- Kameraprestanda i mörkret

Samsung Galaxy M21 är en smartphone med en batteritid på två till fyra dagar. Detta beror på det enorma 6000 mAh batteriet och därför den främsta anledningen att köpa det. Ett annat stort plus: telefonen kostar 229 euro till ett konkurrenskraftigt pris medan den erbjuder utmärkta specifikationer. Tänk på en vacker OLED-skärm med full HD-upplösning, samma smidiga processor som i den dyrare Galaxy A51 och en 48 megapixel huvudkamera som gör att du kan ta vackra bilder med tillräckligt (dag) ljus. I mörkret försämras kvaliteten, även om det är ett välkänt faktum i denna prisklass. Galaxy M21 har också ett vidvinkelobjektiv (rimlig kvalitet) och djupgivare (av begränsad användning). Bara på skärmen; den är 6,5 tum stor och därför perfekt för multimedia. Det är dock svårt att använda smarttelefonen med en hand.Lagringsminnet är av medelstorlek med 64 GB och kan utökas via ett micro-SD-kort. Enheten körs på det användarvänliga OneUI-skalet i kombination med Android 10 och kommer att få uppdateringar till version 11 och 12. Samsung lovar också säkerhetsuppdateringar till åtminstone våren 2022, vilket är snyggt. Sammantaget en komplett smartphone med exceptionell batteritid för lite pengar.

Kolla in vår fullständiga Samsung Galaxy M21-recension.

3. Motorola Moto G8 Power

9 Poäng 90

+ Utmärkt batteritid

+ Komplett hårdvara

- Uppdateringspolicy

- Inget NFC-chip och 5 GHz WiFi

Motorola Moto G8 Power är en mycket komplett smartphone, speciellt när man tittar på priset. Enheten har ett robust plasthölje med en stor 6,4-tums Full-HD-skärm som fyller nästan hela fronten. Selfie-kameran är subtilt dold i ett hål på skärmen. Moto G8 Power är stänksäker, känns bra i handen och har en bra fingeravtrycksläsare gömd i Motorola-logotypen på baksidan. På grund av det stora batteriet, ungefär mer på ett ögonblick, väger enheten 197 gram, vilket är tyngre än genomsnittet. Tack vare den snabba Snapdragon 665-processorn, 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme med micro-SD-stöd är Moto G8 Power snabb och framtidssäker. Bristen på 5 GHz WiFi och ett NFC-chip är olyckligt men inte oöverstigligt. Fyrkamera på baksidan är trevlig.som du kan ta alla typer av foton med. Foto- och videokvaliteten är genomsnittlig. Det största plus på denna smartphone är dess 5000 mAh batteri. Det kommer att pågå i två till fyra dagar, beroende på hur du använder det. Batteriets livslängd på Moto G8 Power är oöverträffad. Laddningen går snabbt och snabbt via USB-C. Enheten körs när den släpps på en knappast modifierad version av Android 10 och kommer att få minst en versionuppdatering. Motorolas uppdateringspolicy är därför under genomsnittet, också för att tillverkaren är långsam och relativt få säkerhetsuppdateringar tillgängliga.Enheten körs när den släpps på en knappast modifierad version av Android 10 och kommer att få minst en versionuppdatering. Motorolas uppdateringspolicy är därför under genomsnittet, också för att tillverkaren är långsam och relativt få säkerhetsuppdateringar tillgängliga.Enheten körs när den släpps på en knappast modifierad version av Android 10 och kommer att få minst en versionuppdatering. Motorolas uppdateringspolicy är därför under genomsnittet, också för att tillverkaren är långsam och relativt få säkerhetsuppdateringar tillgängliga.

Läs vår fullständiga Motorola Moto G8 Power recension.

4. Xiaomi Redmi Note 9 Pro

8 Betyg 80

+ Prestanda

+ Batterilivslängd och snabb laddning

MIUI-programvara är inte för alla

- Slätt plasthus

Namnet Xiaomi kanske inte ringer direkt, men den nya Redmi Note 9 Pro är definitivt värt att överväga om du letar efter en bra prisvärd smartphone. Enheten har en fin (men slät) exteriör och en stor 6,67 tums skärm som ser snygg och skarp och tydlig ut. På baksidan finns ett bra kamerasystem med fyra linser och selfie-kameran (på skärmen) tar också utmärkta foton och videor. Redmi Note 9 Pro imponerar med sitt stora 5020 mAh-batteri som räcker i två dagar utan bekymmer. Fint är också den medföljande laddaren på 30W, så att batteriet laddas väldigt snabbt. Enheten är snabb tack vare Snapdragon 720G-processor och 6 GB RAM-minne och har minst 64 GB lagringsminne. Populära appar och spel fungerar smidigt och du växlar snabbt mellan nyligen använda program.Huvudfelet i Redmi Note 9 Pro är Xiaomis MIUI-programvara. Det MIUI-skalet är starkt på Android och genomför för många förändringar. Det finns många förinstallerade appar, menyer har trasslat och viktiga inställningar fungerar annorlunda. Är du villig att ge MIUI en chans, då får du en utmärkt budget smartphone med Redmi Note 9 Pro.

Läs vår fullständiga Redmi Note 9 Pro-recension.

5. Samsung Galaxy A31

7.5 Poäng 75

+ Fin OLED-skärm

+ Stort batteri

- Inte den snabbaste

- Dålig kamera i mörkret

Redmi Note 8-serien består av en handfull enheter, så var uppmärksam på det. Note 8 Pro är en dyrare modell med en lyxig men brytbar glaskropp. Den mycket stora 6,53-tums LCD-skärmen fyller nästan hela fronten, har ett hack för selfie-kameran och ser skarp ut på grund av Full HD-upplösningen. Konkurrenskraftiga smartphones med OLED-skärm erbjuder dock något bättre bildkvalitet. En slående funktion är det stora 4500 mAh-batteriet, vilket gör att Redmi Note 8 Pro håller en och en halv till två dagar. Det är enkelt att ladda batteriet via USB-C-anslutningen. Det är också värt att nämna fyrkamera på baksidan av enheten. Den primära 64 megapixelkameran slår samman alla dessa pixlar till en - på papper bättre - 16 megapixel foto. Redmi Note 8 Pro har också en makrolins,vidvinkelobjektiv och en djupsensor för att ta porträtt. Under huven körs en snabb processor med inte mindre än 6 GB RAM och minst 64 GB lagringsutrymme. Det är väldigt snygga specifikationer. Xiaomis MIUI-programvara är upptagen och tar därför lite tid att vänja sig om du tidigare hade en smartphone från ett annat märke. Tillverkaren har en bra uppdateringspolicy. Med Redmi Note 8 Pro är du säker på Android-uppdateringar och regelbundna säkerhetsuppdateringar i flera år.Med Redmi Note 8 Pro är du säker på Android-uppdateringar och regelbundna säkerhetsuppdateringar i flera år.Med Redmi Note 8 Pro är du säker på Android-uppdateringar och regelbundna säkerhetsuppdateringar i flera år.

Se vår omfattande Samsung Galaxy A31-recension.

6. Xiaomi Mi 10T Lite

7.5 Poäng 75

+ 120 Hz skärm

Valuta för pengarna

- MIUI tar lite att vänja sig vid

- Kameraprestanda

Xiaomi Mi 10T Lite är en av de mest prisvärda 5G-smartphonesna du kan köpa just nu. Det är ett plus om du uppskattar 5G-stöd, även om vi måste säga att 5G-internet inte är riktigt snabbare än 4G. Mi 10T Lite har också en mycket smidig skärm, vilket beror på den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz. Fingeravtrycksläsaren finns i på- och av-knappen. Enheten körs på en snabb Snapdragon 750G-processor med 6 GB RAM. Du kan därför snabbt växla mellan nyligen använda appar och spel. Du lagrar den i det interna minnet på 64 eller 128 GB, beroende på vilken variant du köper. På baksidan av smarttelefonen finns fyra kameror, men de är inte särskilt imponerande. Resultaten skiljer sig åt och zoomen är sämre än väntat.Ändå kan du ta fina bilder. Mi 10T håller längre än en dag på en batteriladdning, laddas snabbt och har ett NFC-chip. Smarttelefonen körs på Android 10 med Xiaomis svepande MIUI-skal. Det tar lite att vänja sig när det gäller design och inkluderade appar. Uppdateringspolicyn är oklar, men förvänta dig några års uppdateringar.

Läs också vår fullständiga Xiaomi Mi 10T Lite recension.

7. Samsung Galaxy A41

7.5 Poäng 75

+ Lätt och praktiskt

+ Skärmkvalitet

- Massor av Samsung-programvara installerad

- Prestanda

Samsung Galaxy A41 är en prisvärd Android-smartphone med en praktisk design. Detta beror på det lätta plasthöljet och den relativt kompakta 6,1-tums skärmen. OLED-panelen ger vackra färger och full HD-upplösning gör att bilden ser skarp ut. A41 är inte den snabbaste smarttelefonen i sin klass, men smidig nog för populära appar. Enheten har tillräckligt med arbets- och lagringsminne, en micro-SD-kortplats och sväljer två SIM-kort. På baksidan finns en trippel kamera som står på marken under dagen. Naturligtvis är bilderna och videoklippen inte lika bra som de från en mycket dyrare telefon, men resultaten är tillräckligt bra för sociala medier eller en fotobok för din semester. Enheten håller i minst en dag med batteriladdning och laddas snabbt via USB-C-kontakten.Samsung levererar A41 med Android 10 och överlagrar sin OneUI-programvara. Det är användarvänligt och kommer att få uppdateringar i minst två år. Det är tillräckligt länge. Samsung-skalet är visuellt ganska upptagen och lägger stor vikt vid användningen av (gratis) Samsung-tjänster. Vi skulle ha velat ha det mindre.

Läs vår fullständiga Samsung Galaxy A41-recension.

8. Motorola Moto G9 Plus

7.5 Poäng 75

+ Snabb laddning

+ Stor skärm är perfekt för multimedia

- Måttlig uppdateringspolicy

- Kameror är lite nedslående

Motorola Moto G9 Plus är särskilt intressant om du letar efter en smartphone med stor skärm. Med sin 6,8-tums skärm är Moto G9 Plus en av de största modellerna för tillfället, vilket gör den idealisk för att titta på filmer, spela och skriva med två händer. Enheten känns också robust, är stänksäker och levereras med ett lock. Smarttelefonen är snabb nog och har ett generöst 128 GB lagringsminne för många media. Också trevligt är det stora 5000 mAh batteriet, som räcker en och en halv dag bekymmersfritt. Om du tar det långsammare kan du gå två dagar framåt. Motorola får poäng genom att inkludera en kraftfull 30 Watt USB-C-laddare. Laddning i 15 minuter innebär att batteriet går från nästan tomt till trettio procent. Moto G9 Plus har fyra kameror på baksidan, men de är inte de bästa i detta prissegment.Ändå kan du ta fantastiska bilder med det för WhatsApp. Smarttelefonen är utrustad med Android 10 och Motorola justerar knappast någonting. Så du blir inte störd av extra appar eller onödiga ändringar. Uppdateringspolicyn är tyvärr mindre bra än konkurrenterna: tillverkaren garanterar bara en Android 11-uppdatering och två års säkerhetsuppdateringar.

Läs vår fullständiga Motorola Moto G9 Plus-recension.

9. Oppo A9 2020

7 Poäng 70

+ Stort batteri räcker länge

+ Mycket lagringsminne

- HD-skärmen ser mindre skarp ut

- Gammal programvara

Oppo A9 2020 är en prisvärd Android-smartphone som sticker ut främst på grund av sitt enorma 5000 mAh batteri. Tack vare det stora batteriet håller enheten två till tre dagar innan du måste ladda det. De som tar det lugnt kan till och med avancera fyra dagar på batteriladdning. Laddningen sker via en USB-C-port men tar ganska lång tid, nämligen några timmar. Enheten har en stor skärm som inte ser så skarp ut på grund av den relativt låga HD-upplösningen. Smarttelefonen är tillräckligt snabb, har inte mindre än 128 GB lagringsminne och har fyra kameror på baksidan. Den primära kameran är tillräckligt bra och med vidvinkelobjektivet kan du ta extra breda bilder. Användbarheten av de två återstående kameralinserna är begränsad. I skrivande stund körs Oppo A9 2020 fortfarande på Android 9.0 (Pie) från 2018 och det är verkligen inte längre möjligt.En Android 10-uppdatering kommer att följa men borde ha varit där för länge sedan. En fläck på en annars bra telefon. Oppos ColorOS-skal är ändå en uppmärksamhet på grund av de tydliga visuella justeringarna och många appar som ingår.

10. Nokia 6.2

7 Poäng 70

+ Android One-programvara

+ Bra display

- Glaskåpan är ömtålig och smutsig snabbt

- Batteriet laddas långsamt

Nokia 6.2 är den billigare bror till Nokia 7.2 och sänker bland annat kostnader för processor, kamerakvalitet och batteri. Därav prisskillnaden. Enheterna är mycket lika inom olika andra områden. Till exempel har 6.2 samma lyxiga glashölje, med en tredubbel kameramodul och snabb fingeravtrycksskanner på baksidan. Glaset blir smutsigt snabbt och är ömtåligt - så tänk på ett lock. Den 6,3-tums LCD-skärmen ser fin ut, kan vara anmärkningsvärt ljus (användbar på sommaren) och ser skarp ut på grund av full HD-upplösning. Den primära 16-megapixelkameran och den 8-megapixel vidvinkelobjektivet fungerar i genomsnitt medan djupkameran tar mycket bra porträttfoton. Nokia 6.2 drivs av en något äldre processor och 4 GB RAM. Denna kombination räcker för de välkända apparna, men har svårt med tyngre spel.Snabbare smartphones finns till salu i denna prisklass. Du kan lagra foton, filmer och appar i det interna lagringsminnet på 64 GB. 3500 mAh-batteriet räcker en normal dag, men laddar tyvärr långsamt. Liksom andra Nokia-smartphones körs 6.2 på den fina Android One-programvaran. Detta är en knappt modifierad Android-version med Android-uppdateringar i två år och en säkerhetsuppdatering varje månad i tre år.